coder Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Onegdaj jadałem posiłki i pijałem herbatę przyrządzone na wodzie ze śniegu. Na wygląd był straszny mętny syf, z własnej woli bym tego do piwa nie wlał.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Onegdaj jadałem posiłki i pijałem herbatę przyrządzone na wodzie ze śniegu. Na wygląd był straszny mętny syf, z własnej woli bym tego do piwa nie wlał.... A ja tylko tak... Onegdaj znaczy przedwczoraj. Bardzo często mylone ze słowem "ongiś". Ktoś mi kiedyś zwrócił na to uwagę i jakoś mi zostało, nie odbieraj osobiście. ps. Grzesiu, cieszę się, że znów zaczynasz warzyć. Mam kilka ulubionych wątków z zapisami i Twój się łapał. ps2. jak mi się uda z rana jutro kupić odpowiednie zaworki, to może w końcu wznowię działalność browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Onegdaj jadałem posiłki i pijałem herbatę przyrządzone na wodzie ze śniegu. Na wygląd był straszny mętny syf' date=' z własnej woli bym tego do piwa nie wlał....[/quote'] A ja tylko tak... Onegdaj znaczy przedwczoraj. Bardzo często mylone ze słowem "ongiś". Ktoś mi kiedyś zwrócił na to uwagę i jakoś mi zostało, nie odbieraj osobiście. Już nabrało nowego znaczenia - dawniej, kiedyś: http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=onegdaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 azaliż drzewiej takoż bywało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virago535 Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Warka #47 Ale ciemne. Dziś odwiedził mnie Virago535 a okazją do odwiedzin było warzenie piwa. Padło na dość ciemne ale - próba skopiowania warki którą warzyłem w wakacje a której nie opisywałem na forum. Virago535 miał sporo pytań dotyczących warzenia, pogadaliśmy o piwie, życiu, psach i kobietach Hmm, kolega bielok nie wspomniał przez skromność o małej degustacji piwnicznych, zaposiadanych przez niego specjałów... Rzecz jasna głównym tematem, celem wizyty, było oczywiście PIWO, pozostałe niejakim marginesem Jestem pod wrażeniem tego co dzieje się kolejno w procesie warzenia :rolleyes: D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Grzesiek się zbliża do swojej 50-tki. Co myślisz tam uwarzyć ciekawego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 A wiesz Pieron że o tym też wczoraj chwilę myślałem. Zapewne zmierzę się z demonem zwanym porter bałtycki Ew. powtórzę Russian Imperial Sout. I tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Brzeczka odfermentowała do 4 blg co potwierdza informacje Hrapka że Danish Lager to leniuchy Zazwyczaj u mnie na cichej nie ma już zmian gęstości, więc piwo będzie (jak na lagera) nisko odfermentowane. Także potwierdzam informacje o niskiej flokulacji - piwo mętne jak diabli. Potrzymam 3 tygodnie na cichej zobaczymy co z tego wyniknie. Mój dortmunder po burzliwej miał też 4°Blg. Po cichej pięknie klarowne piwo 3.5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Reanimacja zakończona powodzeniem. Po czterech dniach śmierci klinicznej zaobserwowałem odruchy życiowe. S-23 wsypane na powierzchnię potrzebowały tylko 5 godzin by rozpocząć pracę. Dzięki Bielok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Reanimacja zakończona powodzeniem. Po czterech dniach śmierci klinicznej zaobserwowałem odruchy życiowe. S-23 wsypane na powierzchnię potrzebowały tylko 5 godzin by rozpocząć pracę. Dzięki Bielok. W temperaturach lagerowych? Mało prawdopodobne, myślę, że to stare drozdże ruszyły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Witam Grzegorz podziel się pomysłem jak chcesz fermentować lagry w tak zimnej piwnicy? Lodówka ze styropianu a w niej pety z gorącą wodą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 W wakacje zrobiłem na tych drożdżach lagera , efekt był podobny. Piwo sklarowało się dopiero w butelkach. Za to smak to inna bajka ( delikatny , owocowy ) Jeszcze w tym roku wrócę do tych drożdży.[ Cześć Dzisiejsze pomiary warki #44 wczoraj zlanej na cichą nie zachwyciły mnie. Brzeczka odfermentowała do 4 blg co potwierdza informacje Hrapka że Danish Lager to leniuchy Zazwyczaj u mnie na cichej nie ma już zmian gęstości, więc piwo będzie (jak na lagera) nisko odfermentowane. Także potwierdzam informacje o niskiej flokulacji - piwo mętne jak diabli. Potrzymam 3 tygodnie na cichej zobaczymy co z tego wyniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Hej, Myślisz, że 40W wystarzczy? Co do wymiany, to oczywiście. :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi