marny_popis Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Na początku chciałbym przywitać wszystkich domowych piwowarów i zaznaczyć że jest to mój pierwszy wpis także bez nerwów. Niedawno zabrałem się za robienie tego wspaniałego trunku w domu także jestem kompletnie zielony. Zrobiłem do tej pory dwa coopersy Lager i Stout które teraz nabierają smaku w butelkach. W niedzielę 13.01 na stawiłem Australian Pale Ale na suchym ekstrakcie słodowym i moje pytanie jest skierowane do bardziej doświadczonych piwowarów jak długo powinno stać na fermentacji burzliwej, od 3 dni spadło do 5 BLG i ani drgnie i nie wiem co robić czy zlewać do butelek (cicha odpada bo nie mam możliwości) czy jeszcze poczekać ale czy nic się piwku nie stanie, temperatura pomieszczenia 20-21 st. Poprzednie 2 warki robiłem na glukozie i po tygodniu było już bo burzliwej i pięknie spadło do 1 BLG i poszło do butelek a teraz zagwózdka, z góry dzięki za porady. Edytowane 23 Stycznia 2013 przez marny_popis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Wstrzymaj się na razie z tym butelkowaniem. 3 dni fermentacji to za krótko. Poczekaj przynajmniej do weekendu i wtedy zmierz jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Dzięki za odpowiedź ale to nie jest 3 dni fermentacji bo jak napisałem fermentacja jest od 20 stycznia czyli 1,5 tygodnia a od 3 dni nie spada BLG, osiągnęło 5 i stoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Jak by nie patrzył od 20 stycznia do dzisiaj to jest 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Przepraszam zakręciłem sie fermentacj ajest od 13 stycznia jeszcze raz sorry, pomyliły mi się niedziele w kalendarzu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 To i tak jeszcze poczekaj do weekendu a w międzyczsie poczytaj sobie: http://www.wiki.piwo...ona_fermentacja http://www.wiki.piwo...a_cich.C4.85.3F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Wiki mam już w miarę przerobione ale dzięki, zastanawiam się tylko jak długo może tak stać ta warka na burzliwej i czy nic sie z nia nie stanie (np czy sie nie zepsuje) nadmieniam że nie zaglądam pod wieko i nie otwieram, zastanawiam się co zrobić jeśli BLG pozostanie na poziomie 5, przy poprzednich 2 warkach nie było tego problemu, może dlatego że były na glukozie a tu dałem suchy ekstrakt, dzięki za pomoc i sugestie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 poruszaj mocno wiadrem, niech drożdże się wymieszają z piwem i przenieś do cieplejszego miejsca jak kolega wyżej radzi do weekendu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 O piwko się nie martw może stać w fermentatorze jeszcze dłużej, pod warunkiem, że zachowałeś odpowiednia czystość. Z doświadczenia dodam, że bujanie wiadrem jak radzi kolega lolo pomaga i od tego możesz zacząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Z doświadczenia dodam, że bujanie wiadrem jak radzi kolega lolo pomaga i od tego możesz zacząć. najlepiej na jakiejś piłce sposób łatwy, skuteczny i mało wyczerpujący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Wielkie dzięki za podpowiedzi, dzisiaj po pracy będę działał, odnosnie zachowania czystości to myslę że wszystko jest ok do pomiaru upuszczałem z kranika i brzeczka w smaku całkiem fajna, żadnych kwaśnych posmaków także chyba wszystko ok, napiszę o postępach może komuś się kiedys przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Wiki mam już w miarę przerobione ale dzięki, zastanawiam się tylko jak długo może tak stać ta warka na burzliwej i czy nic sie z nia nie stanie (np czy sie nie zepsuje) spokojnie może postań moja stoi od 04,01,2012 w tym samym wiaderku pierwsze dni była bardzo aktywna rurka fermentacyjna potem sie uspokoiło i cisza pewnie jest fermentacja cicha . Wiaderko stoi w 21st C i dzisiaj otwieram i sprawdzę blg i jak będzie ok to chyba przelewam chociaż chciałbym poczekać na drugie wiaderko z kranikiem do lepszej pracy przy butelkowaniu ale jakoś z w BA z kompletowaniem paczki sie nie spieszą Edytowane 23 Stycznia 2013 przez mckolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 W takim razie moje także jeszcze postoi i zobaczymy co z tego wyjdzie, chyba też kupie drugie wiaderko do przelewania na cichą chociaż cały czas się zastanawiam czy będzie znacząca różnica niż odrazu przelewane do butelek. Mój ostatni coopers stout po 5 dniach wykazał 1 BLg a po 7 poszedł w butelki a tutaj długo to trwa no ale nic cierpliwość podobno jest cnotą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 (edytowane) pierwsze dni była bardzo aktywna rurka fermentacyjna potem sie uspokoiło i cisza czyli jest fermentacja cicha . To nie jest fermentacja cicha i aktywna lub nieaktywna rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji. Edytowane 23 Stycznia 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 ale jakoś z w BA z kompletowaniem paczki sie nie spieszą W BA grypa rozłożyła pakowaczy, ja na wysyłkę czekałem ponad tydzień - ale potrafią się zachować, w przesyłce znalazłem worek z kapslami i miłą karteczką z przeprosinami za opóźnienie;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zacznij od tego, że: brak cichej nie znaczy skrócenia czasu fermentacji. To znaczy tylko, że tak samo długo fermentujesz w tym samym pojemniku. Było o tym wiele razy, może trzeba to jakoś przypiąć... Pomieszaj, przenieś do czystego, zapomnij o piwie, poczekaj aż mienie 14 dni od startu i wtedy mierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 (edytowane) To nie jest fermentacja cicha i aktywna lub nieaktywna rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji. ja nic nie pisałem o fermentacji aktywnej i o momentach zmiany rodzaju fermentacji tylko o zachowaniu rurki i czasie fermentacji Nie twierdzę że fermentacja cicha zaczęła się jak przestało bulgać ale na pewno burzliwa nie trwała 19 dni dlatego że była jednym fermentorze i fermentacja cicha chyba nie rozpoczyna się dokładnie w chwili przelania brzeczki do drugiego wiaderka bo może trwać w tym samym . czy może racji nie mam? Edytowane 23 Stycznia 2013 przez mckolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Tak czytam Wasze porady- szacun Przy następnej warce wezmę Wasze rady sobie do serca Edytowane 23 Stycznia 2013 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Tak czytam Wasze porady- szacun Przy następnej warce wezmę Wasze rady sobie do serca nigdy nie jest za późno na naukę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Anteks - nie sadź sarkazmem tylko odnieś się konkretnie do danego postu, nakieruj i pomóż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Pomóż to moje drugie imię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 ja nic nie pisałem o fermentacji aktywnej i o momentach zmiany rodzaju fermentacji tylko o zachowaniu rurki i czasie fermentacji ja też nic nie pisałem o aktywnej fermentacji. bardzo aktywna rurka fermentacyjna potem sie uspokoiło i cisza pewnie jest fermentacja cicha . Nie twierdzę że fermentacja cicha zaczęła się jak przestało bulgać ale na pewno burzliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Ile dodałeś ekstraktu, Ile litrów w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Suchy ekstrakt słodowy Sladek 1kg nastaw na 23 litry, wczoraj zrobiłem manewr z wymieszaniem na piłce i poszło w cieplejsze miejsce zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Kończąc temat blg spadło do 3 i nie zieniało sie od 3 dni i piwko dzisiaj poszło w butelki, w smaku naprawdę dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się