Usiu Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Luźno, potem sobie chmieliny w razie czego przefiltrujesz przez pończochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 piszę w tym wątku ponieważ mam pytanie, które mnie nurtuje. chodzi o kwestię przelewania schłodzonej brzeczki do pojemnika w którym po dodaniu drożdży następuje fermentacja burzliwa. wiele osób transportuje brzeczkę za pomocą wężyka, po uprzednim wirowaniu, niektórzy przelewają przez durszlak. osoby, które przelewają węzykiem, a na pewno ich część, piszą że dzięki temu oprócz uniknięcia osadów po chmieleniu, minimalizują również ryzyko napowietrzenia brzeczki. i tego właśnie nie rozumiem, ponieważ w kilku opracowaniach czytałem, że napowietrzenie brzeczki przed dodaniem drożdży jest jak najbardziej wskazane, przecież nawet fermentor kołysze się na piłce w celu napowietrzenia. w weekend mam zamiar warzyć z użyciem ekstraktów - chmielenie w torebkach - więc byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi powiedział, czy po chmieleniu i ostudzeniu skorzystac z wężyka, czy po prostu przelać z garnka do wiaderka, w którym będzie fermentacja burzliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Najprawdopodobniej chodzi im o to, że unikają napowietrzenia brzeczki przed chłodzeniem, co miałoby nastąpić, gdyby przelali gorącą brzeczkę przez sito. Czy te obawy są słuszne, to już inna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 napowietrzenie brzeczki przed zadaniem drożdży jest jak najbardziej wskazane. Korzystam z wężyka i rurki odsysającej w celu uniknięcia osadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Najprawdopodobniej chodzi im o to, że unikają napowietrzenia brzeczki przed chłodzeniem, co miałoby nastąpić, gdyby przelali gorącą brzeczkę przez sito. Czy te obawy są słuszne, to już inna sprawa. A są w tym wypadku uzasadnione? Ja osobiście przelewam nachmieloną gorącą brzeczkę przez sitko z rozłożoną siateczką muślinową lub gazą. Wszystko się ładnie filtruje, no ale może robię bardzo źle i trzeba zmienić metodę. Z tego co wyczytałem w wiki i na forum, to napowietrzamy przed zadaniem drożdzy lub bezpośrednio przed, natomiast jeśli wielkiej krzywdy nie robię przelewając brzeczkę przez sito, to szkoda rezygnować z wygodnej metody. Inna sprawa, że przy 10 litrach (bo taki jeszcze mam garnek ) przelewanie jest możliwe. Gorzej z ponad 20 litrami i wielkim garem, mogłoby być mi ciężko . Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Inna sprawa, że przy 10 litrach (bo taki jeszcze mam garnek ) przelewanie jest możliwe. Gorzej z ponad 20 litrami i wielkim garem, mogłoby być mi ciężko . Przez wężyk przelewamy brzeczkę na sitko santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Inna sprawa, że przy 10 litrach (bo taki jeszcze mam garnek ) przelewanie jest możliwe. Gorzej z ponad 20 litrami i wielkim garem, mogłoby być mi ciężko . Przez wężyk przelewamy brzeczkę na sitko Faktycznie, ma to sens . To jeszcze kwestia napowietrzenia. Sitko będzie prawdopodobnie umieszczone gdzieś na górze fermentora, więc przepływająca przez nie brzeczka będzie miała szansę się napowietrzyć tak samo, jak przy normalnym przelewaniu. Czy to nie zrobi dużej krzywdy piwu? Wolałbym już na początku zabawy eliminować złe nawyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Witam Mam pytanie odnośnie cichej. Pilsner stał tydzień na burzliwej, od tygodnia stoi na cichej. Blg spadło do 2.5, jutro mam zamiar zlewać, bo blg nie spada, ale sie zastanawiam, czy tydzień coś mi da, tzn tydzień klarowania? Probówka do mierzenia blg była pełna złocistego klarownego praktycznie płynu.. Takie nurtujące pytanie ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Inna sprawa, że przy 10 litrach (bo taki jeszcze mam garnek ) przelewanie jest możliwe. Gorzej z ponad 20 litrami i wielkim garem, mogłoby być mi ciężko . Przez wężyk przelewamy brzeczkę na sitko Faktycznie, ma to sens . To jeszcze kwestia napowietrzenia. Sitko będzie prawdopodobnie umieszczone gdzieś na górze fermentora, więc przepływająca przez nie brzeczka będzie miała szansę się napowietrzyć tak samo, jak przy normalnym przelewaniu. Czy to nie zrobi dużej krzywdy piwu? Wolałbym już na początku zabawy eliminować złe nawyki. To inaczej - zdezynfekuj całe sitko, wrzuć do garna z niefiltrowaną brzeczką, tak, aby pływało po powierzchni i zasysaj brzeczkę ze środka sitka.Wąż zassa wtedy już odfiltrowany płyn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Ja dzisiaj warzyłem koelscha i filtrowałem brzeczkę zlewając ją właśnie przez sitko z założoną rajstopą, super, chmieliny zostały w sitku, a sporo by ich wleciało do piwa. Sitko trzymane nad fermentatorem. Czy ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć co z pilsnerem moim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Witam Mam pytanie odnośnie cichej. Pilsner stał tydzień na burzliwej, od tygodnia stoi na cichej. Blg spadło do 2.5, jutro mam zamiar zlewać, bo blg nie spada, ale sie zastanawiam, czy tydzień coś mi da, tzn tydzień klarowania? Probówka do mierzenia blg była pełna złocistego klarownego praktycznie płynu.. Takie nurtujące pytanie ;p Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, a zrozumiałem tak; masz pilsa w fermentatorze, był tam dwa tygodnie i zastanawiasz się czy zlewać na cichą? Teraz należałoby zrobić lagerowanie, czyli przelać i przetrzymć go w temperaturze zbliżonej do 0°C. Jeżeli nie masz takiej możliwości, czyli cicha odbędzie się w wysokiej temperaturze i masz pewność, że fermentacja się zakończyła, to myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go od razu zabutelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Olek czytaj ze zrozumieniem albo kawę walnij Pilsner stał tydzień na burzliwej, od tygodnia stoi na cichej. Chodzi mu chyba o to czy zostawić jeszcze tydzień do klarowania czy zlewać już teraz bo blg się nie zmienia (o lagerowaniu nikt nie wspomina) Ja bym zlewał jeżeli jest klarowny i blg nie spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Olek czytaj ze zrozumieniem albo kawę walnij Pilsner stał tydzień na burzliwej, od tygodnia stoi na cichej. Chodzi mu chyba o to czy zostawić jeszcze tydzień do klarowania czy zlewać już teraz bo blg się nie zmienia (o lagerowaniu nikt nie wspomina) Ja bym zlewał jeżeli jest klarowny i blg nie spada. Krzysiu - trzeba czytać między wierszami Blg spadło do 2.5, jutro mam zamiar zlewać, bo blg nie spada, Drugi raz ma zamiar zlewać? Piwo cały czas jest w tym samym wiaderku, tylko zakończył się etap burzliwej fermentacji. Tak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Najprawdopodobniej chodzi im o to, że unikają napowietrzenia brzeczki przed chłodzeniem, co miałoby nastąpić, gdyby przelali gorącą brzeczkę przez sito. Czy te obawy są słuszne, to już inna sprawa. A są w tym wypadku uzasadnione? Moim zdaniem nie - tlen słabo się rozpuszcza w gorącej brzeczce. Zrobiłem w podobny sposób zdecydowaną większość moich piw, niektóre oceniali sędziowie. Różne wady mi w tych piwach znaleźli, ale chyba nigdy oksydacji. santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zlewać do butelek Piwo nie było lagerowane, mam zamiar je zlać do butelek i po 3 dniach w temperaturze pokojowej wynieść do temperatury zbliżonej 0°C. Piwo tydzień było na burzliwej, potem przelane do innego balona na cichą i tak już tydzień stoi. Drożdże to Saflager W 34/70. Jest w zasadzie klarowny, dzisiaj zleję, myślałem, że to zły pomysł, w instrukcji jest minimum 2 tygodnie cichej, ale wiem, że tam często zawyżają czas. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Najprawdopodobniej chodzi im o to, że unikają napowietrzenia brzeczki przed chłodzeniem, co miałoby nastąpić, gdyby przelali gorącą brzeczkę przez sito. Czy te obawy są słuszne, to już inna sprawa. A są w tym wypadku uzasadnione? Moim zdaniem nie - tlen słabo się rozpuszcza w gorącej brzeczce. Zrobiłem w podobny sposób zdecydowaną większość moich piw, niektóre oceniali sędziowie. Różne wady mi w tych piwach znaleźli, ale chyba nigdy oksydacji. Dzięki za rozwianie wątpliwości . Jest to wygodna metoda, także przy niej pozostanę. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 czy ma znaczenia w jakiej temperaturze przetrzymuje sie słód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Ważniejsze jest, by był przetrzymywany w suchym miejscu. Jeżeli chodzi o temperaturę, to niby lepiej w chłodnym, ale z drugiej strony jak długo masz zamiar go przetrzymywać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 jakieś dwa lub trzy tygodnie, do momentu zwolniena zajętych wiaderek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Więc się temperaturą nie przejmuj - zapakuj go szczelnie i trzymaj w suchym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Polskie Jasne Ale od 10 dni w butelkach, refermentacja już skończona i teraz pytanie, spijać od razu czy może jeszcze leżakowanie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Jak masz parcie, to pij. Ja wytrzymałem miesiąc. Dziś nastawiam kolejne, bo aktualne powoli się kończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 podobna ale są najlepsze po 4-5 tygodniach od butelkowania, tyle że ja też zwykle przeprowadzam pierwsza próby smakowe po dwóch tygodniach jak dobre to sobie nie żałuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Szukam sprawdzonej Receptury na Extra Special Bittera, posiada ktoś??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Szukam sprawdzonej Receptury na Extra Special Bittera, posiada ktoś??? Spójrz na mojego Dzika. Przy rozlewie był obłędny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się