Skocz do zawartości

Co uwarzyć?


Jurek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Dostałem od znajomego w spadku trochę słodów i prosiłbym o pomoc co można by z tego zrobić; (pewnie parę warek :)

 

pilzneński - 10 kg

wiedeński - 5 kg

monachijski I - 3 kg

monachijski II - 2 kg

pszeniczny - 1 kg

Bohemian pilsner - 4 kg

Carahell - 2 kg

Zakwaszający - 1 kg

Caramunish I - 1 kg

Caramber - 1 kg

Carared - 1 kg

 

chmiele

Tradition, Saaz, Marynka, Lubelski, po 100g

CAscadem Simcoe, Palisade, Citra, po 30g

jeszcze suszone skórki pomarańczowe, kolendrę, imbir, laktozę 70dkg

 

Drożdże suche tylko 2 saszetki Safage US-05 i Saflager w34/70, ale mogę dokupić inne w razie potrzeby.

Edytowane przez dori
poprawiłam orografa w tytule :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Może coś takiego z książki " Domowe warzenie piwa

 

 

Czeski pilzner

 

słód pilzneński - 4.7 kg

carahell - 0.5 kg

 

saaz

 

55g/90 min

20g/30 min

 

zacieranie

 

50/30 min

64/30 min

72/30 min

 

czas gotowania 90 min

 

 

Drożdże Saflager w34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja proponuję uwarzyć:

W 34/70 -> lekki German_Pilsner/Bohemian_Pilsener + chmielenie na zimno Saazem :), lekki Vienna_Lager i mocniejsze Marcowe

US-05-> coś na modłę amerykańskiego IPA

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Jeśli możesz popraw błąd ortograficzny w tytule tematu.

 

Jest mi wstyd. Dziękuję Dori za poprawienie.

Edytowane przez Jurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz dużo surowca z którego na oko z 3 warki jak nic zrobisz. Może napisz jakie piwa lubisz, albo co zamierzałeś warzyć, to coś się fajnego na pewno stworzy.

 

W sumie mi to obojętne, bo pije każde dobre piwo :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza sprawa - temperatura w pomieszczeniu, w którym będzie przebiegać fermentacja:

9-12°C drożdże Saflager w34/70

15-20°C drożdże Safale US-05

 

Druga sprawa - ile możesz jednorazowo litrów piwa uwarzyć w swoim kotle warzelnym i zmieścić w fermentorze (około 70% objętości, reszta to miejsce na pianę)

 

Do powyższych parametrów szukaj receptury, większość jest obliczona na 20 litrów piwa. Z posiadanych surowców masz duże pole manewru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.