Jurek Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Witam Dostałem od znajomego w spadku trochę słodów i prosiłbym o pomoc co można by z tego zrobić; (pewnie parę warek pilzneński - 10 kg wiedeński - 5 kg monachijski I - 3 kg monachijski II - 2 kg pszeniczny - 1 kg Bohemian pilsner - 4 kg Carahell - 2 kg Zakwaszający - 1 kg Caramunish I - 1 kg Caramber - 1 kg Carared - 1 kg chmiele Tradition, Saaz, Marynka, Lubelski, po 100g CAscadem Simcoe, Palisade, Citra, po 30g jeszcze suszone skórki pomarańczowe, kolendrę, imbir, laktozę 70dkg Drożdże suche tylko 2 saszetki Safage US-05 i Saflager w34/70, ale mogę dokupić inne w razie potrzeby. Edytowane 25 Stycznia 2013 przez dori poprawiłam orografa w tytule :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Cześć. Jeśli możesz popraw błąd ortograficzny w tytule tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Masz dużo surowca z którego na oko z 3 warki jak nic zrobisz. Może napisz jakie piwa lubisz, albo co zamierzałeś warzyć, to coś się fajnego na pewno stworzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Witam Może coś takiego z książki " Domowe warzenie piwa Czeski pilzner słód pilzneński - 4.7 kg carahell - 0.5 kg saaz 55g/90 min 20g/30 min zacieranie 50/30 min 64/30 min 72/30 min czas gotowania 90 min Drożdże Saflager w34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Masz drożdże zarówno górnej jak i dolnej fermentacji, a na jakie piwo masz ochotę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 (edytowane) A ja proponuję uwarzyć: W 34/70 -> lekki German_Pilsner/Bohemian_Pilsener + chmielenie na zimno Saazem , lekki Vienna_Lager i mocniejsze Marcowe US-05-> coś na modłę amerykańskiego IPA Edytowane 25 Stycznia 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Cześć. Jeśli możesz popraw błąd ortograficzny w tytule tematu. Jest mi wstyd. Dziękuję Dori za poprawienie. Edytowane 26 Stycznia 2013 przez Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Masz dużo surowca z którego na oko z 3 warki jak nic zrobisz. Może napisz jakie piwa lubisz, albo co zamierzałeś warzyć, to coś się fajnego na pewno stworzy. W sumie mi to obojętne, bo pije każde dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Pierwsza sprawa - temperatura w pomieszczeniu, w którym będzie przebiegać fermentacja: 9-12°C drożdże Saflager w34/70 15-20°C drożdże Safale US-05 Druga sprawa - ile możesz jednorazowo litrów piwa uwarzyć w swoim kotle warzelnym i zmieścić w fermentorze (około 70% objętości, reszta to miejsce na pianę) Do powyższych parametrów szukaj receptury, większość jest obliczona na 20 litrów piwa. Z posiadanych surowców masz duże pole manewru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się