WiHuRa Posted January 30, 2013 Share Posted January 30, 2013 (edited) Idąc tropem tematu scooby_brew, ciekaw jest który z aromatycznych chmieli najbardziej pasuje Wam w lagerach ? Czy tylko dedykowane do lagerów szlachetne chmiele czy może ktoś eksperymentował (z ciekawymi efektami) z chmielami dedykowanymi do ales ? Przypuszczam, że króluje Saaz, przynajmniej narazie tak jest u mnie, ale nie wiele jeszcze próbowałem. Edited January 30, 2013 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted January 30, 2013 Share Posted January 30, 2013 Eksperymentowałem z Liberty i efekty były całkiem niezłe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted February 2, 2013 Share Posted February 2, 2013 Dawałem Northern Brewer do Munich Helles. Efekt co najmniej dobry. Podszedł mi też Brewer's Gold i Spalt Select. Podstawa do "pilsowatych" lagerów to Lomik. Chmieliłem nim też na zimno. Efekt dobry, ale nie aż tak powalający jak w ale. Bardzo lubię też dać Marynkę, mimo, że dla niektórych to trawa. Może akurat dobrą partię trafiłem. To są te chmiele, do których na pewno kiedyś wrócę (na ten sezon wróciłem do Lomika i Marynki), natomiast jeszcze prowadzę eksperymenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 Nie będę oryginalna - Żatecki, połączony oczywiście z Premiantem Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 Premiant+Saaz to kapitalne połączenie. Z niemców lubię mittelfruha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 Nie będę oryginalna - Żatecki, połączony oczywiście z Premiantem Premiant+Saaz to kapitalne połączenie. Z niemców lubię mittelfruha. Potwierdzam, chociaż dopiero raz chmieliłem na zimno. Z podziału tej samej warki wydaje mi się, że sam Premiant nawet daje lepsze efekty niż Saaz + Premiant. Ale powodem tego jest większa zawartość a-kwasów w chmielu Premiant (na litr piwa przypadała podobna ilość chmielu i mieszanki) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 Ja lubię Hallertau Tradicion na aromat do jasnych lagerów. Do ciemnych lagerów superowo wychodzi Sybilla, na goryczkę i aromat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiuzeb Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Ja lubię Hallertau Tradicion na aromat do jasnych lagerów. Do ciemnych lagerów superowo wychodzi Sybilla, na goryczkę i aromat. Tradition Popieram Janka, fajne piwka też wychodzą jak chmieli się nim i na goryczkę i na aromat Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Nie będę oryginalna - Żatecki, połączony oczywiście z Premiantem I ja także lubię ten zestaw. Pils na samym żateckim też jest dobry, tylko dużo go trzeba sypnąć na goryczkę, co niestety odbija się na naszych kieszeniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
full-light Posted March 18, 2013 Share Posted March 18, 2013 Witam. Jaki chmiel polecilibyście do ciemnego lagera na goryczkę a jaki na aromat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted March 18, 2013 Author Share Posted March 18, 2013 Właściwie to ciemnego lagera można chmielić tylko na goryczkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now