Hasintus Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Mam propozycję, aby utworzyć nowy dział w dziale opracowania, w którym można by zamieszczać charakterystykę poszczególnych szczepów drożdży. Często jest tak że, do zrobienia piwa w danym stylu mamy do wyboru kilka szczepów drożdży i do końca nie potrafimy się zdecydować, które wybrać. Chodzi o zbudowanie działu opisującego dany szczep. Warto by było najpierw przytoczyć charaktrystykę podaną przez producenta czy sprzedawcę a następnie opinię tych którzy używali danych drożdży. Pozwoli to na ułatwienie wyboru tym którzy z nich nie korzystali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 21 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Może na pierwszy ogień dam opis ze strony producenta na drożdże płynne Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen: Niemieckie drożdże pszeniczne, najczęściej używane przez niemieckie browary niż inne tego rodzaju. Przodująca produkcja estrów bananowych, fenoli, posmaków goździkowych. Bardzo dobrze odfermentowujące, co powoduje cierpki i orzeźwiający posmak na końcu. Drożdże te pozostają w zawiesinie wraz z substancjami białkowymi pochodzącymi ze słodu pszenicznego. Niekiedy używane razem z drożdżami lagerowymi, aby poprawić ogólną wytrawność piwa. Wysoki poziom CO2 w piwie, typowo 2,7 ? 3,2 objętości pożądany jest dla dobrej ekspozycji cech tych drożdży. Ten szczep jest szczepem typowo górnej fermentacji i wymaga zapewnienia 33% miejsca nad brzeczką w fermentorze na ewentualną pianę. W miarę Pozyskiwania tej samej gęstwy do następnych Warek będzie malała produkcja estrów. Flokulacja: niska Odfermentowanie: 73-77% Zakres temperatur: 64-75° F (18-24° C) Tolerancja alkoholu: w przybliżeniu 10% ABV Style: Dunkelweizen Fruit Beer Hefe-Weizen Roggenbier (German Rye Beer) Weizen/Weissbier Weizenbock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Całkiem niezły pomsył (+). Jakby coś trzeba było tłumaczyć,jestem otwarty. Poza tym taka wymiana informacji zawsze rodzi konkretne dyskusje na temat odczuć poszczególnych osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Bardzo fajny pomysł (+). Proponuję zasadę jeden szczep=jeden wątek. Można też zrobić poddziały na suche i płynne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Jeden szczep = jeden wątek, koniecznie. Bardzo dobry pomysł. Co do Weihenstephanerów chętnie się wypowiem, bo ich dużo używam, ale poczekam na te osobne wątki, a ten trzeba chyba potraktować jako organizacyjny - bo się potem wyszukiwarka pogubi;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Może na pierwszy ogień dam opis ze strony producenta na drożdże płynne Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen: Bardzo dobry pomysł. Proponuję żeby przy każdym tłumaczeniu dodać link do oryginalnego tekstu ze strony Wyeast. Bo pewnie głównie będzie to baza drożdży Wyeast. Niekiedy używane razem z drożdżami lagerowymi, aby poprawić ogólną wytrawność piwa. O... ciekawostka... Tzn do 3068 dodać trochę drożdży lagerowych?? Robił ktoś tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Jeden szczep = jeden wątek, koniecznie. Bardzo dobry pomysł.Co do Weihenstephanerów chętnie się wypowiem, bo ich dużo używam, ale poczekam na te osobne wątki, a ten trzeba chyba potraktować jako organizacyjny - bo się potem wyszukiwarka pogubi;-) Właśnie na to liczę. No to poczekajmy aż się wypowie ADM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Jeden szczep = jeden wątek' date=' koniecznie. Bardzo dobry pomysł.Co do Weihenstephanerów chętnie się wypowiem, bo ich dużo używam, ale poczekam na te osobne wątki, a ten trzeba chyba potraktować jako organizacyjny - bo się potem wyszukiwarka pogubi;-)[/quote'] Właśnie na to liczę. No to poczekajmy aż się wypowie ADM. Tak zrobimy, już rano zastanawiałem się, jak to technicznie wykonać. Czy jako subforum w dziale artykuły (wolałbym szczerze mówiąc nie, z pewnych powodów technicznych), czy też jako kategoria, tak jak to było z BJCP Można to połączyć zresztą jako kategoria pt. "Tłumaczenia tekstów anglojęzycznych" lub coś w tym stylu. Napiszcie proszę, jak będzie wygodniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Można to połączyć zresztą jako kategoria pt. "Tłumaczenia tekstów anglojęzycznych" lub coś w tym stylu. Napiszcie proszę, jak będzie wygodniej Według mnie najważniejsze nie jest tłumaczenie tego co podaje producent ale praktyczne opinie użytkowników na temat danych drożdży. Więc czytelniej byłoby gdyby powstał osobny poddział drożdże, jeżeli to mozliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 IMO powinniśmy połączyć tłumaczenia producenta z opiniami użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 IMO powinniśmy połączyć tłumaczenia producenta z opiniami użytkowników. Tak jest, Baronie, też jestem tego zdania. W końcu trzeba się do czegoś odnieść, a do czego, jak nie do opisu producenta:) Hasintusowi pewnie chodziło o to, że opis producenta każdy może sobie znaleźć, tylko po co szukać, skoro będziemy te drożdże "obgadywać" tutaj:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Hasintusowi pewnie chodziło o to, że opis producenta każdy może sobie znaleźć, tylko po co szukać, skoro będziemy te drożdże "obgadywać" tutaj:) Mi chodzi dokładnie o to samo co Wam. Najpierw tłumaczenie opisu producenta (nie wszyscy znają angielski/francuski/niemiecki...) następnie opinie i wypowiedzi na temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Za chwilkę dodam nowy dział do Forum. Aby opis się zgadzał - opracowanie będzie dotyczyło Wyeast, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Aby opis się zgadzał - opracowanie będzie dotyczyło Wyeast, prawda? Ja wiem - po co zawężać, ja jestem ciekawa komentarzy do drożdży suchych, bo nie używam. Nie wystarczy "Drożdże piwowarskie"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Aby opis się zgadzał - opracowanie będzie dotyczyło Wyeast' date=' prawda?[/quote']Ja wiem - po co zawężać, ja jestem ciekawa komentarzy do drożdży suchych, bo nie używam. Nie wystarczy "Drożdże piwowarskie"? Poza tym jeszcze niedawno były dostępne płynne WLP (nie wiem dlaczego w takim stopniu zostały wyparte przez Wyeast, cena?). Jeśli powrócą to będą godne opinii w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Dokładnie. Dział Drożdże, może być z podziałem na suche i płynne lub górne i dolne, ale nie musi. Warto byłoby też opracować jakiś schemat tytułowania wątków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Tylko wyeast to za mało, niekiedy jest możliwość kupienia z zagranicy WLP i wtedy takie opracowanie może być przydatne w wyborze (tu jest szansa ze użytkownicy z poza kraju coś napiszą). Albo suche danstar, nigdy z nich nie korzystałem i nic o nich nie wiem, a są dostępne w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Tylko wyeast to za mało, niekiedy jest możliwość kupienia z zagranicy WLP i wtedy takie opracowanie może być przydatne w wyborze (tu jest szansa ze użytkownicy z poza kraju coś napiszą). Albo suche danstar, nigdy z nich nie korzystałem i nic o nich nie wiem, a są dostępne w Polsce. Podobnie jak Fermentis czy Brewferm. Nie ma się co sztucznie oganiczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Jeśli więc chodzi o systematykę postów, proponuję proste nazewnictwo Nazwa producenta, nr katalogowy, nazwa handlowa ewetualnie w nawiasie na końcu [ale], [lager] [wheat] Jak uważacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Jeśli więc chodzi o systematykę postów, proponuję proste nazewnictwo Nazwa producenta, nr katalogowy, nazwa handlowa ewetualnie w nawiasie na końcu [ale], [lager] [wheat] Jak uważacie ? Po przemyśleniu, sadzę, że nie trzeba tego dodatku w nawiasie, ani podziału na suche czy płynne. Każdy średnio inteligenty użytkownik zrozumie z dyskusji o czym jest mowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Po przemyśleniu, sadzę, że nie trzeba tego dodatku w nawiasie, ani podziału na suche czy płynne. Każdy średnio inteligenty użytkownik zrozumie z dyskusji o czym jest mowa. Racja..bo i każdy będzie przeszukiwał to co np. już ma w domu, lub na oku Oki - w takim razie, za parę chwil postaram się zmodyfikować ten dział, gdzie teraz jest min. BJCP i dodamy forum w temacie drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Kategoria zmodyfikowana, nowe forum zostało dodane pod BJCP. Kto z moderatorów (lub którzy) będą się opiekowali tym działem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Jeśli nie byłoby chętnych to ja mogę podglądać dział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 suche danstar, nigdy z nich nie korzystałem i nic o nich nie wiem, a są dostępne w Polsce. No właśnie poszukuję ich na potrzeby sklepowe. To ciekawy szczep i chciałbym mieć je w ofercie. Widziałeś gdzieś dostępne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 suche danstar' date=' nigdy z nich nie korzystałem i nic o nich nie wiem, a są dostępne w Polsce.[/quote']No właśnie poszukuję ich na potrzeby sklepowe. To ciekawy szczep i chciałbym mieć je w ofercie. Widziałeś gdzieś dostępne ? Ja widziałem je tutaj http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?main_page=index&cPath=17_5 pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się