korzen16 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Także się przyłączam do wyrazów szacunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 dzięki chłopaki w końcu jakieś I-sze miejsce na koncie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Sto lat, sto lat, niech żyje, żyje nam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 ale qur... śmieszne widzę, że niektórzy się zawiesili na wczorajszym AP i tak im zostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Człowiek zaszył się na kilka dni w lesie, a tutaj takie newsy, gratki kolego Mam nadzieję, że na jakiś mały kufelek się załapię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 akurat tego konkursowego już nie ma, wszystko poszło w kłodzku na AP ale jeszcze się takie uwarzy, a wtedy zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 To ja nawet nie próbuję ze "sto lat"... Jeszcze baty będą A tak poważniej: jeszcze raz gratuluję pierwszego miejsca i rewelacyjnego piwa. Kto nie był i nie próbował, niech żałuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Również gratuluję! Receptura jest w zapiskach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Jasne, że jest w zapiskach, to warka #65 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) Urlop, a tu pada..... to doskonały pretekst do warzenia 21.08.2013 warka #68 "Cukiereczek" - Braggot Zasyp: Pilzneński (Bestmalz)– 3kg Wiedeński (Bestmalz) – 2kg Karmel 30 (Strzegom) - 0,5kg Aroma (Bestmalz) - 0,5kg Karmel bursztynowy (Strzegom) – 0,3kg Karmel 150 (Strzegom) – 0,2kg Karmel 300 (Strzegom) – 0,1kg pszenica NS - 0,5kg Cukier trzcinowy - 0,5kg Miód Gryczany -1L Miód Lipowy -2L Nugget - 25g Pilgrim - 25g Kwas mlekowy 80% - do pH=5,4 (około 22ml) Kleik 60C-20' 100C-10' Zacieranie: 21l wody 54C-wsyp + kleik 52C-15’ 62-64C-60’ (+kwas mlekowy) 72C-15’ 78C-10’ Wysładzanie do 33l (pełny fermentor) Gotowanie 70’ Nugget 25g- 60' Pilgrim 25g- 15' Cukier 0,5kg- 15' Miód 3L - 5' Wyszło: 27l 28,8blg Zadane: wlp099 Super High Gravity Miał być 30blg, ale jakoś słabo odparowało. W ogóle jakoś kociołek dzisiaj strasznie nawalał, ciągle się wyłączał, nie wiem z czy to może być związane.... może duża gęstość? [edit 10.12.13] bardzo fajne piwko, jeszcze strasznie słodkie, z nutami winnymi, ale się ułoży, trzeba tylko poczekać ze dwa lata Edytowane 10 Grudnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Jaaaaaa, ale będzie jazda. Ile BLG wyszło ostatecznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) dopiero gotuję, ale chcę się w strzelić w 30blg no może 28 Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) Brak surowców na normalną warkę dla tego kolejny maluszek...... 23.08.2013 warka #69 Belgian Pale Ale Belgian Strong Ale Zasyp: Pale Ale (Bestmalz)- 1,2kg Pilzneński (Bestmalz)– 1,5kg Monachijski (Bestmalz) – 2kg Karmel 30 (Strzegom) - 0,3kg Aroma (Bestmalz) - 0,5kg Karmel 150 (Strzegom) – 0,2kg pszenica NS - 0,2kg Nugget - 30g Pilgrim - 60g Kwas mlekowy 80% - do pH=5,4 Kleik 60C-20' 100C-10' Zacieranie: 17l wody 54C-wsyp + kleik 52C-15’ 64C-15’ (+kwas mlekowy) 72C-45’ 78C-10’ Wysładzanie do 33l (pełny fermentor) Gotowanie 70’ Nugget 20g- 60' Nugget 10g- 30' Pilgrim 10g- 30' Pilgrim 20g- 15' Pilgrim 20g- 5' Pilgrim 10g- 0' Wyszło: 24l 17,2blg Zadane: -4Q12 3538 PC Leuven Pale Tym razem przegiołem w drugą stronę, miał być Pale Ale, a wyszedł Strong Ale, na cóż jakoś damy radę i temu wynalazkowi. [ edit 10.12.13] No piwo ewidentnie nie udane, nie wiem co z nim jest, jakaś dziwna nuta się przewija - czyżby infekcja. Poleży rok, dwa i się zobaczy. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Narobiłeś mi smaka na braggota... Tylko gdzie ja go wcisnę na warzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 wciśnij gdzieś, bo warto - teraz uwarzysz i na zimę 2015 jak znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 no właśnie planuję gdzieś wcisnąć Też mi się marzy taka 30... albo i 32. Mam nawet gęstwę z Super High Gravity... Tylko ja bym zrobiłam z jakimś zielskiem Pomyślę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 ale czemu chcesz psuć breggota jakimś zielskiem, chyba, że dasz coś co podbije smaki miodowe, nie wiem może kwiaty lipy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 raczej myślałam o kombinacji miód wrzosowy+wrzos+krwawnik. Tradycyjnie to piwo robiono właśnie z ziołami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Może następnego czymś popsuję, ten będzie tylko z miodem. Nie wiem jak robiono tradycyjnie, ale chwilowo mam już pod dostatkiem eksperymentalnych piwek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 wlp099 Super High Gravity ruszyły z kopyta po jakiś 5-6h a dzisiaj wyrwały wieko i zaczęły zwiedzać garaż no to zostaje pomyć i spróbować jakoś je ujarzmić!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 warka #67 poszła dzisiaj do 2 kegów i 48 butelek -Wyeast 3711 Franch Saison FG= 1,2blg -WLP 565 Belgian Saison FG= 1,6blg Mam nadzieję, że się nie przegazuje, bo 3711 potrafią zejść do 0,2-0,5blg ale u mnie już nic się nie ruszało od kilku dni. Oczywiście nie obyło się bez "kłody pod nogami", okazało się, że jeden keg jest nieszczelny i musiałem przelewać do innego. Mam nadzieję, że uda się to jakoś uszczelnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Ostanie w tym roku piwo Weselne 28.08.2013 warka #70 Mocno karmelowa IRA Zasyp: Pilzneński (Bestmalz)- 6kg Monachijski (Bestmalz)– 7kg Aroma (Bestmalz)- 0,5kg Karmel czerwony (Strzegom)- 0,5kg Karmel 30 (Strzegom)- 0,5kg Karmel 150 (Strzegom)– 0,5kg Karmel 300 (Strzegom)– 0,5kg Karmel 600 (Strzegom)– 0,1kg pszenica NS - 0,6kg Nugget - 50g Challenger - 60g East Kent Goldings -40g Kwas mlekowy 80% - do pH=5,4 (około 41ml) Kleik 60C-20' 100C-10' Zacieranie: 58l wody 54C-wsyp + kleik 52C-15’ 64-66C-45’ (+kwas mlekowy) 72C-30’ 78C-10’ Wysładzanie do 100l Gotowanie 70’ Nugget 30g- 60' Nugget 20g- 30' Challenger 20g- 15' East Kent Goldings 20g-15' Challenger 40g- 5' East Kent Goldings 20g- 5' Wyszło: 81L OG= 13,1blg Zadane: -1084 Irish Ale Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 A ja przez Ciebie "popełniłam" Braggota Tak jak zapowiadałam, z ziołami Za rok czy półtorej możemy się spotkać na testy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Naj lepiej na niewinnego tapniete z HTC Desire Z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 W browarze pierwszy pracowity dzień po urlopie warka #70 trafiła dzisiaj do dwóch kegów i 86 butelek warka z 13,1blg zeszła do 2,2blg warka #69 zeszła z 17,2 do 4blg i trafiła na cichą, zobaczymy czy zejdzie jeszcze niżej warka #68 z 28,8blg zeszła tylko do 9,4blg, a drożdże opadły, chyba z powodu temperatury (17C), nie przelewałem na cichą tylko przeniosłem do 20C, może jeszcze ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się