leszcz007 Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Jak możesz to sprawdź i daj znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Otworzyłem i aż się zdziwiłem, że takie dobre. Kożuszek jakby trochę opadł, został po nim głównie ślad na butelce, zaznaczający poziom przed nalaniem do kieliszka. Pachnie ładnie wiśniami, w smaku dobre. Poziom słodyczy jest chyba taki, jak podczas butelkowania, a dodałem ksylitolu tylko tyle, żeby zbić trochę nadmierną kwaśność pochodzącą od wiśni jednocześnie nie robiąc z niego wina słodkiego, bo takich za bardzo nie lubię. Nagazowania też nie ma, więc chyba wszcząłem fałszywy alarm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Dzięki wielkie za info Czyli powinno być dobrze, a przynajmniej mam taką nadzieję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) Plan na jutro: warka #79 Czech Pils III Zasyp: Pilzneński (Bestmalz)- 7kg monachijski (Bestmalz)– 2kg Caramelpils (Bestmalz) – 2kg Pszeniczny (Bestmalz) - 1,5kg Aroma (Bestmalz) -0,5kg pszenica NS - 1kg Iunga - 50g Sybilla - 50g Sazz - 150g Bobek - 100g Kleikowanie: 60-70C-30’ 100C-10’ Zacieranie: 55l wody 54C - wsyp 52C-15’ kleik ustalanie pH -5.4-5.5 60-64C – 30’ odwrócona dekokcja (2/3) -> do fermentorów (1/3) ->72C-10’ ->100C-10’ Powrót zacieru 72C-15’ 78C-10’ Wysładzanie do 100l (3 pełne fermentory) Gotowanie: 80’ Iunga 50g - FWH Sybilla 50g -30’ Sazz 100g -15’ Sazz 50g -5' Bobek 100g – 0’ Wyszło: 88l OG=11,6blg 4 fermentory zadane: - 2001 Urquell Lager Edytowane 13 Marca 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 w związku brakiem cierpliwości do mojego termometru z biotermu do najbliższej listy zakupów dołączam takie cacko nabyłeś już ten termometr? jeżeli tak to zadowolony jesteś? bo rozważam taki sam zakup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 reanimowałem swój biowinowski, użyłem kilku zabezpieczeń i działa, jeżeli padnie to kupię ten z linku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 no dobra, to ja kupię na początku miesiąca i zobaczę co to warte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) Bawimy się dalej bo w piwnicy nadal 9oC Warka #80 - Porter Bałtycki Zasyp: Monachijski I (Bestmalz)- 6kg Monachijski II (Bestmalz)– 4kg pilzneński (Bestmalz) – 2kg Aromatic (Bestmalz) - 2kg Cafe Light (Castle Maltking) -1kg Żytni Karmel (Fawcett Malsters) - 0,5kg Czekoladowy 400 (Strzegom) - 0,5kg Browna (Fawcett Malsters) - 0,5kg Pszenica prażona - 0,5kg Pszenica NS - 1kg Cukier trzcinowy - 1kg Ekstrakt płynny WES jasny - 1,7kg Iunga - 80g Tradition - 50g Nugget 20g EKG 15g Fuggles 20g Syrop kandyzowany ciemny 400ml Zacieranie: 60l wody 54C - wsyp (bez palonych) 52C -15’ kleik ustalanie pH -5.4-5.5 (15ml 80% kwasu mlekowego) 60-64C – 10’ odwrócona dekokcja (2/3) -> do fermentorów (1/3) ->72C-15’ ->100C-10’ Powrót zacieru 72C-45’ (słody palone na ostanie 10') 78C-10’ Wysładzanie do 65l (2 pełne fermentory) + 25l cienkusza Gotowanie: 80’ Iunga 40' - FWH Iunga 40' -30’ Tradition 50g -15' Wyszło: 50l 23,4blg 2 fermentory zadane: - 2001 Urquell Lager Cienkusz eksperymentalny Gotowanie : 80' Nugget 20g - 60' EKG 15g - 15' Fuggles 20g -5' Syrop kandyzowany ciemny 400ml - 5' Wyszło: 21l 10,8blg 1 fermentor zadany: - BrewLabs 2000 Somerset 1 Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Bawimy się dalej bo w piwnicy nadal 9oC Szczęściarz, ja tam już 12 C mam w piwnicy do American Lagera lodówki użyje, a w pogodzie mówią że jeszcze cieplej będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 No właśnie obawiam się tych temperatur, dla tego użyję Urquell Lager, bo one spokojnie pracują przy 13-14C i nie dają jakiegoś dziwnego profilu. Pierwotnie miało iść na 2308 Munich lager I Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) A Danish Lager dają radę w wyższych temperaturach? Bo ja Americana chce na nich przefermentować. Edytowane 20 Marca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 nie wiem, tych nie testowałem pod względem temperatur. Urquell Lager odbyły przypadkowy test jakieś dwa sezony temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) Dziś po robocie powstanie: Warka #81 UrBock Rauchbier: Zasyp: Słód Wędzony dziką czereśnią (Strzegom- wędzony przez kolegę Bączka)– 3kg Monachijski I (Bestmalz) – 1,5kg Pilzneński (Bestmalz) -1kg Aroma (Bestmalz) -0,5kg pszenica NS – 0,5kg Karmel 150 (Strzegom) – 0,3kg Black 1500EBC (CM) - 0,05kg Iunga – 20g Tradittion - 30g Zacieranie: 17l wody 54C-wsyp 50-52C-15’ 60-64C-15’ Dekokt ->72C-10’ ->100C-10’ Powrót dekoktu 72C-30’ 78C-10’ Słów black do wysładzania Wysładzanie do 33l Gotowanie 70’ Iunga 20g -FWH’ Tradittion 30g -15' Wyszło: 26l OG=14,8blg Zdecydowanie za dużo wysłodziłem, gęstość początkowa raczej Rauchbier'owa niż Urbock'owa Zadane: - 2001 Urquell Lager Drożdże też pilsowe, boję się dawać starych Munich'ów Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) 15.04.2014 Warka #82: American Amber Ale Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) – 8,5kg Monachijski I (Bestmalz) – 4kg Bursztynowy (Strzegom) – 0,5kg Caramelpils (Bestmalz) -1kg Aroma (Bestmalz) – 1kg Karmel czerwony (Strzegom) – 1kg Karmel 150 (Strzegom) – 0,5kg Karmel 300 (Strzegom) – 0,3kg Karmel 600 (Strzegom) – 0,2kg Warrior -50g Vic Secret– 100g Centannial – 100g Citra – 85g Mosai- 50g Zacieranie: 60l wody 54C-wsyp 52C-15’ 64-66C-45’ 72C-15’ 78C-10’ Wysładzanie do 115l (3 pełne fermentory) Gotowanie 70’ Warrior 50g-60’ Vic Secret 50g-20’ Centannial 25g-20’ Vic Secret 50g-5’ Centannial 25g-5’ Citra 35g-5’ Centannial 50g – 5dni na zimno Mosai 50g – 5dni na zimno Wyszło: 98l 12,8blg Zadane: - wyeast 1450 Denny's Favorite 50 FG= 2,8 - wlp090 San Diego Super FG-= 2,4 Edytowane 21 Maja 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #83 Witbier Zaspy: Pale Ale (Strzegom) – 10kg Pszenica niesłodowana – 9kg Owies niesłodowany– 1kg Citra 100g Warrior 40g Mosai 10g Kolendra 50g Skórka z 10 pomarańczy Skórka z 4 cytryny Curaco 30g Trawa cytrynowa Trawa żubrowa Kleikowanie: 60C-40’ 100C-10’ Zacieranie: 75l wody 54C – wsyp kleik 52C-15’ 60-64C – 60’ 72C-30’ 78C-10’ Wysładzanie do 120l 90l Gotowanie: 60’ Warrior 40g-60’ Citra 20g-15’ Citra 30g-10’ Citra 30g-5’ Kolendra 40g-15’ Skórki z 3 pomarańczy-15’ Skórki z 3 pomarańczy-5’ Skórka z 3 cytryn -5’ Curaco 25g- 5' Trawa cytrynowa trzy szczypty - 15' 30l (wit żubrowy) Gotowanie: 60’ Mosai 10g-60’ Citra 10g-15’ Citra 10g-10’ Kolendra 10g-15’ Skórki z 2 pomarańczy-15’ Skórki z 2 pomarańczy-5’ Skórka z 1 cytryny -5’ Curaco 5g- 5' Trawa Żubrowa 3szt -15' Wyszło: 100l OG=11,4blg Zadane: - 3463 Forbidden Fruit (x2)FG= 1 - 3944 Belgian Witbier FG= 1,2 Wit żubrowy - 3463 Forbidden Fruit Edytowane 21 Maja 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Oj dziwny ten witbier będzie jakiś taki ciemny, pewnie przez Pale Ale. Obawiam się czy nie za dużo trawy cytrynowej nie dałem- mam nadzieję, że nie będzie dziwnych posmaków. Dodatkowo powstałą wariacja z trawą żubrową, jestem ciekaw efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Jaką trawę cytrynową użyłeś? Same suszone źdźbła czy świeżą? Ja dodawałem do witka świeżą ale część cebulkowatą 15 gram/ 21l i trochę przesadziłem bo dała mydełko, dopiero po 2-3 miesiącach jako tako się to ułożyło... W planach mam też witka z dodatkiem jej następnego ale trochę już delikatniej i suszonej. Wit żubrowy ciekaw jestem jak wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Żubrowit i Trawit, jak specyfiki z apteki można je nazwać ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Jaką trawę cytrynową użyłeś? Same suszone źdźbła czy świeżą? Ja dodawałem do witka świeżą ale część cebulkowatą 15 gram/ 21l i trochę przesadziłem bo dała mydełko, Jesteś pewien, że to od tej trawy? Mam w planie właśnie witka z trawą cytrynową i taka opinia troszkę mnie martwi i wstrzymuję decyzję Może lepiej suszoną? Masz jakieś doświadczenia w temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 ja dałem suszoną trawę cytrynową (żubrową z resztą też) - ostatnio dałem tylko szczyptę (i nic nie czułem w gotowym piwie) teraz sypnąłem od serca i boję się właśnie tego mydełka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Jesteś pewien, że to od tej trawy? Mam w planie właśnie witka z trawą cytrynową i taka opinia troszkę mnie martwi i wstrzymuję decyzję Może lepiej suszoną? Masz jakieś doświadczenia w temacie? Tak jestem pewien tego po prostu przesadziłem i zdominowała piwo dając mydło... Nie tylko ja o tym mówiłem, parę osób co wcześniej stosowało też to potwierdziło, że w większych ilościach tak się zachowuje. Wiesz najlepsza świeża bo posiada najwięcej olejków eterycznych, ja używam głównie do gotowania potraw trawy cytrynowej, a tam to nie grozi Następnym razem użyje suszonej, akurat mam trochę z zeszłorocznych zbiorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) Warka #84: American Pale Ale Zasyp: Pale Ale (Bestmalz) – 11 kg Monachijski I (Bestmalz) – 1kg Pszeniczny (Bestmalz) - 2kg Caramelpils (Bestmalz) -2kg Pszenica NS – 1kg Karmel 30 (Strzegom) – 0,5kg Melanoidynowy (Strzegom) – 0,2kg Warrior -60g Simcoe– 100g Centannial – 50g Citra – 65g Zacieranie: 60l wody 54C-wsyp 52C-15’ 64-66C-45’ 72C-15’ 78C-10’ Wysładzanie do 115l (3 pełne fermentory) Gotowanie 70’ Warrior 30g-60’ Warrior 30g-30’ Simcoe 30g-15’ Centannial 25g-15’ Simcoe 30g -5' Centannial 25g-5’ Citra 25g-5' Citra 40g-5dni na zimno Simcoe 40g–5dni na zimno Wyszło: 92l 13,2blg Zadane: - wyeast 1450 Denny's Favorite 50 - wlp090 San Diego Super Edytowane 19 Maja 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
syja77 Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 I co tam się dalej dzieje z tym piwem? Kiedy rozlewasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 za czas jakiś, dopiero fermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) Otworzyłem dzisiaj wita z trawą żubrową i...... wit dobry, ale trawy żubrowej nie czuć w ogóle. Eksperyment do powtórzenia, ale tym razem z większą ilością turówki. Edytowane 27 Maja 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się