Skocz do zawartości

Browar "Ostatni po lewej"


Rekomendowane odpowiedzi

Urlop, a tu pada..... to doskonały pretekst do warzenia :D

 

21.08.2013

warka #68 "Cukiereczek" - Braggot

 

Zasyp:

Pilzneński (Bestmalz)– 3kg

Wiedeński (Bestmalz) – 2kg

Karmel 30 (Strzegom) - 0,5kg

Aroma (Bestmalz) - 0,5kg

Karmel bursztynowy (Strzegom) – 0,3kg

Karmel 150 (Strzegom) – 0,2kg

Karmel 300 (Strzegom) – 0,1kg

pszenica NS - 0,5kg

Cukier trzcinowy - 0,5kg

Miód Gryczany -1L

Miód Lipowy -2L

 

Nugget - 25g

Pilgrim - 25g

Kwas mlekowy 80% - do pH=5,4 (około 22ml)

 

Kleik

60C-20'

100C-10'

 

Zacieranie: 21l wody

54C-wsyp + kleik

52C-15’

62-64C-60’ (+kwas mlekowy)

72C-15’

78C-10’

 

Wysładzanie do 33l (pełny fermentor)

 

Gotowanie 70’

Nugget 25g- 60'

Pilgrim 25g- 15'

Cukier 0,5kg- 15'

Miód 3L - 5'

 

Wyszło: 27l 28,8blg

 

Zadane:

wlp099 Super High Gravity

 

Miał być 30blg, ale jakoś słabo odparowało. W ogóle jakoś kociołek dzisiaj strasznie nawalał, ciągle się wyłączał, nie wiem z czy to może być związane.... może duża gęstość?

 

[edit 10.12.13]

bardzo fajne piwko, jeszcze strasznie słodkie, z nutami winnymi, ale się ułoży, trzeba tylko poczekać ze dwa lata

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brak surowców na normalną warkę :( dla tego kolejny maluszek......

 

23.08.2013

warka #69 Belgian Pale Ale Belgian Strong Ale

 

Zasyp:

Pale Ale (Bestmalz)- 1,2kg

Pilzneński (Bestmalz)– 1,5kg

Monachijski (Bestmalz) – 2kg

Karmel 30 (Strzegom) - 0,3kg

Aroma (Bestmalz) - 0,5kg

Karmel 150 (Strzegom) – 0,2kg

pszenica NS - 0,2kg

 

Nugget - 30g

Pilgrim - 60g

Kwas mlekowy 80% - do pH=5,4

 

Kleik

60C-20'

100C-10'

 

Zacieranie: 17l wody

54C-wsyp + kleik

52C-15’

64C-15’ (+kwas mlekowy)

72C-45’

78C-10’

 

Wysładzanie do 33l (pełny fermentor)

 

Gotowanie 70’

Nugget 20g- 60'

Nugget 10g- 30'

Pilgrim 10g- 30'

Pilgrim 20g- 15'

Pilgrim 20g- 5'

Pilgrim 10g- 0'

 

Wyszło: 24l 17,2blg

 

Zadane:

-4Q12 3538 PC Leuven Pale

 

Tym razem przegiołem w drugą stronę, miał być Pale Ale, a wyszedł Strong Ale, na cóż jakoś damy radę i temu wynalazkowi.

[ edit 10.12.13]

No piwo ewidentnie nie udane, nie wiem co z nim jest, jakaś dziwna nuta się przewija - czyżby infekcja. Poleży rok, dwa i się zobaczy.

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #67 poszła dzisiaj do 2 kegów i 48 butelek :D

-Wyeast 3711 Franch Saison FG= 1,2blg

-WLP 565 Belgian Saison FG= 1,6blg

Mam nadzieję, że się nie przegazuje, bo 3711 potrafią zejść do 0,2-0,5blg ale u mnie już nic się nie ruszało od kilku dni.

Oczywiście nie obyło się bez "kłody pod nogami", okazało się, że jeden keg jest nieszczelny i musiałem przelewać do innego. Mam nadzieję, że uda się to jakoś uszczelnić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostanie w tym roku piwo Weselne :)

 

28.08.2013

warka #70 Mocno karmelowa IRA

 

Zasyp:

Pilzneński (Bestmalz)- 6kg

Monachijski (Bestmalz)– 7kg

Aroma (Bestmalz)- 0,5kg

Karmel czerwony (Strzegom)- 0,5kg

Karmel 30 (Strzegom)- 0,5kg

Karmel 150 (Strzegom)– 0,5kg

Karmel 300 (Strzegom)– 0,5kg

Karmel 600 (Strzegom)– 0,1kg

pszenica NS - 0,6kg

 

Nugget - 50g

Challenger - 60g

East Kent Goldings -40g

Kwas mlekowy 80% - do pH=5,4 (około 41ml)

 

Kleik

60C-20'

100C-10'

 

Zacieranie: 58l wody

54C-wsyp + kleik

52C-15’

64-66C-45’ (+kwas mlekowy)

72C-30’

78C-10’

 

Wysładzanie do 100l

 

Gotowanie 70’

Nugget 30g- 60'

Nugget 20g- 30'

Challenger 20g- 15'

East Kent Goldings 20g-15'

Challenger 40g- 5'

East Kent Goldings 20g- 5'

 

Wyszło: 81L OG= 13,1blg

 

Zadane:

-1084 Irish Ale

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W browarze pierwszy pracowity dzień po urlopie :)

warka #70 trafiła dzisiaj do dwóch kegów i 86 butelek :D warka z 13,1blg zeszła do 2,2blg

warka #69 zeszła z 17,2 do 4blg i trafiła na cichą, zobaczymy czy zejdzie jeszcze niżej

warka #68 z 28,8blg zeszła tylko do 9,4blg, a drożdże opadły, chyba z powodu temperatury (17C), nie przelewałem na cichą tylko przeniosłem do 20C, może jeszcze ruszą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.