Skocz do zawartości

Zatrzymana fermentacja?


viki

Rekomendowane odpowiedzi

no znam tą opinię, w której twierdzi się, że brak ruchu w rurce nie świadczy o braku fermentacji. Jak pamiętam ze szkoły to przy fermentacji wydziela się CO2 i alkohol, a wg mnie nie przybywa jednego i drugiego. Skoro przez 3 dni woda w rurce stoi to dlaczego ma dojeść jakieś 6 blg w którymś momencie z tych 14 dni przy niezmiennych warunkach?

Edytowane przez joker0skater
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakładając że miałeś lag 48h. Fermentacja zaczęła się 5-6 dni temu. Zeszło 4°Blg tzn. tempo jest całkiem dobre jak na lagera. Reszta jak napisałem wyżej.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wywal bulkadełko, załóż zwykłą pokrywę, lekko rozszczelnioną. Nie zaglądaj. Wyjedź na narty, wczasy, czy do teściowej. Zapomnij że fermentuje Ci piwo. Zejdź do piwnicy, czy gdzie tam fermentujesz za trzy tygodnie. Przelej do lagerowania (z 15 dni) i za 4 miesiące sprawdzaj efekty.

pozdrawiam

drożdże nie są leniwe tylko piwowarzy niecierpliwi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Fermentuję" pilsa na S-23 (drożdże z datą październik 2014) 12,5 blg, 100% słód pilzneński.

29.12 zadałem 36h starter z mieszadła uprzednio trzymany przez 8h w temp fermentacji czyli 10 st. C.

Ile litrów miał ten starter, 5-10l?

Jeśli uwodnione wlałeś do 1l to niczego poza bezsensownym miszaniem ich przez 36h nie osiągnąłeś.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

"Fermentuję" pilsa na S-23 (drożdże z datą październik 2014) 12,5 blg, 100% słód pilzneński.

29.12 zadałem 36h starter z mieszadła uprzednio trzymany przez 8h w temp fermentacji czyli 10 st. C.

Ile litrów miał ten starter, 5-10l?

Jeśli uwodnione wlałeś do 1l to niczego poza bezsensownym miszaniem ich przez 36h nie osiągnąłeś.

 

 

 

 

Zakładając że:

wsypał 11 gram uwodnionych s-23

1 gram wg producenta zawiera 10 mld komórek

bujał je w 1l starterze 9 blg

 

to wg tego kalkulatora http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

rozmnożył sobie z 110 mld komórek do 253-269 mld komórek (zależnie czy model c.white czy braukaiser)

 

Zakładając że kalkulator dobrze liczy to niestety milordzie nie masz racji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się pod temat. Pszeniczne z ekstraktów 1,7 pszeniczny WES + 1,7 amber WES. 15 blg. Drożdże Mauribrew Weiss. Po 2 tygodniach stanęło na 7 Blg. Przez tydzień nie ruszyło. Próba odfermentowania w próbówce - 4 dni blg bez zmian. Kiwanie fermentorem nic nie dało. Dodanie nowych drożdży - blg bez zmian. Sprzęt pomiarowy sprawny. Dwa pytania: co mogło być przyczyną? I jak to zabutelkowac?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.