hopek Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 balingometrem po ogrzaniu próbki do 20 st i odgazowaniu. Sprawdziłem na wodzie wskazuje 0 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Skoro jest piana jest to fermentacja trwa. Zostaw w spokoju na około 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) no znam tą opinię, w której twierdzi się, że brak ruchu w rurce nie świadczy o braku fermentacji. Jak pamiętam ze szkoły to przy fermentacji wydziela się CO2 i alkohol, a wg mnie nie przybywa jednego i drugiego. Skoro przez 3 dni woda w rurce stoi to dlaczego ma dojeść jakieś 6 blg w którymś momencie z tych 14 dni przy niezmiennych warunkach? Edytowane 6 Stycznia 2015 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Zakładając że miałeś lag 48h. Fermentacja zaczęła się 5-6 dni temu. Zeszło 4°Blg tzn. tempo jest całkiem dobre jak na lagera. Reszta jak napisałem wyżej. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zakładasz że wszystkie zamknięcia masz szczelne, a to jest błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Wywal bulkadełko, załóż zwykłą pokrywę, lekko rozszczelnioną. Nie zaglądaj. Wyjedź na narty, wczasy, czy do teściowej. Zapomnij że fermentuje Ci piwo. Zejdź do piwnicy, czy gdzie tam fermentujesz za trzy tygodnie. Przelej do lagerowania (z 15 dni) i za 4 miesiące sprawdzaj efekty. pozdrawiam drożdże nie są leniwe tylko piwowarzy niecierpliwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 "Fermentuję" pilsa na S-23 (drożdże z datą październik 2014) 12,5 blg, 100% słód pilzneński. 29.12 zadałem 36h starter z mieszadła uprzednio trzymany przez 8h w temp fermentacji czyli 10 st. C. Ile litrów miał ten starter, 5-10l? Jeśli uwodnione wlałeś do 1l to niczego poza bezsensownym miszaniem ich przez 36h nie osiągnąłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 "Fermentuję" pilsa na S-23 (drożdże z datą październik 2014) 12,5 blg, 100% słód pilzneński. 29.12 zadałem 36h starter z mieszadła uprzednio trzymany przez 8h w temp fermentacji czyli 10 st. C. Ile litrów miał ten starter, 5-10l?Jeśli uwodnione wlałeś do 1l to niczego poza bezsensownym miszaniem ich przez 36h nie osiągnąłeś. Zakładając że: wsypał 11 gram uwodnionych s-23 1 gram wg producenta zawiera 10 mld komórek bujał je w 1l starterze 9 blg to wg tego kalkulatora http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ rozmnożył sobie z 110 mld komórek do 253-269 mld komórek (zależnie czy model c.white czy braukaiser) Zakładając że kalkulator dobrze liczy to niestety milordzie nie masz racji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Podepnę się pod temat. Pszeniczne z ekstraktów 1,7 pszeniczny WES + 1,7 amber WES. 15 blg. Drożdże Mauribrew Weiss. Po 2 tygodniach stanęło na 7 Blg. Przez tydzień nie ruszyło. Próba odfermentowania w próbówce - 4 dni blg bez zmian. Kiwanie fermentorem nic nie dało. Dodanie nowych drożdży - blg bez zmian. Sprzęt pomiarowy sprawny. Dwa pytania: co mogło być przyczyną? I jak to zabutelkowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Sprzęt pomiarowy sprawny a możesz go opisać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 No mogę Spławik z biowinu. Ale w równolegle fermentowanych piwach pokazuje prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się