tomasznet Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 Podczas dzisiejszego zlewania piwa na cichą, postanowiłem sprawdzić zawartość cukrów Refraktometrem i ballingometrem. Okazało się że na urządzeniach są inne odczyty. Na ballingometrze w temp 20 st jest 3 Blg, natomiast na Refraktometrze jest 5 Blg, znaczna różnica. W instrukcji obsługi jest aby Refraktometr kalibrować mierząc wodę destylowaną tak też robiłem. Kolega który na Refraktometr ma podobny problem. Czy są jakieś odczynniki za pomocą których można zrobić kalibrację? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 a kolega robił korektę na alkohol? Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 A skąd pewność że trzeba kalibrować akurat refraktometr? Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 (edited) Jeśli chcesz użyć refraktometru do kontroli blg brzeczki JUŻ fermentującej, musisz użyć jakiegoś programu piwowarskiego np. Beersmith. Tam jest narzędzie do korekty odczytu. To że balingomierz i refraktometr pokazują co innego w tym wypadku nie jest dziwne Edited February 7, 2013 by emcede Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 Odczynnikiem jest woda, to urządzonko przydatne raczej przed fermentacją Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznet Posted February 7, 2013 Author Share Posted February 7, 2013 rozumiem że po zakończeniu fermentacji posługiwać się ballingometrem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Billy the Kid Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 Odczynnikiem jest woda, to urządzonko przydatne raczej przed fermentacją A czemu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 (edited) Dlaczego woda czy dlaczego przed fermentacją? Edited February 7, 2013 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznet Posted February 7, 2013 Author Share Posted February 7, 2013 Odczynnikiem jest woda, to urządzonko przydatne raczej przed fermentacją woda jest również odczynnikiem przy mierzeniu ballingometrem a wiec jakie ma to znaczenie przy mierzeniu Refraktometrem. Dlaczego przydatne jest tylko przed fermentacją jeśli urządzenie ma mierzyć zawartość cukrów, po fermentacji również są cukry tylko w mniejszej ilości. dj_dan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 http://www.wiki.piwo.org/Refraktometr Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznet Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 No dobrze a czy ktoś stosuje te obliczenia np. za pomocą programu ProMash. Jeśli tak to proszę o pomoc gdzie należy wpisać SG i OG odczytane z Refraktometru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted February 8, 2013 Share Posted February 8, 2013 Możesz sam pliczyć na podstawie równoczesnego odczytu refraktormetru i balingometru, wzór np tutaj: http://www.makewine.com/winemaking/methods/alcohol/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted February 8, 2013 Share Posted February 8, 2013 (edited) Toolkit piwowara w plikowni: http://www.piwo.org/...olkit-piwowara/ - zakładka "Warzelnia - korekt refraktometr" poprostu wpisz w małej tabelce Poczatkowy brix i końcowy Brix i wsio. Potrzebny jest odczyt refraktometru w Brixach przed fermentacją, po fermentacji i wychodzą nam w tabelce stopnie BLG po fermentacji. Bo przed fermentacją stopnie BLG obliczamy dzieląc wynik/1,04. Edited February 8, 2013 by Mariusz_CH Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznet Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 Dziękuje bardzo o to właśnie chodziło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted February 8, 2013 Share Posted February 8, 2013 (edited) Dziękuje bardzo o to właśnie chodziło. A najlepsze jest to, ze nawet fajnie zgrywa się to z pomiarami balingomierzem (oczywiście ciężko jest tam ustalić cyfry po przecinku ) Edited February 8, 2013 by Mariusz_CH Link to comment Share on other sites More sharing options...
yarrro Posted February 8, 2013 Share Posted February 8, 2013 Ja przez ciekawość zrobiłem pomiar zawartości alkoholu w winie - balingometrem i refraktometrem. Po przeliczeniu wartości Beersmith'em wyszło coś koło 11%, czyli w przybliżeniu zgodnie z tym, co było napisane na etykiecie. Refraktometr jest szczególnie nieoceniony w czasie zacierania i wysładzania. Pomiar jest praktycznie natychmiastowy, bez konieczności czekania na schładzenie gorącej brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznet Posted February 12, 2013 Author Share Posted February 12, 2013 Podczas ostatniego zlewania Witbiera zmierzyłem zawartość cukru Refraktometrem i ballingometrem i coś mi nie pasuje tzn. Brzeczka zmierzona Refraktometrem miała: - przed zadaniem drożdży 14,5 Blg - po skończonej fermentacji 6,5 Blg Tą samą brzeczkę zmierzyłem ballingometrem: - po skończonej fermentacji 2,7 Blg Pytanie jaka jest faktyczna zawartość cukru i zawartość alkoholu w piwie. Według Toolkit piwowara końcowa zawartość cukru wychodzi 1,34 Blg, natomiast ballingometr wskazał 2,7 Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Temat niestety nie jest lekki :-) poruszany był już tutaj: http://www.piwo.org/topic/8587-korekcja-pomiarow-refraktometrem/ Jak znajdę więcej czasu może doczeka się opracowania. Na razie polecam używać refraktometr jedynie do określenie BRIX przy wysładzaniu oraz podczas fermentacji po to by sprawdzić czy się zmienia ew jak szybko - żeby wiedzieć kiedy ustaje fermentacja. Natomiast do obliczeń zawartości alkoholu oraz blg końcowego polecam areometr/ballingometr z ważną uwagą żeby odfermentowane piwo porządnie odgazować i doprowadzić do odpowiedniej temperatury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Podczas ostatniego zlewania Witbiera zmierzyłem zawartość cukru Refraktometrem i ballingometrem i coś mi nie pasuje tzn. Brzeczka zmierzona Refraktometrem miała: - przed zadaniem drożdży 14,5 Blg - po skończonej fermentacji 6,5 Blg Tą samą brzeczkę zmierzyłem ballingometrem: - po skończonej fermentacji 2,7 Blg Pytanie jaka jest faktyczna zawartość cukru i zawartość alkoholu w piwie. Według Toolkit piwowara końcowa zawartość cukru wychodzi 1,34 Blg, natomiast ballingometr wskazał 2,7 Blg Jeśli miałeś 14,5 Blg a teraz odczytujesz 6,5 (na refraktometrze) to wg toolkitu masz 1,4 po korekcji (1,347 dokłdniej). Korzystając z toola spadek z 14,5 Blg na 2,7Blg (odczytywane) daje ok 6% ABV. I te 6%: - primo zaniża wskazanie balingometru (alkohol jest lżejszy od wody), - secundo zawyża wskazanie refraktormetru (alkohol zwiększa współczynnik załamania światła) I tu zastanawiające jest to 1,4 po korekcie... Korzystając z tego kalkulatora: http://web2.airmail.net/sgross/fermcalc/fermcalc_download.html (na podstawie jednoczesnego pomiaruy refraktometrem i balingomierzem) w zależności od metody (kalkulator obsługuje 4) mamy: 5-6% Alkoholu i ok 4,5-5 realnego Blg końcowego. 4,5 jest pomiedzy wynikami pomiarów obydwoma przyrządami, więc z grubsza się zgadza. Jak policzymy, że 14,5 Blg to ok 154 g/l a 4,5 to ok 45g/l 154-45=109 109/17=6,4; 109/18=6,05 (czyli alkohol też mniej więcej się zgadza) Więc co tak naprawdę oznacza "skorygowany brix = 1,347" z toolkita? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now