tomasznet Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Podczas dzisiejszego zlewania piwa na cichą, postanowiłem sprawdzić zawartość cukrów Refraktometrem i ballingometrem. Okazało się że na urządzeniach są inne odczyty. Na ballingometrze w temp 20 st jest 3 Blg, natomiast na Refraktometrze jest 5 Blg, znaczna różnica. W instrukcji obsługi jest aby Refraktometr kalibrować mierząc wodę destylowaną tak też robiłem. Kolega który na Refraktometr ma podobny problem. Czy są jakieś odczynniki za pomocą których można zrobić kalibrację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 a kolega robił korektę na alkohol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 A skąd pewność że trzeba kalibrować akurat refraktometr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Jeśli chcesz użyć refraktometru do kontroli blg brzeczki JUŻ fermentującej, musisz użyć jakiegoś programu piwowarskiego np. Beersmith. Tam jest narzędzie do korekty odczytu. To że balingomierz i refraktometr pokazują co innego w tym wypadku nie jest dziwne Edytowane 7 Lutego 2013 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Odczynnikiem jest woda, to urządzonko przydatne raczej przed fermentacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 rozumiem że po zakończeniu fermentacji posługiwać się ballingometrem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Odczynnikiem jest woda, to urządzonko przydatne raczej przed fermentacją A czemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Dlaczego woda czy dlaczego przed fermentacją? Edytowane 7 Lutego 2013 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Odczynnikiem jest woda, to urządzonko przydatne raczej przed fermentacją woda jest również odczynnikiem przy mierzeniu ballingometrem a wiec jakie ma to znaczenie przy mierzeniu Refraktometrem. Dlaczego przydatne jest tylko przed fermentacją jeśli urządzenie ma mierzyć zawartość cukrów, po fermentacji również są cukry tylko w mniejszej ilości. dj_dan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 http://www.wiki.piwo.org/Refraktometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 No dobrze a czy ktoś stosuje te obliczenia np. za pomocą programu ProMash. Jeśli tak to proszę o pomoc gdzie należy wpisać SG i OG odczytane z Refraktometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Możesz sam pliczyć na podstawie równoczesnego odczytu refraktormetru i balingometru, wzór np tutaj: http://www.makewine.com/winemaking/methods/alcohol/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) Toolkit piwowara w plikowni: http://www.piwo.org/...olkit-piwowara/ - zakładka "Warzelnia - korekt refraktometr" poprostu wpisz w małej tabelce Poczatkowy brix i końcowy Brix i wsio. Potrzebny jest odczyt refraktometru w Brixach przed fermentacją, po fermentacji i wychodzą nam w tabelce stopnie BLG po fermentacji. Bo przed fermentacją stopnie BLG obliczamy dzieląc wynik/1,04. Edytowane 8 Lutego 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Dziękuje bardzo o to właśnie chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) Dziękuje bardzo o to właśnie chodziło. A najlepsze jest to, ze nawet fajnie zgrywa się to z pomiarami balingomierzem (oczywiście ciężko jest tam ustalić cyfry po przecinku ) Edytowane 8 Lutego 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Ja przez ciekawość zrobiłem pomiar zawartości alkoholu w winie - balingometrem i refraktometrem. Po przeliczeniu wartości Beersmith'em wyszło coś koło 11%, czyli w przybliżeniu zgodnie z tym, co było napisane na etykiecie. Refraktometr jest szczególnie nieoceniony w czasie zacierania i wysładzania. Pomiar jest praktycznie natychmiastowy, bez konieczności czekania na schładzenie gorącej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Podczas ostatniego zlewania Witbiera zmierzyłem zawartość cukru Refraktometrem i ballingometrem i coś mi nie pasuje tzn. Brzeczka zmierzona Refraktometrem miała: - przed zadaniem drożdży 14,5 Blg - po skończonej fermentacji 6,5 Blg Tą samą brzeczkę zmierzyłem ballingometrem: - po skończonej fermentacji 2,7 Blg Pytanie jaka jest faktyczna zawartość cukru i zawartość alkoholu w piwie. Według Toolkit piwowara końcowa zawartość cukru wychodzi 1,34 Blg, natomiast ballingometr wskazał 2,7 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Temat niestety nie jest lekki :-) poruszany był już tutaj: http://www.piwo.org/topic/8587-korekcja-pomiarow-refraktometrem/ Jak znajdę więcej czasu może doczeka się opracowania. Na razie polecam używać refraktometr jedynie do określenie BRIX przy wysładzaniu oraz podczas fermentacji po to by sprawdzić czy się zmienia ew jak szybko - żeby wiedzieć kiedy ustaje fermentacja. Natomiast do obliczeń zawartości alkoholu oraz blg końcowego polecam areometr/ballingometr z ważną uwagą żeby odfermentowane piwo porządnie odgazować i doprowadzić do odpowiedniej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Podczas ostatniego zlewania Witbiera zmierzyłem zawartość cukru Refraktometrem i ballingometrem i coś mi nie pasuje tzn. Brzeczka zmierzona Refraktometrem miała: - przed zadaniem drożdży 14,5 Blg - po skończonej fermentacji 6,5 Blg Tą samą brzeczkę zmierzyłem ballingometrem: - po skończonej fermentacji 2,7 Blg Pytanie jaka jest faktyczna zawartość cukru i zawartość alkoholu w piwie. Według Toolkit piwowara końcowa zawartość cukru wychodzi 1,34 Blg, natomiast ballingometr wskazał 2,7 Blg Jeśli miałeś 14,5 Blg a teraz odczytujesz 6,5 (na refraktometrze) to wg toolkitu masz 1,4 po korekcji (1,347 dokłdniej). Korzystając z toola spadek z 14,5 Blg na 2,7Blg (odczytywane) daje ok 6% ABV. I te 6%: - primo zaniża wskazanie balingometru (alkohol jest lżejszy od wody), - secundo zawyża wskazanie refraktormetru (alkohol zwiększa współczynnik załamania światła) I tu zastanawiające jest to 1,4 po korekcie... Korzystając z tego kalkulatora: http://web2.airmail.net/sgross/fermcalc/fermcalc_download.html (na podstawie jednoczesnego pomiaruy refraktometrem i balingomierzem) w zależności od metody (kalkulator obsługuje 4) mamy: 5-6% Alkoholu i ok 4,5-5 realnego Blg końcowego. 4,5 jest pomiedzy wynikami pomiarów obydwoma przyrządami, więc z grubsza się zgadza. Jak policzymy, że 14,5 Blg to ok 154 g/l a 4,5 to ok 45g/l 154-45=109 109/17=6,4; 109/18=6,05 (czyli alkohol też mniej więcej się zgadza) Więc co tak naprawdę oznacza "skorygowany brix = 1,347" z toolkita? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się