VeryBerry Posted February 8, 2013 Share Posted February 8, 2013 Wiem, że a forum pojawiają się wątki dotyczące sztobrów chmielu, jednak nie znalazłem nic na 2013 rok. Chciałbym się zapytać, czy ma może ktoś do udostępnienia ten cenny "produkt"? Z chęcią przyjmę/kupię kilka odmian. Od wielu wielu lat mam styczność z sadowictwem i szkółkarstwem ( w szkółce rodziców), ale niestety nie miałem możliwości zająć się uprawą chmielu, a z chęcią bym się tym zajął Osobiście pewnie nie byłbym w stanie zużyć własnych zbiorów na swoje potrzeby wiec część zapewne rozeszła by się po "potrzebujących" Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted February 8, 2013 Share Posted February 8, 2013 Musisz poczekać do kwietnia. Sztobry pozyskuje się w trakcie usuwania młodych pędów. Trzeba poczekać do wiosny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeryBerry Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 Wiem wiem. Teraz jest trochę zimno na jakiekolwiek zabiegi z roślinami, jednak chciałem zebrać wstępnie informacje czy będzie taka możliwość, i czy w ogóle ktoś posiada chmiel z którego będzie pozyskiwał sztobry, bo jak już przyjdzie wiosna to będzie trochę mało czasu na szukanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted February 8, 2013 Share Posted February 8, 2013 Skontaktuj się ze mną na początku wiosny. Będę miał kilka odmian. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted February 8, 2013 Share Posted February 8, 2013 To i ja się zgłoszę jeśli można Może zmienić tytuł tematu na " sztobry 2013 zapisy " ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted February 8, 2013 Share Posted February 8, 2013 Nie, nie można zmienić, bo przynajmniej ja nie prowadzę zapisów . Kto będzie chciał coś na wiosnę, to niech da znać na PW w tym okresie.. Sztobry co roku również oferuje BA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin_l85 Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 (edited) To ja też się piszę na sadzonki. Co do tytułu to może wystarczy zmienić szotobry na sztobry Edited February 9, 2013 by elroy Poprawione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeryBerry Posted February 10, 2013 Author Share Posted February 10, 2013 Dzięki elroy, na pewno się odezwę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celdur Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Pamiętacie może jakie w zeszłym roku odmiany oferował BA? Jakoś nie mogę się do tego dokopać w sieci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Pamiętacie może jakie w zeszłym roku odmiany oferował BA? Jakoś nie mogę się do tego dokopać w sieci. No faktycznie, też mi się nie udało znaleźć tej informacji w sieci. Może rok temu BA nie robił akcji sztobrowej?We wcześniejszych latach były chyba tylko marynka i lubelski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celdur Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Dzięki za odpowiedź. Miałem nadzieje, że mieli już jakieś angielskie odmiany. Na ebayu w kwietniu może coś znajdę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
reizer Posted February 15, 2013 Share Posted February 15, 2013 Rok temu były tylko Marynka i Lubelski, wiem bo sam kupowałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferguson Posted February 15, 2013 Share Posted February 15, 2013 (edited) Oczywiście jestem także zainteresowany tym bardziej, że do polskiego chmielu chciałbym dołożyć kilka za oceanu. Pytanie brzmi czy ktoś ma dojście do chmieli z USA lub NZ. Edited February 16, 2013 by Ferguson Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek80 Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Również wyrażam chęć na sadzonki chmielu-spróbuję na działce, ciekawe co wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
erulogoss Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 również wyrażam chęć na 5-6 sadzonek Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin_l85 Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Ciekawe jak teraz Elroy się wywinie od rozdania sztobrów :lol: :lol: :lol: Jest tyle chętnych, że nic nie zostanie :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 1. Nie wiem, czy się operacja uda Chmiel musi urosnąć, żebym mógł z nich robić sadzonki. Na razie mamy jeszcze zimę. 2. Na pewno nie będę ich wysyłał. Tylko odbiór osobisty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejKu Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 jeszcze jeden chętny Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Dopisuję się na listę Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek80 Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Jak osobisty, to odpadam. Ktoś ma w Trójmieście i okolicach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
baradnor Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Kolejny chętny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 1. Nie wiem, czy się operacja uda Chmiel musi urosnąć, żebym mógł z nich robić sadzonki. Na razie mamy jeszcze zimę. 2. Na pewno nie będę ich wysyłał. Tylko odbiór osobisty. Na ew odbiór można się będzie umówić w Strefie piwa na Józefa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Jasne, nie ma problemu. Z odbiorem osobistym to po prostu kwestia tego, że o ile sztobry to się da spokojnie wysłać, to małą doniczkę z sadzonką, średnio. Dlatego nie chcę tego obiecywać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Tomku a możesz zdradzić jakie odmiany przewidujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Skontaktuj się ze mną na początku wiosny. Będę miał kilka odmian. Jo tyż chętnie bym coś posadził w ogrodzie, a nie mom z czego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts