Dr2 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Chyba z nudów do głowy przyszła mi taka myśl, że skoro zaglądanie do fermentora z brzeczką jest dość ryzykowne, a z drugiej strony widok fermentującej brzeczki jest ciekawy i wiele mówiący, to dlaczgo nie można by zastosować przeźroczystych pokryw do fermentorów ? Może takie gdzieś są, tylko ja nie umiem ich znaleźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 w przypadkach ekstremalnych wygląda to tak: http://www.piwo.org/topic/8595-browar-%e2%80%9evojtol%e2%80%9d/#entry185802 nie ma potrzeby zaglądania do środka, bo się drożdże stresują - nie lubią podglądaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Chyba z nudów do głowy przyszła mi taka myśl, że skoro zaglądanie do fermentora z brzeczką jest dość ryzykowne, a z drugiej strony widok fermentującej brzeczki jest ciekawy i wiele mówiący, to dlaczgo nie można by zastosować przeźroczystych pokryw do fermentorów ? Może takie gdzieś są, tylko ja nie umiem ich znaleźć? możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Dobry pomysł Chyba warto bo widoki czasem są pikne, np: http://www.piwo.org/topic/931-rudzki-browar-domowy-pieron-2007/page__st__1760#entry189830 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 w przypadkach ekstremalnych wygląda to tak: http://www.piwo.org/...l”/#entry185802 Nie no OK, wiem jak to wygląda, ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji (o infekcjach głośno nie mówię ). możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz I nie rzecz w tym co by nadmiernie kombinować, tylko żeby było szybko tanio i skutecznie. Taki "fabryczny" dekiel (pokrywa fermentora ) byłby rozwiazaniem, zwłaszcza że np. w HB można dokupić normalny za niecałe 5 zł. Szkoda, że nie przeźroczysty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Kup nowy. Wytnij dziurę i na to szybę połóż albo nawet pokrywką szklaną od garnka zakryj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 w przypadkach ekstremalnych wygląda to tak: http://www.piwo.org/...l”/?do=findComment&comment=185802 Nie no OK, wiem jak to wygląda, ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji (o infekcjach głośno nie mówię ). możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz I nie rzecz w tym co by nadmiernie kombinować, tylko żeby było szybko tanio i skutecznie. Taki "fabryczny" dekiel (pokrywa fermentora ) byłby rozwiazaniem, zwłaszcza że np. w HB można dokupić normalny za niecałe 5 zł. Szkoda, że nie przeźroczysty nakrycie z szyby ma plusy , 1. widoczność 2. utrzymanie czystości ( oryginalna pokrywa jest upierdliwa w myciu , szczególnie jak drożdżaki na spacer idą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Fotorelacja z fermentacji autorstwa Shooter'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Fotorelacja z fermentacji autorstwa Shooter'a. cdn ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 (edytowane) ....ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji... Ja wiem, na co Wy mówicie kibel, ale u nas, w centralnej Polsce kibel to WC, tyle że w bardziej ordynarnym wykonaniu. Edytowane 11 Lutego 2013 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Ja wiem, na co Wy mówicie kibel, ale u nas, w centralnej Polsce Racja, lecz język polski w swojej naturze jest językiem wysoce kontekstowym i niejednokrotnie ten sam wyraz właśnie w zależności od kontekstu, w którym go użyjemy, przyjmuje inne znaczenie. No i tak to u nos jes, że można iść z kiblem do kibla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Fotorelacja z fermentacji autorstwa Shooter'a. cdn ? Raczej nie, z tego co wiem to piwo już dawno w butelkach / kegach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się