Jump to content

Pokrywy fermentorów.


Dr2

Recommended Posts

Chyba z nudów do głowy przyszła mi taka myśl, że skoro zaglądanie do fermentora z brzeczką jest dość ryzykowne, a z drugiej strony widok fermentującej brzeczki jest ciekawy i wiele mówiący, to dlaczgo nie można by zastosować przeźroczystych pokryw do fermentorów ?

 

Może takie gdzieś są, tylko ja nie umiem ich znaleźć?

Link to comment
Share on other sites

Chyba z nudów do głowy przyszła mi taka myśl, że skoro zaglądanie do fermentora z brzeczką jest dość ryzykowne, a z drugiej strony widok fermentującej brzeczki jest ciekawy i wiele mówiący, to dlaczgo nie można by zastosować przeźroczystych pokryw do fermentorów ?

 

Może takie gdzieś są, tylko ja nie umiem ich znaleźć?

możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz

Link to comment
Share on other sites

w przypadkach ekstremalnych wygląda to tak:

http://www.piwo.org/...l”/#entry185802

Nie no OK, wiem jak to wygląda,

ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji (o infekcjach głośno nie mówię :mad: ).

możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz

I nie rzecz w tym co by nadmiernie kombinować, tylko żeby było szybko tanio i skutecznie.

Taki "fabryczny" dekiel (pokrywa fermentora ;) ) byłby rozwiazaniem, zwłaszcza że np. w HB można dokupić normalny za niecałe 5 zł.

Szkoda, że nie przeźroczysty :(

Link to comment
Share on other sites

w przypadkach ekstremalnych wygląda to tak:

http://www.piwo.org/...l”/?do=findComment&comment=185802

Nie no OK, wiem jak to wygląda,

ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji (o infekcjach głośno nie mówię :mad: ).

możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz

I nie rzecz w tym co by nadmiernie kombinować, tylko żeby było szybko tanio i skutecznie.

Taki "fabryczny" dekiel (pokrywa fermentora ;) ) byłby rozwiazaniem, zwłaszcza że np. w HB można dokupić normalny za niecałe 5 zł.

Szkoda, że nie przeźroczysty :(

nakrycie z szyby ma plusy ,

1. widoczność

2. utrzymanie czystości ( oryginalna pokrywa jest upierdliwa w myciu , szczególnie jak drożdżaki na spacer idą

Link to comment
Share on other sites

....

ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji...

 

Ja wiem, na co Wy mówicie kibel, ale u nas, w centralnej Polsce ;) kibel to WC, tyle że w bardziej ordynarnym wykonaniu. :)

Edited by zbynekkk
Link to comment
Share on other sites

Ja wiem, na co Wy mówicie kibel, ale u nas, w centralnej Polsce

Racja, lecz język polski w swojej naturze jest językiem wysoce kontekstowym i niejednokrotnie ten sam wyraz właśnie w zależności od kontekstu, w którym go użyjemy, przyjmuje inne znaczenie.

 

No i tak to u nos jes, że można iść z kiblem do kibla ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.