Dr2 Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Chyba z nudów do głowy przyszła mi taka myśl, że skoro zaglądanie do fermentora z brzeczką jest dość ryzykowne, a z drugiej strony widok fermentującej brzeczki jest ciekawy i wiele mówiący, to dlaczgo nie można by zastosować przeźroczystych pokryw do fermentorów ? Może takie gdzieś są, tylko ja nie umiem ich znaleźć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 w przypadkach ekstremalnych wygląda to tak: http://www.piwo.org/topic/8595-browar-%e2%80%9evojtol%e2%80%9d/#entry185802 nie ma potrzeby zaglądania do środka, bo się drożdże stresują - nie lubią podglądaczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe11 Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Chyba z nudów do głowy przyszła mi taka myśl, że skoro zaglądanie do fermentora z brzeczką jest dość ryzykowne, a z drugiej strony widok fermentującej brzeczki jest ciekawy i wiele mówiący, to dlaczgo nie można by zastosować przeźroczystych pokryw do fermentorów ? Może takie gdzieś są, tylko ja nie umiem ich znaleźć? możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz WiHuRa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Dobry pomysł Chyba warto bo widoki czasem są pikne, np: http://www.piwo.org/topic/931-rudzki-browar-domowy-pieron-2007/page__st__1760#entry189830 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 11, 2013 Author Share Posted February 11, 2013 w przypadkach ekstremalnych wygląda to tak: http://www.piwo.org/...l”/#entry185802 Nie no OK, wiem jak to wygląda, ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji (o infekcjach głośno nie mówię ). możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz I nie rzecz w tym co by nadmiernie kombinować, tylko żeby było szybko tanio i skutecznie. Taki "fabryczny" dekiel (pokrywa fermentora ) byłby rozwiazaniem, zwłaszcza że np. w HB można dokupić normalny za niecałe 5 zł. Szkoda, że nie przeźroczysty Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Kup nowy. Wytnij dziurę i na to szybę połóż albo nawet pokrywką szklaną od garnka zakryj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe11 Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 w przypadkach ekstremalnych wygląda to tak: http://www.piwo.org/...l”/?do=findComment&comment=185802 Nie no OK, wiem jak to wygląda, ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji (o infekcjach głośno nie mówię ). możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz I nie rzecz w tym co by nadmiernie kombinować, tylko żeby było szybko tanio i skutecznie. Taki "fabryczny" dekiel (pokrywa fermentora ) byłby rozwiazaniem, zwłaszcza że np. w HB można dokupić normalny za niecałe 5 zł. Szkoda, że nie przeźroczysty nakrycie z szyby ma plusy , 1. widoczność 2. utrzymanie czystości ( oryginalna pokrywa jest upierdliwa w myciu , szczególnie jak drożdżaki na spacer idą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Fotorelacja z fermentacji autorstwa Shooter'a. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe11 Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Fotorelacja z fermentacji autorstwa Shooter'a. cdn ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 (edited) ....ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji... Ja wiem, na co Wy mówicie kibel, ale u nas, w centralnej Polsce kibel to WC, tyle że w bardziej ordynarnym wykonaniu. Edited February 11, 2013 by zbynekkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 11, 2013 Author Share Posted February 11, 2013 Ja wiem, na co Wy mówicie kibel, ale u nas, w centralnej Polsce Racja, lecz język polski w swojej naturze jest językiem wysoce kontekstowym i niejednokrotnie ten sam wyraz właśnie w zależności od kontekstu, w którym go użyjemy, przyjmuje inne znaczenie. No i tak to u nos jes, że można iść z kiblem do kibla Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Fotorelacja z fermentacji autorstwa Shooter'a. cdn ? Raczej nie, z tego co wiem to piwo już dawno w butelkach / kegach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now