Undeath Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 No ja mam ale to wiesz Ostatnie dwie Pszenice w sumie obie bez ferulikowej w tym jedna zacierana na lenia, a druga bez dekokcji, mają mocny siarkowodór w zapachu... Nie wiem czy wina drożdży czy raczej moje zestresowanie ich obydwie pszenice fermentowane w 18C do tego zadana 90 ml drożdży czyli tak na styk, fermentacje bardzo krótkie 10-12 dni. Teraz zrobiłem trzecią na gęstwie poszła w 20C w pewnym momencie (drugi dzień) 22C potem schłodzone do 19C i z rurki trochę gumy balonowej czuję... Jak powtórzy sie siarkowodór to gęstwa idzie w kibel bo nie jestem pewien czy to wina tych drożdży czy jakaś infekcja mi się nie przyplątała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Wczoraj próbowałem swojego pszeniczniaka i mam wrażenie że ten siarkowodór się zredukował, już nie był tak mocno wyczuwalny, praktycznie na granicy autosugestii u mnie był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 W gotowym piwie, czy próbka fermentacyjna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Piwo już dawno w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 (edytowane) Komuś te drożdże może dawały ostatnio siarkę/siarkowodór? Bo chodzą słuchy że to ostatnio powszechne na tych drożdżach, a w mojej ostatniej pszenicy wyszedł siarkowodór i nie wiem czy wina moja czy te drożdże tak mają. Późno, ale dla potomnych Ze strony producenta: https://www.wyeastlab.com/com_b_yeaststrain_detail.cfm?ID=135 Sulfur is commonly produced, but will dissipate with conditioning. Czyli siara to raczej norma, choć piszą, że powinna się zredukować podczas leżakowania. Widać opis się zmienił, bo wcześniej chyba tego nie było. Właśnie kończę fermentację na nich - nic sobie nie robią z niskich temperatur. Gęstwa zadana w 12C, fermentor wystawiony do 17C. Drugiego dnia w fermentorze było już 16C, po kolejnych kilku godzinach wzrosło do 18C i drożdże zaczęły spacerować Z fermentora wręcz buchało bananami Edytowane 2 Czerwca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 (edytowane) Też raportuję wyraźną, nie do pomylenia, siarkę podczas fermentacji. Temperatura ok 17stopni z wahaniami. Dostałem miesięczną gęstwę od użytkownika @Stasiek i zadałem do brzeczki 11stki BLG i jak te drożdże zapierdzielają to nie mam słów. W dwa dni zeszło do 3 BLG. Piany jakiejś wielkiej nie raportuję, drożdżom zdcydowanie nie chciało się zwiedzać garażu. Oczywiście potrzymam to dłużej, żeby drożdże posprzątały po sobie. Siarki jeszcze zostało coś tam, ale jestem pewien, że to zniknie. Na FM41 miałem to samo. Zapowiada się nieźle smakowo, raczej banan, pieprzności goździka jeszcze nie czuję. Dam znać jak gotowe piwo się prezentuje i smakuje. Edytowane 21 Czerwca 2022 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego (edytowane) Powyższe piwo wyszło tragicznie, jak 5-ta warka na tej samej gęstwie. W ogólne nie weizen, zero bananów i gryzący goździk nieprzyjemny. Poszło do wylewu. Chyba naprawdę jest coś na rzeczy z tym, że drożdże mutują z warki na warkę. Zakupiłem ostatnio te drożdze bo były w promce na homebrewing.pl bo kończył się ich termin ważności(do 15.02) i bez żadnego startera przejadły mi 27l brzeczki w 3 dni z 12stu BLG do 2. Zadane jakoś nisko w 10 stopniach i przeniesione do pokojowych 19.5. Pierwszy dzień bardzo ładne banany w zapachu, drugi dzień siara jak siemasz, trzeci dzień siarka już mniejsza, bananów nie czuć pod nią, chociaż na upartego coś tam wyczuje się, mam nadzieję tylko, że pojawią się one w butelkach, ale piwo jest ok jak na ten etap, zbożowe głównie, chlebowe, pszenno- tostowe, podobnie jak w naszych rodzimych FM gwoździe i banany. Dziwi mnie trochę ich prędkość i mam nadzieję, że to nie jest objaw złego przebiegu fermentacji i utraty tego co istotne w weizenie Edytowane 6 Lutego przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się