Karol Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Witam, to mój pierwszy post na tym forum i drugie piwo, które uwarzyłam Mija 9 dzień fermentacji burzliwej mojego piwa pszenicznego Hefe-Weizen z zestawu HB z zacieraniem. W rurce nie bulga mi od początku fermentacji ale czytałam, że rurką się nie przejmować. Dwa dni temu postanowiłam zmierzyć blg piwka i z 12 blg zeszło do 4,5. Wydawało mi się, że zbyt mało odfermentowało zatem pobujałam trochę fermentatorem i czekałam. Dziś ponownie dokonałam pomiaru i wciąż 4,5 blg! Wiem, że wg zaleceń fermentacja burzliwa tego piwa powinna trwać 7 dni. Co mam zrobić? Czekać? Czy przelać na cichą? Ponownie pobujałam fermentatorem i podniosłam temperaturę w pomieszczeniu. Zamierzałam odpuścić sobie cichą i butelkować po burzliwej. Temperatura fermentacji burzliwej: 19 stopni Drożdże: Mauribrew Weiss Z góry dziękuję za odpowiedź doświadczonych piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) Witaj na forum (możesz przywitać się również w odpowiednim wątku) 4,5 blg to nie najgorzej, zależy jak zacierałeś. Przelewać na cichą pszenicznego nie musisz. Jeśli stanęło na 4,5 i sprawdzałeś kilka razy to najpewniej drożdże przerobiły już cały fermentowalny cukier. Dobrze zrobiłeś z tą temperaturą. Jeśli zlejesz na cichą piwo też może jeszcze dofermentować na tym etapie o ile jest cukier. Jak zrobisz będzie dobrze. Edytowane 13 Lutego 2013 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Zacieranie: 44 stopnie - 20 min 63 stopnie - 30 min 72 stopnie - 30 min 75 stopni - filtracja Drożdże poddałam rehydratacji - zatem wszystkie powinny przeżyć. Boję się tzw "granatów". Jak zabutelkuje przy takim blg nic się nie stanie? To będzie moje pierwsze butelkowanie więc stąd te obawy Chyba jednak poczekam jeszcze 3 dni - jeśli nie spadnie po mojej dzisiejszej interwencji - będę butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) W jakiej temperaturze zacierałeś? edit: Chyba jednak poczekam jeszcze 3 dni - jeśli nie spadnie po mojej dzisiejszej interwencji - będę butelkować. Tak też zrób jeśli masz obawy, możesz też jeszcze spróbować napowietrzyć, jak blg nie spadnie to śmiało butelkuj. Edytowane 13 Lutego 2013 przez Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Witam, to mój pierwszy post na tym forum i drugie piwo, które uwarzyłam Mija 9 dzień fermentacji burzliwej mojego piwa pszenicznego Hefe-Weizen z zestawu HB z zacieraniem. W rurce nie bulga mi od początku fermentacji ale czytałam, że rurką się nie przejmować. Dwa dni temu postanowiłam zmierzyć blg piwka i z 12 blg zeszło do 4,5. Wydawało mi się, że zbyt mało odfermentowało zatem pobujałam trochę fermentatorem i czekałam. Dziś ponownie dokonałam pomiaru i wciąż 4,5 blg! Wiem, że wg zaleceń fermentacja burzliwa tego piwa powinna trwać 7 dni. Co mam zrobić? Czekać? Czy przelać na cichą? Ponownie pobujałam fermentatorem i podniosłam temperaturę w pomieszczeniu. Zamierzałam odpuścić sobie cichą i butelkować po burzliwej. Temperatura fermentacji burzliwej: 19 stopni Drożdże: Mauribrew Weiss Z góry dziękuję za odpowiedź doświadczonych piwowarów. Instrukcją nie sugeruj się aż tak bardzo dzisiaj mija 6 dzień fermentacji mojej pszenicy a czapa drożdży wcale nie ma zamiaru opaść i tak pewnie przedłużę fermentację do 12-14 dni i dopiero butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 http://www.piwo.org/topic/1001-fermentis-safbrew-wb-06/ poczytaj, bo rozmumiem że dałeś drożdże wb-06? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Część Karol! Sorry za offtop ale czemu wszyscy uparcie bierzecie Karol za faceta? Slonx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 ups Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 http://www.piwo.org/...-safbrew-wb-06/ poczytaj, bo rozmumiem że dałeś drożdże wb-06? Napisała, że użyła Mauribrew Weiss. One dość płytko odfermentowują w porównaniu do WB-06. Karol sprawdź jeszcze czy masz skalibrowany balingomierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Witam. Brawo za zacieranie od początku poczytaj, bo rozmumiem że dałeś drożdże wb-06? Czytaj uważnie Mauribrew Weiss to bardzo dobre drożdże. Przeważnie odfermentowują do ok. 3°Blg. Stawiam na błędne wskazania termometru podczas zacierania. Zaniża temp. w przedziale nas najbardziej interesującej lub na nieodpowiednie zadanie drożdży, co może w na etapie butelek źle się skończyć. Zamierzałam odpuścić sobie cichą i butelkować po burzliwej. Przy pszenicy przedłuż burzliwą 2-3 tygodni i butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Dziękuję bardzo za szybki odzew Ballingomierz skalibrowany - pokazuje poprawnie. Termometr również pokazuje poprawnie temperaturę wrzenia oraz temperaturę pokojową. Co do temperatur zacierania - pewności nie mam bo dopiero dziś nabyłam drugi termometr - wtedy będę mogła porównać. Drożdże uwodniłam wydaje mi się, że odpowiednio. Jako że początkuje staram się wszystko robić idealnie i przykładam się niesamowicie. A jak widać - coś się nie udało. No nic, przedłużę burzliwą. Jeśli nie spadnie mi blg mam butelkować i dodać mniej środka do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) Spróbuj lekko zawirować brzeczką tak aby drożdże z dna zmieszały się ponownie z piwem i postaw to w cieplejszym miejscu na ok. 24-48h. Drożdże pszenne są często bardzo leniwe, szczegulnie w niższych temperaturach, więc w ten sposób postaramy się "obudzić" drożdże i zachęcić je do ponownej pracy. Może być jeszcze inny powód tego: niewykalibrowany areometr. Sprawdz czy twój areometr podaje ci równo 0 blg w wodzie o temp 16°C. Edytowane 13 Lutego 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) 4,5 to rzeczywiście niebezpiecznie dużo. Pomimo, że to pszeniczka to radzę przelać na cichą, zaciągając odrobinę drożdży z dna. Po tygodniu-dwóch powinno zejść do 3 Blg przynajmniej. Przy okazji, to raczej dla elroya, nie można gdzieś przy nazwie użytkownika zamieszczać symboli ♂, ♀ ? Edytowane 13 Lutego 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Mi zawsze pszenica na tych drożdżach schodziła do 2-3 blg. Po zacieraniu wynika, że właśnie do takiego poziomu powinno Ci odfermentować ,także przedłóż burzliwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Piwko siedzi już w wyższej temperaturze - ok 22-23 stopnie. Poruszałam również fermentatorem. Boję się mieszać czymkolwiek ażeby czasem nie zakazić ;/ Zobaczymy co z tego wyjdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Sprawdz czy twój areometr podaje ci równo 0 blg w wodzie o temp 16°C nie wiem jak to w USA ale w Polsce "zero"ma być przy 20°C,myślę że i tak nie ma te 4 stopnie znaczenia na pomiar za dużego ale lubię się czepiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Zależy jaki areometr, ten z BA podaje prawidłowy pomiar w 16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Karol - polecam na przyszłość robić szybki test fermentacji (FFT) by wiedzieć do jakiej wartości powinno odfermentować. Gawon - ale to już chyba zależy od tego w jakiej temperaturze wyskalowany jest aerometr. Choć w sumie chyba ważniejsze by mierzyć tym samym w tej samej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Mój aerometr pokazuje prawidłowy pomiar przy 20 stopniach. Wszystko jest z nim ok. Zatem wina leży pewnie gdzieś po mojej niedoświadczonej stronie. Gąska 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaniek Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Dwa dni temu postanowiłam zmierzyć blg piwka i z 12 blg zeszło do 4,5. Wydawało mi się, że zbyt mało odfermentowało zatem pobujałam trochę fermentatorem i czekałam. Dziś ponownie dokonałam pomiaru i wciąż 4,5 blg! Wiem, że wg zaleceń fermentacja burzliwa tego piwa powinna trwać 7 dni. Co mam zrobić? Czekać? Czy przelać na cichą? Ponownie pobujałam fermentatorem i podniosłam temperaturę w pomieszczeniu. Zamierzałam odpuścić sobie cichą i butelkować po burzliwej. Temperatura fermentacji burzliwej: 19 stopni Drożdże: Mauribrew Weiss Z góry dziękuję za odpowiedź doświadczonych piwowarów. Mi też odfermentowały te drożdże z 12,5 do 4,5 Blg, dodałem 6g cukru na litr do refermentacji i po 3 tygodniach jest OK, a nawet troszkę za mało nagazowane. Ale ja wolę mniej nagazowaną pszenicę, niż przegazowaną Przynajmniej można normalnie nalać do szklanki za jednym razem , ja fermentowałem 12 dni na burzliwej i później w butelki, piwko wyszło zacne, więc pewnie szybko zostanie zdegustowane. A w łikend kolejna warka na tych samych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Dwa dni temu postanowiłam zmierzyć blg piwka i z 12 blg zeszło do 4,5. Wydawało mi się, że zbyt mało odfermentowało zatem pobujałam trochę fermentatorem i czekałam. Dziś ponownie dokonałam pomiaru i wciąż 4,5 blg! Wiem, że wg zaleceń fermentacja burzliwa tego piwa powinna trwać 7 dni. Co mam zrobić? Czekać? Czy przelać na cichą? Ponownie pobujałam fermentatorem i podniosłam temperaturę w pomieszczeniu. Zamierzałam odpuścić sobie cichą i butelkować po burzliwej. Temperatura fermentacji burzliwej: 19 stopni Drożdże: Mauribrew Weiss Z góry dziękuję za odpowiedź doświadczonych piwowarów. Mi też odfermentowały te drożdże z 12,5 do 4,5 Blg, dodałem 6g cukru na litr do refermentacji i po 3 tygodniach jest OK, a nawet troszkę za mało nagazowane. Ale ja wolę mniej nagazowaną pszenicę, niż przegazowaną Przynajmniej można normalnie nalać do szklanki za jednym razem , ja fermentowałem 12 dni na burzliwej i później w butelki, piwko wyszło zacne, więc pewnie szybko zostanie zdegustowane. A w łikend kolejna warka na tych samych drożdżach. ooo.. to się trochę uspokoiłam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 A jeśli chodzi o moje warki , to chyba większość została zabutelkowana z Blg powyżej 4 Pewnie to wynika z blędu albo termometru , albo cukromierza. Jeśli przez kilka dni pod rząd Blg nie spadnie , to lałbym w butelki. Szczególnie po tych wszystkich zabiegach w celu rozruszania drożdży. Poza tym , pszenicę trzeba pić świeżą , zanim wybuchnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Mój aerometr pokazuje prawidłowy pomiar przy 20 stopniach. Wszystko jest z nim ok. Zatem wina leży pewnie gdzieś po mojej niedoświadczonej stronie. Ja również stawiam na termometr. Żółty Alla France? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Mój aerometr pokazuje prawidłowy pomiar przy 20 stopniach. Wszystko jest z nim ok. Zatem wina leży pewnie gdzieś po mojej niedoświadczonej stronie. Ja również stawiam na termometr. Żółty Alla France? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Nie. termometr z zestawu startowego HB. Nie wiem jaka firma. Końcówka czerwona. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się