Dr2 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Wiem, że mogę zrobić to mikserem, wiertarką ale te narzędzia do najczystszych nie należą(kurz,brud opiłki, resztki miksowanych rzeczy) No wiertarka to może nie jest najczystsza, ale mikser? Nie wiem jak u innych, u mnie to raczej takie rzeczy są po użyciu i umyciu raczej czyste. Poza tym przed użyciem końcówki dezynfekuje porządnie i w związku z tym uważam, że jeśli jest się w posiadaniu takowego urządzenia to wykorzystanie go do napowietrzania brzeczki jest rozwiązaniem w miarę optymalnym. IMHO zagrożenia przy innych metodach są porównywalne, albo i większe. No chyba tylko "kołysanie" jest bezpieczniejsze, ale to polecam może zamiast ćwiczeń na siłowni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 (edytowane) czytam o napowietrzaniu mieszając/bujając baniakiem wyeast twierdzi, że można tak osiągnąć 8ppm jednakże niezależne testy userów homebrewtalk mówią, że jednak tylko od 2.4-4.5ppm poniżej parę linków, na które natrafiłem tutaj pomysł DIY użycia efektu Venturiego aby napowietrzyć płynącą brzeczkę tutaj różne pomysły DIY jak wytworzyć samemu zwężkę Venturiego tutaj wymieniony wcześniej "cheap and easy gadget" z hbt - nakłuta rozgrzanym spinaczem rurka zasysająca powietrze do brzeczki w przepływie tutaj dysza Venturi do napowietrzania wody w zastosowaniach akwariowych 19zł wysyłka 6zł trójniki "plastic venturi" na aliexpress za $17 - na allegro 100zł i więcej może ktoś z Was używa zwężki venturi do napowietrzania brzeczki? Edytowane 19 Października 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria-n Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Zapytam tak; a gdyby tak dodac w odpowiednim stosunku (oczywiście uprzednio wymieszać) wody utlenionej? Drożdżom jest potrzebny tlen, czy powietrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) Tlen, ale woda utleniona dostarcza go w dość trudnej do zniesienia przez mikroorganizmy postaci. Mówiąc krótko, nie można. Edytowane 20 Października 2013 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Tlen, ale woda utleniona dostarcza go w dość trudnej do zniesienia przez mikroorganizmy postaci. Mówiąc krótko, nie można. mozna wystrarczy zastosowac jakiś katalizator rozkładu wody utlenionej np pylisty węgiel aktywny . Rozłozy wodę utlenioną w przeciagu ułamka sekundy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 oczywiście, ale co później zrobić z węglem a tak poważnie, to mogą powstać inne wolne rodniki, oraz część związków zwartych w brzeczce ulegnie niekontrolowanemu utlenieniu -dość niekorzystny efekt. Poza tym jestem Ciekaw ile z tego tlenu rozpuści się w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Dziś pierwszy raz użyłem blendera do napowietrzania brzeczki. Mam model 600W, z końcówką do rozdrabniania (nie z trzepaczką). Istotne jest, żeby kapturek nad ostrzami miał otwory. Wytwarza się wtedy całkiem spory przepływ przez nie. Po 5 minutach pracy efektem była piana po krawędź fermentora i brzeczka w kolorze mleka, jak świeżo nalany Guinness. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Mam model 600W, z końcówką do rozdrabniania (nie z trzepaczką) Po 5 minutach pracy efektem była piana po krawędź fermentora Ten sam efekt uzyskuję za pomocą końcówki do ubijania piany po niecałej minucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Może źle zrozumiałem, ale chyba chodziło o napowietrzenie brzeczki a nie bicie piany, która jest raczej produktem ubocznym procesu napowietrzania przy takim mechanicznym podejściu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Ten sam efekt uzyskuję za pomocą końcówki do ubijania piany po niecałej minucie. Nie mam takiej końcówki w moim blenderze (właściwie mam tylko jedną), więc ciężko mi się ustosunkować do ewentualnej przewagi jednego nad drugim . Trzepaczka faktycznie wtłacza powietrze w ubijaną masę, więc może być nieco lepsza. Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 ale chyba chodziło o napowietrzenie brzeczki a nie bicie piany, która jest raczej produktem ubocznym procesu napowietrzania przy takim mechanicznym podejściu ależ jak najbardziej, piana to efekt uboczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Renia i łycha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Żeby mieć jasność: Zwężka Venturiego to taki odcinek węża który ma mniejszą średnicę od reszty węża i tam znajduje się otwór? W tym miejscu zamiast wyciekać, płyn [brzeczka] zasysa powietrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Co to za kamień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Może taki filtr od napowietrzacza byłby dobry... http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/fermentownia-browaru/160-filtr-powietrza.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Tu jest prawie połowę tańszy http://www.equimed.pl/product_info.php/products_id/4488 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Tu jest prawie połowę tańszy http://www.equimed.pl/product_info.php/products_id/4488 Z czegoś TB musi żyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się