Dr2 Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Kolejny "dziwny" pomysł jaki mi przyszedł do głowy to wykorzystanie blendea do szybkiego napowietrzania brzeczki. Poniważ mam takowy z metalową końcówką (łatwość sterylizacji przez wygotowanie) myślę, że umiejętnie go stosując można by nim szybko napowietrzyć brzeczkę przed zadaniem drożdży/gęstwy. Co Wy na to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 W sensie chodzi o blender? Ja z powodzeniem używałem miksera z końcówką do ubijania piany. ponury fermentaThor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 mikser - ciekawe rozwiązanie, mam coraz większy szacunek do "naszych" ; czego to ludzie nie wymyślą zaczynam się zastanawiac do czego mógłbym wykorzystac moją betoniarkę Reynevan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 (edited) Wydaje mi się że niektórzy na tym forum tak robią. Ja teraz używam podobnej metody, tzn. na wiertarce mam mieszadło do farby (ok. 1/2m długości). Namówił mnie na to Makaron i muszę powiedzieć że drożdże startują wcześniej niż z innymi metodami. Wcześniej używałem przelewanie z gara do fermentora z wysokości, bujanie zamknietym fermentorem i pompka akwaryjna. Edited February 14, 2013 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 14, 2013 Author Share Posted February 14, 2013 No może być i mikser, blender po prostu wpadł mi w ręce przez pzrzypadek i tak mnie natknęło żeby go wykorzystać do napowietrzania bo ma b.duże obroty. antonio 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Na chłopski rozum "zestaw akwariowy " wg mnie powinien najbardziej napowietrzyć brzeczke. Poszedł bym w tym kierunku, ale jakoś nie wyobrażam sobie sterylizacji kamienia do napowietrzania. W tej chwili stosuję "duży mikser" czyli wiertarkę i mieszadło murarskie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bastisz Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 A ja z drutu kwasówki fi 6mm zrobiłem coś na podobieństwo mieszałki prosty drut długości 40 cm na końcu wygięty w kształcie trójkąta , zakładam do małej Celmy na duże obroty i napowietrzanie / mieszanie / jak złoto dezynfekcja nad palnikiem lub spirytusem i po sprawie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 (edited) Na chłopski rozum "zestaw akwariowy " wg mnie powinien najbardziej napowietrzyć brzeczke. Poszedł bym w tym kierunku, ale jakoś nie wyobrażam sobie sterylizacji kamienia do napowietrzania. W tej chwili stosuję "duży mikser" czyli wiertarkę i mieszadło murarskie. Ja wrzucam kamień wraz z wężykiem do gorącej wody z OXI, tak samo jak wąż do rozlewu, po napowietrzeniu przepłukuję i zostawiam w pojemniku z OXI do następnego użycia. Również robię tak z wężami do rozlewu, przetrzymuje w OXI cały czas i używam tych samych węży już 2 rok. Mieszadła do farb również używałem. Edited February 14, 2013 by vettis Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe11 Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Wydaje mi się że niektórzy na tym forum tak robią. Ja teraz używam podobnej metody, tzn. na wiertarce mam mieszadło do farby (ok. 1/2m długości). Namówił mnie na to Makaron i muszę powiedzieć że drożdże startują wcześniej niż z innymi metodami. Wcześniej używałem przelewanie z gara do fermentora z wysokości, bujanie zamknietym fermentorem i pompka akwaryjna. Też stosuje mieszadło na wiertarce , spełnia swoją role . robi wir taki jak na mieszadle magnetycznym tylko w skali makro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Spiek z kwasówki 0,2 mikrona + butla z tlenem z rotametrem medycznym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Wesoły kupiłeś w Polsce czy ze stanów ciągnąłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 (edited) A ja z drutu kwasówki fi 6mm zrobiłem coś na podobieństwo mieszałki prosty drut długości 40 cm na końcu wygięty w kształcie trójkąta , zakładam do małej Celmy na duże obroty i napowietrzanie / mieszanie / jak złoto dezynfekcja nad palnikiem lub spirytusem i po sprawie. Dezynfekcja nad palnikiem dezynfekuje samo mieszadło- a z powietrza jakieś dzikusy nie wpadną przy tym mocnym wirowaniu?Chyba ,że drożdże z gęstwy zjedzą ew dzikusy ,co? Edited February 14, 2013 by marbelka Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig13 Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Pytanko - stosując mieszadło z wiertarką ile czasu napowietrzacie brzeczkę? Pomysł wydaje się ciekawy, ja na razie mieszam metalową trzepaczką do ubijania piany ale po kilku-kilkunastu minutach ręce bolą... Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 (edited) Ok. 3-5 min. Innym prostym sposobem jest przelewanie z gara do wiadra ok. 2-3 razy. Edited February 14, 2013 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 A to różnie. Zwykle robię w tym czasie coś innego, ale tak 5 minut to minimum. Stosuję taką metodę, że wiertarkę mocuję do stołu. Pod spodem jest fermentator. Mieszadło przekładam przez otwór na rurkę w deklu fermentora i całość zamykam. Włączam wiertarkę i zapominam. Polecam tą metodę. Nic nie pryska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
5k18a Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Kombinujecie trochę za bardzo. Łatwiej jest przelewać brzeczkę do butelki 5l porządnie wstrzasnąć i wlać do fermentatora. Idzie expresem i bez udziwnień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 (edited) Kolejny "dziwny" pomysł jaki mi przyszedł do głowy to wykorzystanie blendea Nie taki dziwny, jankesi od dawna ten sposób promują. Jeśli już w domu jest blender to dość naturalne podejście. Ważne żeby odpowiednio trzymać końcówkę tak by zasysała powietrze i "wmielała" je w brzeczkę - podobno nie wszystkie końcówki to potrafią. Na pewno bardzo skuteczny, wygodny, pomysł i minimalizuje ryzyko rozlania czegokolwiek. kupiłeś w Polsce czy ze stanów ciągnąłeś? Dobra wiem, pytanie nie do mnie ale się podłączam. Przeorałem co mogłem i w Polsce nie znalazłem, kupiłem w USA za 14 $. Toteż jestem ciekawy jak Wesoły to załatwił. Edited February 14, 2013 by gacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazimierz_W Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Ale kombinujecie. Ja robię brzeczkę o wyższym BLG niż zakładane i po prostu dolewam zimnej wody z prysznica. Ze słuchawki płynie napowietrzona woda, brzeczka jeszcze trochę się schładza. Jedynym problemem jest piana, która nieco utrudnia pomiar gęstości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopusy Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Na chłopski rozum "zestaw akwariowy " wg mnie powinien najbardziej napowietrzyć brzeczke. Każdy akwarysta wie, że to mało efektywny sposób, bąbelki ładnie wyglądają i tyle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Wesoły kupiłeś w Polsce czy ze stanów ciągnąłeś? Ze stanów,, używam go również do usuwania Co2 z wina Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig13 Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Ja jednak przymierzam się do wiertarki. Szybko i bez dźwigania fermentora jak przy przelewaniu. Chciałem jeszcze dopytać "wiertaczy" - mieszadło z nierdzewki czy ew. ryzykować klasyczne z marketu? Byłem właśnie w jednym na L - mają tylko powlekane... Z góry dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopusy Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 dolewam zimnej wody z prysznica. chlor wchodzi w reakcję z chmielem, w przypadku wody z wodociągu słaby pomysł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Kombinujecie trochę za bardzo. Ale kombinujecie. ... tak sobie pomyśłałem, że za bardzo kombinujecie ale podobno po to jest hobby, żeby kombinować i fora żeby o tym gadać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 (edited) Każdy akwarysta wie, że to mało efektywny sposób, bąbelki ładnie wyglądają i tyle Używam tej metody, ma podstawową, niezaprzeczalną zaletę : Wkładasz kamień do brzeczki odpalasz i "się" napowietrza, odpowiednio duży kamień i wydajna pompka i po 10 - 15 minutach picia piwka można wpuścić drożdżęta. Edited February 14, 2013 by gacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
bastisz Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Zbig13, jeśli masz możliwość załatwienia kwasówkę pręcik to samo wygięcie mieszadła to pryszcz, ale łatwiej adezynfekować bo mniej zakamarków do osadzania syfu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now