Marian7 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Wielkie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 A próbował ktoś może słodu whisky Bruntala i może coś powiedzieć o poziomie wędzonki/torfowości/asfaltowości (niepotrzebne skreślić)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Bruntal robi słód whisky? Jesteś pewien? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Na to by wyglądało: http://www.sklep.piwowin.pl/SLOacuteD_JECZMIENNY_WEDZONY_1_kg_Bruntal-456.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Być może, wcześniej o nim nie słyszałem, tylko Piwowin to sprzedaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąs Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Witam, mi właśnie fermentuje whisky stout z 80 % zasypem słodu whisky z Bruntala, jak narazie bardziej czuć wędzony boczek niż torf, ten słód jest również wędzony dymem z buku stąd zakładam ten zapach, lekko się narazie zawiodłem bo liczyłem na torf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Trzeba było kupić słód taki jak w temacie tego wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Witam, mi właśnie fermentuje whisky stout z 80 % zasypem słodu whisky z Bruntala, jak narazie bardziej czuć wędzony boczek niż torf, ten słód jest również wędzony dymem z buku stąd zakładam ten zapach, lekko się narazie zawiodłem bo liczyłem na torf. Poczekaj na otwarcie butelki Teraz to za wcześnie... Bruus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąs Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Trzeba było kupić słód taki jak w temacie tego wątku. Kupiłem, czekam aż przyjedzie, wtedy będę mógł też 100 % peated zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Słód whisky z Bruntala jest zauważalnie tańszy, niestety również efekty jego stosowania są nieco uboższe. Stosowałem go dotychczas jedynie jako dodatek (ok. 20%), jednak w porównaniu do dodatku 20% słodu z Castle Malting, jest znacznie mniej wyczuwalny w gotowym piwie. Jego charakter skłania się bardziej w stronę typowego słodu wędzonego, np. bukiem, niż w kierunku palonej izolacji i lizolu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Na początku stycznia robię trzy miniwarki (100% peated) na trzech różnych słodach wędzonych torfem - jest akurat i bruntal i castle, więc będę miał konkretne porównanie. O tyle spoko, że będę brał pod uwagę więcej elementów, niż samą torfowość. Odezwę się jak nie zapomnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 A co jeszcze będzie brał pod uwagę oprócz torfu? Jest jeszcze słód fawcett w alepiwo.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Mam fawcetta. Mają identyczne śrutowanie, będą robione na tej samej wodzie i w takiej samej ilości, w dokładnie ten sam sposób. Sprawdzimy jak się wyklarują, jak są ekstraktywne (nie mierzę w ekstrakt, a uderzam w proporcję słód/woda, więc różnice będą widoczne) i będą widoczne różnice w kolorze. Torf w takich ilościach bardzo mocno kryje wszystko inne, więc nie spodziewam się jakiejś obiektywnej oceny smaku poza "jak bardzo torfowe wyszło", ale kto wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Wyniki już mogę Ci podać. Ale może przekonaj się sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Wyniki już mogę Ci podać. Ale może przekonaj się sam Też je znam, ale nie byłbym sobą, gdybym nie podszedł rzeczowo do tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, zrobiliśmy z kumplem dwa piwa na tym słodzie, żytnie stouty (#14 i #21). Pierwsze miało niecałe 50% słodu whisky (30-45 ppm), drugie 60%. Nieco różniły się też użytymi słodami palonymi i karmelowymi. Oczekiwania były uzyskać zapach i aromat spalonych kabli, podkładów - i lepiej wyszło w wersji pierwszej. W drugiej pozycji aromaty wędzone również były wyraźne, ale bardziej w stronę dymno-szynkową. IMO bardzo też jest smacznie, ale oczekiwałem "podkładów". Nie potrafię zrozumieć dlaczego wyszło gorzej. Słód kupowałem w tym samym sklepie. Czy podczas dobierania surowców, warzenia, fermentacji są jakieś etapy,które mogą spowodować ubytek pożądanych aromatów (w co ja sam raczej wątpię), jakie znaczenie mogą mieć stosowane karmele czy słody palone, czy efekt "torfu" jest to zdarzeniem losowym i taka jest rozpiętość aromatów dymu torfowego? Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez Mates Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 a wiek słodu ? generalnie wędzonka ucieka szybciej jak chmiel. A na marginesie jeżeli chcesz papa/asfalt/lepik/podkład to wedle mnie lepiej to pasuje do słodu re-dystrybuowanego przez fawcett ( to słód ze szkockiej słodowni Birds z tego co mi napisano w mejlu We do not make Smoked or Peated Malts- we buy them in from a Bairds Malting plant in Scotland. . Z castle malting bardziej idzie w kable/lizol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Gdyby to były "kable/lizol" czy "atrament" -jak oceniła "konsumentka" mojego whisky stouta - to byłoby ok, ale jak bardziej przeważają akcenty ogniskowo-szynkowe to już mniej mi się podoba skoro chce się osiągnąć piwo "peated" a nie "smoked"... Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez jerzdna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Normalnie słód CM whisky 30-45 ppm przy tym procencie zasypu (50-60%) dominuje już aromat. To musiałbyć jakiś inny słód, może light lub może faktycznie jakiś bardzo stary aczkolwiek to drugie stawiłbym na mniej prawdopodobne. Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Wieku nie znam, ale to młody sklep i słód raczej też bardzo stary to nie był. W tym samym sklepie kupowałem to samo w październiku i efekt był bardzo fajny - więc pewnie dziś w najgorszym razie mam słód z października-to chyba nie dużo? Zawsze też kupuję świeżo śrutowany i max po tygodniu warzę. FurioSan, dzięki za ten typ z Fawcettem, tylko z tego co widzę, to w PL trudno dostać wersję "heavily", no ale skoro używasz i masz efekty tzn, że te 20% też się sprawdzają. Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez Mates Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Z tego co zrozumiałem słód heavly jest robiony kilka razy do roku. Medium też jest dobry. Mi pasuje Fawcett bardzo Mates 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Druga butelka z tej "trefnej" warki już zdecydowanie jest torfowa, choć nadal nie tak intensywnie jakbym oczekiwał po zwiększonym o 10% zasypie peated. Oprócz aromatów dość młodego piwa wychodzą fenole, czy je nazwę lepik, czy lizol. Jest ok, chociaż dalej nie rozumiem skąd takie różnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Ja zrobiłem z ponad 70% zasypu CM whisky heavy i mam podobnie jak Ty, Mates. Za wyjątkiem aromatów młodego piwa A może to mój odbiór/oczekiwania przerosły... Może tak być powinno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi