mcpol1 Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 (edytowane) słabe macie te rady... bo WB-06 to dobre drożdże. Wiadomo płynne raczej zawsze lepsze, ale jak ktoś pisze że o są do d*** to zwala na drożdże inne swoje błędy, A. błędy błędami ale masakrycznie głębokie odfermentowanie i pusty smak w weizenie to dla mnie porażka. Robiąc dokładnie według tej samej receptury lecz na 3068 piwo od razu nabrało głębi, aromatów i było tym czego oczekiwałem. Może jeszcze kiedyś spróbuję wb-06 skoro ich tak bronicie ale dla mnie są one jak napisałem do d***. Ja stosuję zawsze schemat 63°C na 20 min i 73°C na 40 min... raczej nie wychodzi mi pusty smak. Piwo jest treściwe, aromat bananów zajefajny. Jak do tego w ferulikowej potrzymać powyżej godziny - goździki są bardzo wyraźne, a wszystko to na Wb-06. Zrobiłem już z ponad 10 warek pszeniczki. Wypracowałem swoją recepturę i na tyle mi podpasowała że chyba będę się jej trzymać. No chyba, że najdzie mnie na jakieś eksperymenty I na prawdę nie skreślałbym Wb-06. A no i dość miękka woda... Edytowane 26 Lutego 2013 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 (edytowane) Nie uważam, że trzeba stosować przechodzone, wystarczy je sforsować a dostarczą tylu bananów, że nie uwierzycie. Co to znaczy, że należy je sforsować? Zasłyszałem że w browarach restauracyjnych pszenice robione są właśnie na wb-06, i jakoś nikt na nie nie narzeka, ale jakto w takich browarach, drożdże mają swój przebieg... Dobrze wiedzieć, ale jeżeli o mnie chodzi, to nie brzmi to jak zachęta. Pszeniczne w takim CK Browar w Krakowie jest jak dla mnie paskudne. Edytowane 26 Lutego 2013 przez Slonx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 ... Co to znaczy, że należy je sforsować? ... Na warkę 20l dajesz połowę paczuszki WB-06. Drożdże ją przerabiają, ale jest ich mało i "męczą" się z nią, przez co wytwarzają te bananowe estry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 <br />Wypracowałem swoją recepturę i na tyle mi podpasowała że chyba będę się jej trzymać. No chyba, że najdzie mnie na jakieś eksperymenty <br /> Może podzielisz się sprawdzoną recepturą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 (edytowane) Słody Pszeniczny 2,6 kg Pilzneński 1,7 kg Carmelowy jasny Strzegom 100 gr Zacieranie: Słody do 13 ltr wody o temp 46°C Przerwa ferulikowa w 44°C na 60 min Przerwa 63°C na 15 - 20 min Przerwa 73°C na ok 40 min ( do negatywnej próby jodowej) 77°C na 10 min Wysładzanie: Ja zgodnie z odparowaniem mojego kociołka wysładzam do 24 ltr wodą o temp 75°C Gotowanie: 60 min Na całe 60 min 14 gr sybilli Gęstość początkowa 12,5 BLG końcowa 2 do 2,5 BLG Goryczka 10 IBU Warka 20 ltr. przy wydajności 75% wdg brewtarget. Drożdże uwodnione wb-06 Zasadniczo wychodzi tydzień burzliwej. Przetrzymuje do 10 dni. Później butelki. Edytowane 26 Lutego 2013 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Planuję w sobotę zacierać żytnie, drożdże które zadam to gęstwa 3068 wyeast weizehstephane. Ile mam dać gęstwy na 20 L brzeczki, aby był odpowiedni smak bananowo - goździkowy. Obecnie na mieszadle mam 0,6 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 A nie podałeś OG i jak wiekowa jest gęstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Panowie trochę źle wywołałem temat. Moim ideałem witbiera jest Blanche de Namour. Piszemy więc o wicie. Lecz dobrą recepturę pszeniczniaka też chciałbym poznać . Nie do końca chcę przeglądać receptury. Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat ostatniu ważonego witbiera lub treściwego pszeniczniaka. Coś co się Wam zdarzyło i wyszło super. Przecież każdy rasowy piwowar uważył chociaz raz jedno z powyższych piw. Ja swoją przygodę z zacieraniem zacząłem właśnie od przeniczniaka. Prosze tylko o sugestie a może ktoś się odważy podać swoją receprurę? Zacznij poszukiwania od księgarni A sprawdzone receptury TU Nie rozumiem kolegi/koleżanki sugestii dotyczącej księgarni. Jesteśmy przecież w piaskownicy piwowarskiej. A za link do receptur dziękuję. Dobrze znam tą stronę. Wizyta dotyczy zakupu słownika, bo nawet w piaskownicy piszemy poprawnie Slonx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) A nie podałeś OG i jak wiekowa jest gęstwa. OG planuje ok 13 BLG, gęstwa ma ok 2 tyg. Edytowane 28 Lutego 2013 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Panowie trochę źle wywołałem temat. Moim ideałem witbiera jest Blanche de Namour. Piszemy więc o wicie. Lecz dobrą recepturę pszeniczniaka też chciałbym poznać . Nie do końca chcę przeglądać receptury. Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat ostatniu ważonego witbiera lub treściwego pszeniczniaka. Coś co się Wam zdarzyło i wyszło super. Przecież każdy rasowy piwowar uważył chociaz raz jedno z powyższych piw. Ja swoją przygodę z zacieraniem zacząłem właśnie od przeniczniaka. Prosze tylko o sugestie a może ktoś się odważy podać swoją receprurę? Zacznij poszukiwania od księgarni A sprawdzone receptury TU Nie rozumiem kolegi/koleżanki sugestii dotyczącej księgarni. Jesteśmy przecież w piaskownicy piwowarskiej. A za link do receptur dziękuję. Dobrze znam tą stronę. Wizyta dotyczy zakupu słownika, bo nawet w piaskownicy piszemy poprawnie Dzięki za zwrócenie uwagi. Uff bałem się, że pomyliłem pojęcia. Mnie również rażą takie błędy ortograficzne jednakże nie jest to miejsce na ich wytykanie nawet z racji iż nie są one istotą wypowiedzi w kwestii piwa a jedynie przytykiem nie mającym nic wspólnego z treścią postu. Jeszcze raz dziękuję i cieszę się bowiem widzę, że dokładnie są czytane wypowiedzi uczestników dyskusji. Ze swojej strony zamykam temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 nawet z racji iż nie są one istotą wypowiedzi w kwestii piwa No to kolega pojechał "po bandzie", akurat w piwowarstwie ważenie i warzenie są dość istotnymi elementami i nie powinno się ich mylić ze sobą. Błędy tego rodzaju mogą całkowicie zmienić sens wypowiedzi. Slonx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) Dzięki za zwrócenie uwagi. Uff bałem się, że pomyliłem pojęcia. Mnie również rażą takie błędy ortograficzne jednakże nie jest to miejsce na ich wytykanie nawet z racji iż nie są one istotą wypowiedzi w kwestii piwa a jedynie przytykiem nie mającym nic wspólnego z treścią postu. Jeszcze raz dziękuję i cieszę się bowiem widzę, że dokładnie są czytane wypowiedzi uczestników dyskusji. Ze swojej strony zamykam temat. A widzisz my tu jesteśmy szczególnie uczuleni na warzenie, każde miejsce jest dobre na wytykanie błędów ps a pisanie że to nieistotne jest brakiem szacunku dla czytających Edytowane 28 Lutego 2013 przez anteks Slonx i Andre356 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) OG planuje ok 13 BLG, gęstwa ma ok 2 tyg. Kalkulatory wyliczają 150-170ml gęstwy. Z opisu tych drożdży wynika, że produkcją bananową-goździkową można manipulować poprzez: - temperaturą fermentacji, im wyższa więcej estrów - zwiększeniem OG i zmniejszenie ilości drożdży, więcej estrów - zdanie większej ilości drożdży może spowodować kompletny zanik bananowego charakteru. - efektem zmniejszonej produkcji estrów może być podwyższony charakter goździkowy. Niemieckie piwo żytnie powinno mieć raczej "umiarkowany charakter weizenowy", zwiększenie produkcji bananów nie powinno Cię interesować, wydaje mi się że zadanie optymalnej ilości drożdży i fermentacja w 18°C będzie idealnymi zestawieniem. Edytowane 1 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Na WB-06 wyszła mi najlepsza pszenica jaką piłem i kiedykolwiek zrobiłem. Ostatnio miałem ofertę gęstwy stefanów, ale odrzuciłem, bo... mam w lodówce WB-06. Nie uważam, że trzeba stosować przechodzone, wystarczy je sforsować a dostarczą tylu bananów, że nie uwierzycie. Oczywiście należy też zadbać o goździki, których pełnię uzyskałem przerwą frerulikową trwającą dwie godziny. Przerwa ferulikowa minimum 100min. A tak właściwie przerwa 10 minut w 78 ma na celu? Edytowane 2 Marca 2013 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre356 Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 A tak właściwie przerwa 10 minut w 78 ma na celu? mash out ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 zmierzyłem dzisiaj moje pszeniczne zeszło z 11 do 2,5-3°Blg na drożdżach 3068 Weihenstephan Weizen, które nie maja zamiaru zaprzestać posiłku (sprawdzałem dwoma różnymi cukromierzami) Liczyłem na koniec fermentacji przy wyższym Blg. Czy przy tych drożdżach też schodziło wam tak nisko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się