PawelG Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Witam, Ostatnio w Naszym browarze uwarzyliśmy Imperialna IPA o ekstrakcie 18BLG. Po raz pierwszy zdecydowaliśmy się na eksperyment, by uzyskać pełnowartościową brzeczkę z wysłodzin (po IIPA) po dużo mocniejszym piwie (wysładzaliśmy do poziomu 16BLG). Po uzyskaniu zamierzonego ekstraktu chcieliśmy wysładzać dalej, aby uzyskać ekstrakt w okolicach 9-10Plato. Liczyliśmy na około 18-20litrow brzeczki ..mniej więcej tyle powinniśmy teoretycznie uzyskać gdyby spadek ekstaktywności brzeczki spadał liniowo...ale niestety po wysłodzeniu 8litrow uzyskaliśmy już tylko 4BLG ... Jakie są Wasze doświadczenia w tej materii? Udało Wam się kiedyś zrobić takie piwo z wysłodzin? Czy może zawsze cukry są tak dobrze wypłukiwane z młóta ze nie ma na to szans? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 poczytaj sobie tutaj. Co do wypłukiwania cukrów, to nie ma tu liniowej zależności, chyba, że będzie się cały czas przeliczało parametry rozpuszczalnika (ilość/temperatura) i czas wysładzania - ale to oczywiście jest bez sensu w domowym piwowarstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 możesz wykorzystać te wysłodziny do nastawienia zacieru na nowe piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 możesz wykorzystać te wysłodziny do nastawienia zacieru na nowe piwo. możesz rozwinąć myśl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 do tych ciepłych wysłodzin, dolać wody w miarę potrzeby, wsypać nową śrutę i zatrzeć kolejne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Można ale to już nie to samo, bo czasu braknie a nie mogę sobie pozwolić na cały dzień spędzony przy warzeniu. Ale jest zawsze wyjście to fakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 (edytowane) Robię czasem piwo z wysłodzin. Średnio 10 litrów uzyskuję. Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić z długością wysładzania, żeby nie zejść poniżej 2 Blg.Gdy przesadzisz, to wypłuczesz taniny i piwo będzie cierpkie. To co prawda nie jest koniec świata, bo negatywny wpływ na smak piwa przez taniny z biegiem czasu maleje, jednak znacząco wydłuża okres leżakowania. Edytowane 26 Lutego 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 (edytowane) Wylicz sobie średnią Blg z piwa podstawowego i cienkusza jakie planujesz i nastaw taki zacier w ilości dwa razy większej niż każde z piw. Mnie wyszło dokładnie tyle, ile chciałem. Teraz zamierzam zrobić inaczej - zrobię portera tylko z brzeczki przedniej, w między czasie na boku zagrzeję wodę do wysładzania wraz z 1-2 kg słodu jasnego. To wszystko wleję do wysłodzin po porterze i z uzyskanej brzeczki zrobię ciemne piwo, mam nadzieję, że trafię w takie o 12Blg. W ten sposób zrobię dwie warki po 12-15 l praktycznie jednocześnie (nie licząc czasu na filtrację drugiej warki). Edytowane 26 Lutego 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 (edytowane) To logiczniej ten 1-2 kg dodać do głównego zacierania, zwiększając zasyp, niż zacierać w wodzie do wysładzania. Więcej brzeczki przedniej, której część możesz poświęcić dolewając do wysłodzin, by uzyskać dane stężenie, Chyba wysładzanie czystą wodą będzie efektywniejsze niż zawierającą cukry Edytowane 26 Lutego 2013 przez slawek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 (edytowane) Nie mam tyle miejsca w naczyniu do zacierania, żeby zrobić tyle litrów ile chcę. Poza tym chcę uzyskać dwa piwa o trochę innym składzie. Edytowane 26 Lutego 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się