Niph Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Dzień dobry Jestem tu nowy, ale nie proszę o wyrozumiałość Przyznam na wstępie, iż jestem ciut leniwy, czytalem dość dużo, ale ciężko mi tutaj coś znaleźć... stąd też moje pytanie, chciałbym się upewnić, że dobrze przeliczam Blg. Mianowicie, zakładając że chcę zrobić 11 litrów brzeczki używając 2x1,7kg ekstraktu (powinien mieć 80 blg) otrzymam brzeczkę 25 blg? Jeśli wszystko wyliczyłem dobrze, czy takie cuś ma prawo bytu? Chciałbym użyć ekstraktu nachmielonego typu stout oraz do tego ekstraktu niechmielonego ciemnego. Czy może lepiej dać więcej wody? (baniak ma 16 litrów). Czy to do jakiego poziomu blg zejdzie to na końcu zależy jakoś od użytych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Dzień dobry Jestem tu nowy, ale nie proszę o wyrozumiałość Przyznam na wstępie, iż jestem ciut leniwy, czytalem dość dużo, ale ciężko mi tutaj coś znaleźć... stąd też moje pytanie, chciałbym się upewnić, że dobrze przeliczam Blg. Mianowicie, zakładając że chcę zrobić 11 litrów brzeczki używając 2x1,7kg ekstraktu (powinien mieć 80 blg) otrzymam brzeczkę 25 blg? Jeśli wszystko wyliczyłem dobrze, czy takie cuś ma prawo bytu? Chciałbym użyć ekstraktu nachmielonego typu stout oraz do tego ekstraktu niechmielonego ciemnego. Czy może lepiej dać więcej wody? (baniak ma 16 litrów). Czy to do jakiego poziomu blg zejdzie to na końcu zależy jakoś od użytych drożdży? Powinno tyle mniej więcej wyjść. Popatrz na tą tabelę: http://wes.pl/index....m=pk&&m=3&&md=3 20,8 litrów brzeczki z 6,8 kg ekstraktu da gęstość 24°Blg - u Ciebie to będzie połowa ekstraktu i trochę więcej niż połowa brzeczki, czyli będziesz miał coś koło tego. Inna sprawa co z tego wyjdzie i czy na pewno chcesz tak mocne piwo. Edytowane 27 Lutego 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 przecież 24°Blg to jest 11,8% alko :O dla mnie jak na piwo to stanowczo za dużo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Mianowicie, zakładając że chcę zrobić 11 litrów brzeczki używając 2x1,7kg ekstraktu (powinien mieć 80 blg) otrzymam brzeczkę 25 blg? Z 3,4kg powinieneś uzyskać 11l brzeczki o gęstości ok 22-23°Blg. Chciałbym użyć ekstraktu nachmielonego typu stout oraz do tego ekstraktu niechmielonego ciemnego. Przy przy takim udziale ciemnych ekstraktów, to będzie jakiś niezły RIS! Jeśli wiesz co to RIS i to planujesz to ok - jeśli nie, to lepiej dolej wody. przecież 24°Blg to jest 11,8% alko :O A skąd wziałeś to 11,8%? Wątpliwe żeby piwo o gęstości początkowej 24°Blg odfermentowało do 4°Blg. Tym bardziej ciemne piwo - a o takim tu wyżej mowa. Raczej zatrzyma się na 5-6, może nawet 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Właśnie chodzi o coś mocnego i ciemnego Czy nazwać to RISem czy jakkolwiek inaczej Ale domyślam się że to powinno dłuuugo stać, i boję się, że coś mi tam nie wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 A skąd wziałeś to 11,8%? Wątpliwe żeby piwo o gęstości początkowej 24°Blg odfermentowało do 4°Blg. Tym bardziej ciemne piwo - a o takim tu wyżej mowa. Raczej zatrzyma się na 5-6, może nawet 7. podałem do pełnego odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) Rób tak jak jest, wyjdzie ładny Imperial Brown Stout. Jakie drożdże? Procent będzie zależał do ilu dociągną (i czy podołają), bo rozumiem, że 24 blg to jest szacunkowe blg, a nie potwierdzone? Sugerowałbym do takiego zestawu Safale s-04 albo cięższą artylerię. Edytowane 1 Marca 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Ok, teraz pytanko z innej beki (nie chcę zakłądać nowego wątku) Mam wiadro, ok 35l, zamykane, z polipropylenu, z atestem do kontaktu z żywnością, czy mogę w czymś takim, po zamontowaniu rurki, nastawić 20-25 litrów piwa? Na logikę nie widzę przeszkód, ale zawsze wolę dopytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Mianowicie, zakładając że chcę zrobić 11 litrów brzeczki używając 2x1,7kg ekstraktu (powinien mieć 80 blg) otrzymam brzeczkę 25 blg? Założenia założeniami, a życie i tak weryfikuje je po swojemu. Nie zdziw się jak wyliczenia nie będą miały nic wspólnego z rzeczywistością. Żeby w miarę dokładnie przewidzieć jakie piwo otrzymasz trzeba mieć spore doświadczenie. Co do wiadra, podobna sytuacja. Teoretycznie nie ma przeszkód, w praktyce zależy jakie piwo będziesz nastawiał. Głównie od użytych drożdży to zależy. Jedne tworzą mniej piany, inne więcej. Reasumując, teorię znać należy, ale trzeba liczyć się z tym, że w praktyce wszystko wygląda zupełnie inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Mam wiadro, ok 35l, zamykane, z polipropylenu, z atestem do kontaktu z żywnością, czy mogę w czymś takim, po zamontowaniu rurki, nastawić 20-25 litrów piwa? Możesz, najpopularniejsze są 32-litrowe, więc masz nawet trochę więcej zapasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Właśnie chodzi o coś mocnego i ciemnego a piles juz takie piwo? jest w niektorych sklepach Primator Double, ma 24%ekstraktu i jakos k. 11,5 alko, mimo ze bardzo lubie ciemne piwa yo z tym sie strasznie meczylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Piwo nastawione, użyłem 3 puszek z WESa, wyszło 20 litrów, 19 Blg, do tego S-04. Planuje zostawić w jednym baniaku na burzliwą i cichą, ale przyznam że chciałbym z tego uzyskać drożdże. W związku z tym, czy jak skończy się juz burzliwa, mogę odessać wężykiem z dna trochę osadu, tak aby uzyskać żywe drożdże na przyszłość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Gęstwę spokojnie zbierasz po zakończeniu całości procesu fermentacji. Jeśli prowadzisz w jednym pojemniku , to nie grzeb niczym przez ten czas, Dużo bardziej zaszkodzisz piwu i drożdżom niepotrzebnie wtykając coś do fermentora niż jeśli zbierzesz gęstwę nawet po 3 , czy 4 tygodniach. Robię tak przy każej warce i z powodzeniem odzyskuje gęstwę do ponownego użycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 A takie pytanie: przy wysładzaniu część filtratu zwracamy do kotła i potem to wędruje jeszcze raz. Czy takie dwukrotne przepuszczanie ma wpływ również na Bailing i wydajność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Zawracania filtratu ma głównie wpływ na klarowność, ale przepływając ponownie przez młóto napewno wypłukuje trochę cukrów. Więc jak najbardziej ma jakiś wpływ na wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Jak już zacząłem temat to go kończę Odfermentowało do ok 6,5 Blg, zabutelkowane z dodatkiem 85g sacharozy i laktozą (przy okazji niespodzianka, wredna laktoza nie rozpuściła się w całości i osiadła na dnie -.- ) Wyszło mi 37 butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Mam problem z nagazowaniem piwa, minął już prawie miesiąc, a piwo jest co najmniej słabo nagazowane, przy otwieraniu słychać lekki syk, praktycznie się nie pieni w czasie nalewania, piana po nalaniu to max 3-4 mm i znika od razu, w smaku znikoma ilość gazu... Czy mam dodać do tego cukru do refermentacji ponownej czy może moje drożdże poszły spać i nie chce im się pracowac? ps. jak smakuje diacetyl? Bo piwo ma lekko "chemiczny" posmaczek, i nie wiem skąd to wynika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 (edytowane) jak smakuje diacetyl? Bo piwo ma lekko "chemiczny" posmaczek, i nie wiem skąd to wynika... diacetyl to słodki aromat mleka, masła. Co do nagazowania to jak dodawałeś cukier, tzn przygotowywałeś syrop, czy do każdej butelki osobno, dodatkowo jaka była temperatura refermentacji? Laktoza jest cukrem niefermentowalnym przez drożdże. Edytowane 9 Maja 2013 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Piwo leży cały czas w pokoju, czyli temperatura na pewno nie ejst za niska. Glukoza została dodana (jak pisałem wyżej) w ilości 85g na całość, czyli w postaci syropu. Laktoza nie zawiera się w tych 85 gramach, co wydawało mi się oczywiste. Wydaje mi się, że syrop został prawidłowo rozprowadzony ponieważ butelki z końca rozlewu jak i z początku dają podobny efekt. A ja się bałem granatów z moich niezwrotnych butelek z perły Wnioskuje że ten posmak raczej nie jest diacetylem, czym więc może być? Spotkałem się z czymś takich bodajże w ciechanie pszenicznym, ale tam to był i aromat i posmak, w ilościach ogromnych i odpychających... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 To, że laktoza nie zawierała się w tych 87 gramach glukozy to było oczywiste, tylko nie wiedziałem jaki efekt chcesz uzyskać dodając laktozy. Nagazowanie piwa jest ściśle związane ze stylem, ale głównie zakłada się przelicznik 6 g glukozy na 1 litr piwa. Zakładając, że wyszło Ci 37 butelek, więc miałeś około 18,5 litrów warki, więc stosując tę metodę powinieneś dodać 111g glukozy. Ja bym jeszcze zamieszał butelkami i troszkę poczekał jeśli nadal efekt będzie niezadowalający możesz pokombinować, albo zwiększając ilość cukru, albo dodając drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) 85 g glukozy to niewiele, nie spodziewaj się jakiegoś dużego nagazowania. Jeżeli jednak faktycznie piwo jest bez gazu, to możesz spróbować otworzyć dwie butelki - do jednej dodać trochę świeżych drożdży, do drugiej jeszcze trochę glukozy. Następnie piwa opisać, zabutelkować, odczekać jeszcze trochę i sprawdzić efekt. Na przyszłość - podczas butelkowania mocnych piw, warto dodać oprócz cukru także trochę świeżych drożdży. Chemiczny posmak to niestety może być infekcja. Edytowane 10 Maja 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Laktoza byłą dla smaku Piwo miało być niezbyt mocno nagazowane, nie lubię mocno gazowanego. Ilość glukozy dobrałem wg zaleceń jakiegoś kalkulatora dla włąśnie takiego piwa, biorąc dolną granicę. Ale też prawie w ogóle nienagazowane nie jest zbyt fajne Spróbuję dodać do jednej butelki troszkę cukru. Drożdży, poza gęstwą z tej warki, nie posiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się