crosis Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Odpowiem: jeśli to chmiel, to trochę się ułoży. Ale na zanik nie licz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 moje pale ale z lubelskim tez ma kwaskowate posmaki, a infekcji tam zadnej nie ma. zwalam to na chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) Czy ktoś z Was zacierał to piwo w lodówce, jednotemperaturowo? Interesuje mnie temperatura, którą przyjął. Czy 50 gr. Saaz na zimno nie spowoduje, że piwo będzie niepijalne? Edytowane 15 Listopada 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Odświeżając temat zapytam informacyjnie -czy uzyskanie 4l filtratu z 14l wlanych do garczka jest prawidłowe?-Czyli do 14l wody wsypałam 4kg słodu ,po zatarciu przelałam całość do fermentatora ,po odczekaniu 20min zaczęłam filtrację i po zlaniu 4l już odsłaniało się młóto,więc zaczęłam wysładzanie i mimo,ze wyczytałam że należy użyć ok. 8l wody do tego celu ,ja musiałam użyć znacznie więcej [ok.13l] co prawda Blg końcowe wysłodzin =4 Po nachmieleniu zostało mi ok.17-18l o Blg=15 ,więc dolałam jeszcze 2l wody ,by uzyskać ok 12-13Blg. Czy cały ten proces był prawidłowy? Czy mogłam jeszcze wysłodzić 2-3l i trzymać w zapasie ,by móc na koniec dolać,czy lepiej było dolać wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Odświeżając temat zapytam informacyjnie -czy uzyskanie 4l filtratu z 14l wlanych do garczka jest prawidłowe?-Czyli do 14l wody wsypałam 4kg słodu ,po zatarciu przelałam całość do fermentatora ,po odczekaniu 20min zaczęłam filtrację i po zlaniu 4l już odsłaniało się młóto,więc zaczęłam wysładzanie i mimo,ze wyczytałam że należy użyć ok. 8l wody do tego celu ,ja musiałam użyć znacznie więcej [ok.13l] co prawda Blg końcowe wysłodzin =4 Po nachmieleniu zostało mi ok.17-18l o Blg=15 ,więc dolałam jeszcze 2l wody ,by uzyskać ok 12-13Blg. Czy cały ten proces był prawidłowy? Czy mogłam jeszcze wysłodzić 2-3l i trzymać w zapasie ,by móc na koniec dolać,czy lepiej było dolać wody? Trzeba było wysładzać, aż miałbyś te 22-23l. (pamiętaj, że częśc odbaruje przy chmieleniu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Wystraszyło mnie ,że ktoś napisał ,ze do wysładzania w tym piwie nalezy użyć ok.8l wody?... poza tym gdzieś na forum wyczytałam,że po zacieraniu w młócie zostaje uwięzione prawie tyle wody co zasypu,więc u mnie powinno oddać ok.10l [4kg+14l wody],a już po spuszczeniu 4l odkryło się młóto i musiałam rozpocząć wysładzanie,dlatego pytałam ,czy to prawidłowy objaw uzyskanie tylko tych czterech litrów z zacieru ? Niektórzy opracowali sposób -tyle wody do wysładzania w ilu zacieramy, inni wysładzaja do planowanej objętości ,ja wysładzałam po 3l i dolewałam do gara mierzac Blg kolejnej dawki wysłodzin i Blg w garze-czyli-podsumowując -mogłam jeszcze dalej wysładzać [biorąc poprawke 15% na odparowanie] i nie ma tu znaczenia ilość użytej wody do tego celu ,ale nadal mnie intryguje zbyt mała ilość litrów brzeczki uzyskana z zatartego słodu [po 4l odkrywało sie już młóto] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Nie masz się nad czym zastanawiać. Piwowarstwo jest proste;) Też z "pierwszej wody" mam mało brzeczki. Stąd właśnie potrzeba wysładzania. Też za pierwszym razem próbowałem wysładzać wg. schematu, ale olałem to. Po prostu leje wodę na wyczucie. Patrzę ile mam w garze i wysładzam ile potrzebuje. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 nadal mnie intryguje zbyt mała ilość litrów brzeczki uzyskana z zatartego słodu [po 4l odkrywało sie już młóto] Od momentu gdy powierzchnia złoża zaczyna się odsłaniać, do chwili gdy brzeczka zupełnie przestaje spływać schodzi jeszcze trochę czasu i ładnych parę litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Wiem,że tam jeszcze zostało trochę w tym młócie ,ale jak sobie obliczyłam w/g tego co ktos napisał,ze w młócie pozostaje uwięzione tyle wody co zasypu to powinno spłynąc jakieś 10l ...a nie 4 i niewielka ilość ,która tam jeszcze została ,ale spoko ,czyli jest ok. Teraz przygotowuję sie do logistycznego rozpracowania zakupów na następne warki i jakoś nijak mi to nie idzie ,nie wiem ,czy nie lepiej kupić gotowe zestawy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Od momentu gdy powierzchnia złoża zaczyna się odsłaniać, do chwili gdy brzeczka zupełnie przestaje spływać schodzi jeszcze trochę czasu i ładnych parę litrów. Dokładnie tak. Przy wysładzaniu na raty czekam aż brzeczka przednia spłynie całkowicie i dopiero dolewam pierwszą "ratę" wody do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Czyli odsłaniasz młóto,czy to nie ma jakiegoś ujemnego wpływu?,albo inaczej co Ci to daje ,ze brzeczka przednia spłynie całkowicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Jak sobie policzysz ile wody potrzebujesz, to nie ma znaczenia czy zlejesz wszystko przy wysładzaniu, czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Teraz przygotowuję sie do logistycznego rozpracowania zakupów na następne warki i jakoś nijak mi to nie idzie ,nie wiem ,czy nie lepiej kupić gotowe zestawy?? Betiglo, nie cofaj się! I mniej kombinuj i pytaj. Sprawdzaj receptury innych:) Ja za tydzień biorę się za american wheat a jeszcze nie miałem do czynienia ze słodem pszenicznym. Już się nie mogę doczekać i w życiu bym nie pomyślał żeby robić wg. zestawu ze sklepu. Poczytałem receptury oraz ich efekty i próbuje sam coś ułożyć. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) Wiem,że tam jeszcze zostało trochę w tym młócie ,ale jak sobie obliczyłam w/g tego co ktos napisał,ze w młócie pozostaje uwięzione tyle wody co zasypu to powinno spłynąc jakieś 10l ...a nie 4 i niewielka ilość ,która tam jeszcze została ,ale spoko ,czyli jest ok. Ta ilość która tam zostaje wcale nie jest taka niewielka. Niepotrzebnie kombinujesz. Po prostu wysładzaj dopóki nie będziesz miała odpowiedniej ilości brzeczki albo blg nie spadnie w okolice 2. Całe te teoretyczne wyliczenia że tyle a tyle wody trzeba przygotować do wysładzania i tyle zostaje w młócie to nie są dokładne instrukcje których się trzeba trzymać co do litra - to są tylko ogólne wytyczne które pomagają załapać na początku jak się to robi. Tak na prawdę od 2 warki leci się już na czuja. Teraz przygotowuję sie do logistycznego rozpracowania zakupów na następne warki i jakoś nijak mi to nie idzie ,nie wiem ,czy nie lepiej kupić gotowe zestawy?? Jak masz duże problemy to możesz kupować gotowe zestawy, ale przy planowaniu zamówienia na 3-4 warki powinnać dać radę dobrać wszystko. Najwyżej zostanie potem 1 czy 2 kg tego czy tamtego - będzie do wykorzystania przy następnych warkach. Edytowane 10 Marca 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Ja myślę,ze te zestawy ktoś [za mnie ] przygotował i sa już sprawdzone, ,no i nie zostaje mi tego trochę i tamtego tez trochę ... W planie równiez mam to piwo American Wheat [nawet ściągnęłam już recepturę z Browar Cztery kąty takze nie cofam się ,albo cofam do przodu....] Planuje tez jakiegoś bittera [jakiego?]i może coś z pszenicznych [witbier?,hefe weizen??saison???] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Najlepiej po kolei wszystko. Po którejś warce będziesz wiedzieć co lubisz i co warto robić, z dokładnością do zmieniającego się gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 i ja chcę uwarzyć sobie FAHa w zasadzie dwa pod rząd. jeden wg oryginału na Magnumie i Lubelskim, a drugi... no właśnie, chciałem zrobić go na Ameryke (Chinook i Cascade) albo na Czecha (Magnum i Żatecki) i nie wiem na którą wersję się zdecydować. najwyżej uwarzę 3 warki robił ktoś tą recepturę na amerykańskich bądź czeskich chmielach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zrób na Perle, nie będziesz żałował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zrób na Perle, nie będziesz żałował. Tak, bo Perła jest z chmielu, czyli Full Aroma Hops! Przepraszam, musiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 postanowiłem że zrobię 3 warki FAH byłoby to tak: pierwsza PL - Lubelski, Marynka i Sybilla na cichą druga CZ - Marynka, Saaz/Żatecki i Saaz/Żatecki na cichą trzecia DE - Magnum, Perle i Hallertau Tradition na cichą na zimno granulat. ani chmielu ani słodu jeszcze nie mam, dopiero dzisiaj składam zamówienie. Lubelski, Marynka, Magnum po 200g, Sybilla 150g, Perle, Tradition i Żatecki po 100g. słodu 15kg na 3 warki 25l. wszystko będzie na S-04 tak to sobie wymyśliłem coś zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 postanowiłem że zrobię 3 warki FAH byłoby to tak: pierwsza PL - Lubelski, Marynka i Sybilla na cichą druga CZ - Marynka, Saaz/Żatecki i Saaz/Żatecki na cichą trzecia DE - Magnum, Perle i Hallertau Tradition na cichą na zimno granulat. ani chmielu ani słodu jeszcze nie mam, dopiero dzisiaj składam zamówienie. Lubelski, Marynka, Magnum po 200g, Sybilla 150g, Perle, Tradition i Żatecki po 100g. słodu 15kg na 3 warki 25l. wszystko będzie na S-04 tak to sobie wymyśliłem coś zmienić? Słuszne podejście. Kombinuj! 200 g Magnum zamawiasz? Będziesz miał na zapas... No chyba, że jakieś większe warki robisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Wg. mnie najciekawszą cechą tej receptury jest jej klasyczne chmielenie. Amerykańców bym w to nie mieszał . Moja wersja na Saaz wyszła bardzo udana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 200 g Magnum zamawiasz? Będziesz miał na zapas... No chyba, że jakieś większe warki robisz dzięki za zwrócenie uwagi, Magnum miał być w wersji oryginalnej, ale zameiniłem na Marynke. to w takim razie Magnuma też 100g. i tak pewnie zostaną mi jakieś resztki chmielu, ale teraz już nie będe kupował gotowych zestawów (chyba) tylko robił przepisy np z wiki Amerykańców bym w to nie mieszał . Moja wersja na Saaz wyszła bardzo udana. tak samo pomyślałem, tym bardziej że mam jeszcze surowce na AIPA. dlatego zamieniłem Ameryke na Niemcy jak rozpiszę receptury w BS to podrzucę, może komuś się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Teraz sobie przypomniałem, że uwarzyłem kiedyś takie coś: http://www.piwo.org/topic/16320-browar-na-grubie-zapiski-pawlah/?p=323594 To było całkiem udane piwo - ot takie do picia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Robiłem FAH chyba trzykrotnie, ostatnim razem bez chmielenia na zimno ale ta warka poleżała w kegu ponad 6 miesięcy i była najsmaczniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się