Skocz do zawartości

anteks piwowarzy


Rekomendowane odpowiedzi

warka 148 pszeniczne tradycyjne zacieranie dekokcyjne

skład

 

* pszeniczny 3000g

* pilzneński 2000g

* lubelski szyszka 30g

 

zacieranie

* wsypane do wody 55°C , około 1/3 do dekokcji

* 70 °C - 15 min , gotowanie 15 min

* w tym czasie zacier główny ostygł do 40°C , wlanie dekoktu i ustalenie temp na 62°C

* około 1/3 do dekokcji , gotowanie 15 min

* wlanie do zacieru głównego , ustalenie temp na 72°C

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :(

 

pils zabutelkowna z dodatkiem cukru 4g/l , blg 4

dla mnie by było mało gazu ..... ale rzecz to gustu :) chyba że masz nadzieje że jeszcze odfermentuje nieco w butelkach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 149 Pils tradycyjnie dekokcyjny

skład

- pilzneński 8200g

- melanoidowy 100g

- Hallertau Hersbruecker 100g

- Lubelski 50g

zacieranie

- wsypane słody temp ustalona na 62°C

- około 1/3 do dekokcji - 15 min 72°C

- 10 min gotowanie

- wlane do zacieru głównego temp 72°C - przerwa 30 min

gotowanie 70 min

- na początku Hallertau Hersbruecker

- po 55 min lubelski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Miałem dzisiaj w planie coś uwarzyć , ale coś kiepsko się czułem . W tym roku nic już się nie urodzi zatem małe podsumowanie

Uwarzone 33 warki

wystartowałem w kilku konkursach

 

09.05.09

Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie

IV miejsce Dubel warka 114- kategoria dubel

IX miejsce Pils Opalenicki warka 121 ? kategoria pils

 

30.05.09

Slovak Homebrewing Star 2009 - Konkurs Piw Domowych na Słowacji

I miejsce Porter Opalenicki warka 120 -kategoria - piwa pow 14°

I miejsce Pils Opalenicki warka 121 ? kategoria jasne do 14°

? Pszeniczne warka 123 ? kategoria jasne do 14°

 

19.06.09

Żywiec VII KPD

V miejsce Porter Opalenicki warka 120 ? kategoria Porter Bałtycki

Odpadł - Pils Pucharowy warka 110 ? kategoria pils

Odpadł - Mild Opalenicki warka 131 ? kategoria Mild

 

13.08.09

III PKPD Papary

Pszeniczne warka 125- 8 miejsce

Miodowe warka 116 ? 4 miejsce

 

22.08.09

III GKPD Grodzisk

Grodzisz warka 134 ? 2 miejsce

 

05.12.09

I PKPD Poznań

Pszeniczniak Opalenicki 146 ? IV miejsce

 

Przybyło kilka kegów do wyszynku , w planie jeszcze zakup 5-6 szt 20l , zapasy słodów powinny wystarczyć przynajmniej do lata

Chcę zmodernizować warzelnię , wykończyć pomieszczenie na magazyn-leżakownię

wydać jakieś nowe gadżety :)

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 150 Pils mały jubileusz :smilies: i tradycyjnie już dekokcja

skład

- pilzneński 8000g

- lubelski szyszka 150 g

zacieranie

- słód wsypany 55°C - około 1/3 do dekokcji

- 72°C przerwa 15 min

- gotowanie 15 min

- wlanie do zacieru głównego 62°C

- około 1/4 do dekokcji gotowanie 15 min

- wlanie do zacieru głównego 72°C

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.