przemo70 Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Widzę ze zadajesz często W 34/70 Jak to robisz że tak szybko one potrafią odfermentować U mnie 5 blg z 12 tu w dwa tyg to max. Natleniasz brzęczkę przed zadaniem. A Pszemo w 2 tyg jest po cichej nawet Całą zime robię na tych drożdżach dostałem większą ilość i podzieliłem sie z Przemem ' date=' on chyba fermentuje w wyższej temp . U mnie jest 8-10 °C , fermentacja 2-3 tyg burzliwej oraz 2-3 tyg cichej - w zależności jak się wyklaruje .Zawsze natleniam przed zadaniem drożdży ( przelewam kilka razy z jednego fermentora do drugiego )[/quote'] Fakt, te drożdże szybko odfermentowują, u mnie stały 2 tyg w temp 12-14 i ładnie "jechały", blg spadało do 2,5-3, potem tylko przeważnie tydz. cichej /0,5blg w dół/ i we flaszki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Zrobię tak jak anteks zacznę kilka razy przelewać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 lub zakupić pompkę do brzęczka też ładnie dotlenia ( 22zł) , używam takiej do natleniania żywca jak jadę na sandacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 lub zakupić pompkę do brzęczka też ładnie dotlenia ( 22zł) , używam takiej do natleniania żywca jak jadę na sandacza do piwa też używałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 (edytowane) Warka 160 Patrykowy Pils warzona 17.03.10 skład * Pilzneński 4000g * carapils200g * Marynka szyszka 30g * Saaz granulat 30g zacieranie * 62°C - część zacieru odlana do dekokcji * podgrzana go 72°C - 15 min przerwy * gotowanie 10min * wlana do zacieru głównego temp ustalona 72°C - 30 min Gotowanie 70min * 0' Marynka * 55' Saaz wyszło około 20l 12,5blg zadane W34/70 Edytowane 18 Marca 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 (edytowane) Warka 161 Szkocki Piwes warzone 18.03.10 skład - piWES Domowe Jasne Uwarzone w celu rozruszania drożdzy 1728 scotisch To piwo zajęło I miejsce w konkursie Slovak Homebrewing Star 2010 w kategorii polotmave z ekstraktów Edytowane 31 Maja 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 (edytowane) Warka 162 Monachijskie Jasne warzona 24.03.10 skład - pilzneński 6000g - monachijski 2000g - lubelski 110g zacieranie - 55 °C - 10 min - 62 °C - część gęstego go dekokcji - 72°C 15 min - gotowanie 10 min - 72°C - 30 min Edytowane 24 Marca 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Jest dopiero 10.23 a Ty już zdążyłeś popełnic warke ? o której zaczynałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 wstałem o 7,15 co by syna do szkoły wygonić I wstawiłem wodę do zacierania , teraz idę chmielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Cześć wstałem o 7,15 co by syna do szkoły wygonić Od razu wygonić chłopak pewnie sam by chętnie poszedł , tylko na późniejszą godzinę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Zaczynałem tak wcześnie bo w południe chciałem skoczyć do WESa , ale nic z tego pojadę w poniedziałek ( może jeszcze zachaczę o EDIego ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Po drodze zapraszam do Grodziska adres znany po jakieś coś do spróbowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Po drodze zapraszam do Grodziska adres znany po jakieś coś do spróbowania Wstąpię , mam już tego Grodzisza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 To się wymienimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 To się wymienimy jak nie jak tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Wchodząc do pomieszczenia z fermentującym piwem , piękny widok - 9 pojemników 30l z fermentującym piwem + 1 w sypialni :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Niedawno tez tak miałem 12 pełnych, aż miło było ale teraz jest jeszcze milej bo większość w kegach albo we flaszkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Niedawno tez tak miałem 12 pełnych, aż miło było ale teraz jest jeszcze milej bo większość w kegach albo we flaszkach Myślę że we wtorek jeszcze 2 dojdą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 U nas już zostały tylko 3 kegi do zalania więc teraz polecą mniejsze warki na górnej fermentacji, trzeba zrobić jeszcze kilka belgów co by zalać butelki.W tym sezonie szybko się uwinęliśmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Warka 154 Porter zabutelkowana z dodatkiem cukru 4g/l - blg 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Warka 157/2 Pils zabutelkowana z dodatkiem cukru 4g/l - blg 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Warka 164 Piwes zabutelkowana z cukrem 4g/l blg 2,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Tak właśnie patrzę że nie zamieściłem receptury na zwycięskie piwo Warka 158 BBA Warzona 03.03.2010 skład - pilzneński 4000g - carapils 300g - biscut 100g - cararoma 100g - cukier 450g - Marynka 20g - Lubelski 20g zacieranie - 60°C - 30 min - 72°C - 40 min Gotowanie 70 min - 0' Marynka - 50' Lubelski Wyszło 20l 17 blg , zadane WLP 400 23.03.10 zabutelkowane z dodatkiem cukru 5g/l , blg końcowe 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Jeszcze raz gratulacje Rozumiem, że recepturę mogę wrzucić do wiki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Jeszcze raz gratulacje Rozumiem, że recepturę mogę wrzucić do wiki? Dziękuję .Oczywiście dla tego ją zamieściłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się