Skocz do zawartości

anteks piwowarzy


Rekomendowane odpowiedzi

Widzę ze zadajesz często W 34/70 Jak to robisz że tak szybko one potrafią odfermentować U mnie 5 blg z 12 tu w dwa tyg to max. Natleniasz brzęczkę przed zadaniem. A Pszemo w 2 tyg jest po cichej nawet

Całą zime robię na tych drożdżach dostałem większą ilość i podzieliłem sie z Przemem ' date=' on chyba fermentuje w wyższej temp . U mnie jest 8-10 °C , fermentacja 2-3 tyg burzliwej oraz 2-3 tyg cichej - w zależności jak się wyklaruje .Zawsze natleniam przed zadaniem drożdży ( przelewam kilka razy z jednego fermentora do drugiego )[/quote']

Fakt, te drożdże szybko odfermentowują, u mnie stały 2 tyg w temp 12-14 i ładnie "jechały", blg spadało do 2,5-3, potem tylko przeważnie tydz. cichej /0,5blg w dół/ i we flaszki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 160 Patrykowy Pils warzona 17.03.10

skład

 

* Pilzneński 4000g

* carapils200g

* Marynka szyszka 30g

* Saaz granulat 30g

 

zacieranie

 

* 62°C - część zacieru odlana do dekokcji

* podgrzana go 72°C - 15 min przerwy

* gotowanie 10min

* wlana do zacieru głównego temp ustalona 72°C - 30 min

 

Gotowanie 70min

 

* 0' Marynka

* 55' Saaz

 

wyszło około 20l 12,5blg zadane W34/70

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 161 Szkocki Piwes warzone 18.03.10

skład - piWES Domowe Jasne

Uwarzone w celu rozruszania drożdzy 1728 scotisch

 

To piwo zajęło I miejsce w konkursie Slovak Homebrewing Star 2010 w kategorii polotmave z ekstraktów

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 162 Monachijskie Jasne warzona 24.03.10

skład

- pilzneński 6000g

- monachijski 2000g

- lubelski 110g

 

 

zacieranie

- 55 °C - 10 min

- 62 °C - część gęstego go dekokcji

- 72°C 15 min

- gotowanie 10 min

- 72°C - 30 min

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas już zostały tylko 3 kegi do zalania więc teraz polecą mniejsze warki na górnej fermentacji, trzeba zrobić jeszcze kilka belgów co by zalać butelki.W tym sezonie szybko się uwinęliśmy :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tak właśnie patrzę że nie zamieściłem receptury na zwycięskie piwo

Warka 158 BBA Warzona 03.03.2010

skład

- pilzneński 4000g

- carapils 300g

- biscut 100g

- cararoma 100g

- cukier 450g

- Marynka 20g

- Lubelski 20g

zacieranie

- 60°C - 30 min

- 72°C - 40 min

 

 

Gotowanie 70 min

- 0' Marynka

- 50' Lubelski

Wyszło 20l 17 blg , zadane WLP 400

23.03.10 zabutelkowane z dodatkiem cukru 5g/l , blg końcowe 5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.