anteks Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 (edytowane) warka 148 pszeniczne tradycyjne zacieranie dekokcyjne skład * pszeniczny 3000g * pilzneński 2000g * lubelski szyszka 30g zacieranie * wsypane do wody 55°C , około 1/3 do dekokcji * 70 °C - 15 min , gotowanie 15 min * w tym czasie zacier główny ostygł do 40°C , wlanie dekoktu i ustalenie temp na 62°C * około 1/3 do dekokcji , gotowanie 15 min * wlanie do zacieru głównego , ustalenie temp na 72°C Edytowane 23 Listopada 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Warka 148 Pszeniczne cd chmielenie 60 min * cały chmiel na początku chłodzenie chłodnicą wyszło około 29l, 11 blg zadane 3068 w niecałe 5 godz od początku warzenie do zadania drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 (edytowane) warka 144 pils zlana na cichą blg spadło do 5 Edytowane 24 Listopada 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 147 Pszeniczniak Klasztorny przelany na cichą blg spadło do około 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 zdjęcie nowego otwieracza z mojego browaru http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?pos=-1577 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 ANTEKS otwieracze super. Mam nadzieję, że sie kiedyś spotkamy i wymienimy otwieracze na coś ? Nie wiem na co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 może znowu na Warsztatach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 warka 148 Pszenica przelana na cichą blg spadło do 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 warka 145 Imbirowe 27.11.09zabutelkowana z dodatkiem cukru 6g/l blg 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 tysięczny post kliknę sobie w swoim wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 No gratki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 warka 144 pils zabutelkowna z dodatkiem cukru 4g/l , blg 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Cześć pils zabutelkowna z dodatkiem cukru 4g/l , blg 4 dla mnie by było mało gazu ..... ale rzecz to gustu chyba że masz nadzieje że jeszcze odfermentuje nieco w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 wg kalkulatora wychodzi 5g , ale wydaje mi się że on podaje trochę większe wartości więc dałem 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 warka 144 pils 2 część warki ( 20L ) poszła do kega z dodatkiem 3g/l cukru ps. chcę sprawdzić czy się dobrze nagazuje i czy nie będzie się nadmiernie pienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Warka 149 Pils tradycyjnie dekokcyjny skład - pilzneński 8200g - melanoidowy 100g - Hallertau Hersbruecker 100g - Lubelski 50g zacieranie - wsypane słody temp ustalona na 62°C - około 1/3 do dekokcji - 15 min 72°C - 10 min gotowanie - wlane do zacieru głównego temp 72°C - przerwa 30 min gotowanie 70 min - na początku Hallertau Hersbruecker - po 55 min lubelski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Wyszło 45l 12 blg zadane W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 warka 149 pils fermentacja ruszyła po około 30 godz , temp około 7 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) Miałem dzisiaj w planie coś uwarzyć , ale coś kiepsko się czułem . W tym roku nic już się nie urodzi zatem małe podsumowanie Uwarzone 33 warki wystartowałem w kilku konkursach 09.05.09 Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie IV miejsce Dubel warka 114- kategoria dubel IX miejsce Pils Opalenicki warka 121 ? kategoria pils 30.05.09 Slovak Homebrewing Star 2009 - Konkurs Piw Domowych na Słowacji I miejsce Porter Opalenicki warka 120 -kategoria - piwa pow 14° I miejsce Pils Opalenicki warka 121 ? kategoria jasne do 14° ? Pszeniczne warka 123 ? kategoria jasne do 14° 19.06.09 Żywiec VII KPD V miejsce Porter Opalenicki warka 120 ? kategoria Porter Bałtycki Odpadł - Pils Pucharowy warka 110 ? kategoria pils Odpadł - Mild Opalenicki warka 131 ? kategoria Mild 13.08.09 III PKPD Papary Pszeniczne warka 125- 8 miejsce Miodowe warka 116 ? 4 miejsce 22.08.09 III GKPD Grodzisk Grodzisz warka 134 ? 2 miejsce 05.12.09 I PKPD Poznań Pszeniczniak Opalenicki 146 ? IV miejsce Przybyło kilka kegów do wyszynku , w planie jeszcze zakup 5-6 szt 20l , zapasy słodów powinny wystarczyć przynajmniej do lata Chcę zmodernizować warzelnię , wykończyć pomieszczenie na magazyn-leżakownię wydać jakieś nowe gadżety Edytowane 29 Grudnia 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Widzę że masz bardzo udany rok (ja też nie narzekam). W kolejnym życzę udanych warek i wygranych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 koniec roku więc inwentura słodów - około 190 kg chmiele - ponad 2 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Warka 149 Pils Przelana na cichą blg spadło do 3 . Bardzo klarowne , drożdże utworzyły zbity osad na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 (edytowane) Warka 150 Pils mały jubileusz i tradycyjnie już dekokcja skład - pilzneński 8000g - lubelski szyszka 150 g zacieranie - słód wsypany 55°C - około 1/3 do dekokcji - 72°C przerwa 15 min - gotowanie 15 min - wlanie do zacieru głównego 62°C - około 1/4 do dekokcji gotowanie 15 min - wlanie do zacieru głównego 72°C Edytowane 14 Stycznia 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Część. Wyedytuj wartość pilzeńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Część. Wyedytuj wartość pilzeńskiego. zrobione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się