zbynieks Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Daany Fav Denny's Favorite ? Ta, a bo co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Przed dłuższą chwilę zastanawiałem się co to za nowy szczep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Mnie tam wszystko można zarzucić, tylko nie to, że ja nowoczesny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 18 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 (edytowane) Warka nr 17 - Witbier premiera - 18 maja 2013 Zasyp: 2 kg pilzneński 1 kg pszeniczny 1 kg płatki pszeniczne błyskawiczne 0,4 płatki owsiane Dodatki: Kolendra 15 g Curacao - 10 g Świeża skórka cytrynowa - 10 g Chmiel: Tradition 30 g Zacieranie Słody do 9 litrów 55C wody i zostawienie na 30 min. Dolanie 5 litrów wody, dosypanie płatków, ustalenie temperatury na 68 stopniach C - 60 min. Podniesienie temperatury do 72 C - 20 min Mash out Wysładzanie ciągłe do 27 litrów Gotowanie: 70 min 60 min - Hallertau Tradition 15 g 25 - HT 5 g 10 - HT 5 g, kolendra - 10 g, curacao 10 g 3 min - HT 5 g, kolendra 10 g, curacao 10 g Drożdże: Wyeast Forbidden Fruit bez startera, pierwszy pasaż Po perypetiach opisanych w wątku http://www.piwo.org/...scia-ki-diabel/ i dodaniu 300 g ekstraktu słodowego jasnego i 100 g cukru demerara wyszło 19 litrów 12 bailinga. Edycja 18 czerwca: 6 czerwca zabutelkowano 40 butelek ze 180 gramami sacharozy Edytowane 18 Czerwca 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Jeżeli mogę coś poradzić dla Podlasianina, to przy płynnych zawsze rób starter. Nie słuchaj co mówią, czy piszą. Zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) Warka nr 18 - Koło Grodziska - 24 maja 2013 Zasyp: 1 kg pilzneńskiego 1 kg pszenicznego 1 kg pszenicznego wędzonego Grodziskiego Weyermanna Zacieranie: 10 litrów wody 40 C - wrzucenie słodów - przerwa 30 min Szybkie podgrzanie do 68 C - przerwa 60 min - zejście do 63 Szybkie podgrzanie do 73 C - przerwa 30 min Mash out Wysładzanie do 25 litrów Gotowanie: Lubelski 30g - 70 min Lubelski 20 g - 25 min Lubelski 25 g - 10 min Lubelski 20 g - 3 min Irish Moss - 8 min Wyszło 21 litrów 8 Bailiniga Drożdże Zadane uwodnionymi S33 Edycja 13 czerwca: Poszło do butelek 20 litrów z 160 gramami cukru. Niezłe... Edytowane 13 Czerwca 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 1 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 (edytowane) Warka nr 19 - Harcerskie wtóre - 1 czerwca 2013 Zasyp: 1 kg pilzneński Strzegom 1 kg karmelowy jasny 30 Strzegom 100 g caramunich Weyermann Zacieranie: Słody wrzucone do 65 stopni, temperatura podniesiona do 73 - 60 min. Mash out Wysładzanie do 25 litrów Gotowanie i chmielenie wysładzanie - El Dorado 20 g 60 min - Chinook 20 g 20 min - Amarilo 20 g 10 min - Amarillo 20 g 10 min - Mech Irlandzki 4 g 1 min - Amarillo 20 g Drożdże - Danstar Nottingham Edycja 14 czerwca: poszło do 37 butelek ze 180 gramami cukru. Fajne, gorzkie. Edytowane 14 Czerwca 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Warka nr 20 - Pszeniczne - 14 czerwca 2013 Zasyp: 3 kg pszeniczny Litovel 2,5 kg pilzneński Strzegom Zacieranie: 80 min. 43 stopnie 15 min 53 stopnie 30 min 64 stopnie 30 min 73 stopnie mash out Wysładzanie do 26 litrów Gotowanie i chmielenie: 70 min 60 min Cascade 20 g 10 min Cascade 5 g Wyszło 22 litry 12 bailinga Drożdże zadane WB 06 zrehydratyzowanymi Edycja 6 lipca; poszło do butelek z 200 g cukru Edytowane 6 Lipca 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Jeżeli mogę coś poradzić dla Podlasianina, to przy płynnych zawsze rób starter. Nie słuchaj co mówią, czy piszą. Zawsze. Skoro radzi Grand... Aye Aye Sir! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 (edytowane) Warka nr 21 - Cider znad Piwonii 2 - 18 czerwca 2013 Skład: 2 litry soku 100% z Biedronki 10 litrów świeżego wyciśniętego soku niepasteryzowanego Gęstość początkowa 11 Blg Drożdże: Zadane 4 gramami uwodnionych Safale Safcider Fermentacja: W szklanym gąsiorze w temperaturze 21 C Poprzednia warka - praktycznie bliźniacza, tylko część soku była z dodatkiem świeżego soku limonkowego - została przez Żonę wychłeptana raźno. W miarę dojrzewania był coraz lepszy, Z dnia na dzień. Problem tylko w małym nagazowaniu: niby bąbelki było, ale o pianie niespecjalnie można było mówić. Zobaczymy. Edycja 6 lipca; poszło do butelek z 800 ml soku jabłkowego Edytowane 6 Lipca 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 2 litry soku 100% z Biedronki A który konkretnie to sok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 a Riviva się nazywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 (edytowane) Witam po wakacyjnej przerwie. Nareszcie udało się znaleźć czas. Warka nr 22 - Jesienne ale Zasyp: 4,5 kg pilzneński Strzegom 300 g pilzneński karmelowy Strzegom Zacieranie 60 minut 67-63 C 15 minut 72 C Mash out Wysładzanie partiami Chmielenie Challenger 30 g - 60 min EKG - 15 g - 25 min EKG - 20 g - 5 min Drożdże - S05, uwodnione Bailing 12% 8 listopada przelałem na cichą, 11 listopada dam 1/2 tabletki FAH. Edytowane 8 Listopada 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Warka nr 23 Black AIPA wg scoobego Zasyp: 5 kg pils Strzegom 250 g Abbey Malt 200 g Carafa I 500 g karmelowy jasny 500 g monachijski 300 g cukier 100 g ekstrakt jasny Zacieranie 60' 68 - 65 Mash out Wysładzanie partiami Chmiel Marynka 35 g - 60' Cascade 20 g - 45' Willamete 25 g - 15' Citra 25 g - 1' Na zimno dam 25 g Citry. Citrę dałem zamiast Cascade bo miałem, Wyszło 20 litrów Bailing 18' Drożdże Świeżutka gęstwa z warki nr 22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Warka nr 24 - Ciemniak Stout Na podstawie Back in Black Scoobego Zasyp: Pale Ale - 1800 g Pilzner - 2800 g karmel 30 - 250 g karmel 150 - 250 g Płatki owsiane błyskawiczne- 250 g Płatki jęczmienne blyskawiczne - 400 g Czekoladowy Strzegom - 400 g Palony jęczmień - 120 g Zacieranie 68- 64C - 60 min dodanie ostatnich 300 g słodu czekoladowego i jęczmienia powolne podniesienie do 75 C 10 min Wysładzanie dwoma partiami Chmielenie Chinook - 25 g - 60 min Amarillo - 20 g - 30 min Amarillo - 15 g - 15 min Amarillo - 15 g - 5 min Amarillo - 15 g - 1 min Drożdże US 05 uwodnione świeże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Warka nr 23 bez dodatku cukru wylana do wychodka. W ten sposób chcę oddać hołd pomysłodawcom wichury Ksawery oraz zbadać wpływa bakterii tlenowych, mlekowych i innego barachła na porcelanę. Pierwszy w karierze kwas. A miało być ta pięknie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 A jednak, trudno następna wyjdzie Może trzeba było dać bakterią na pożegnanie cukier? Widzę że ksawery zgarnia za wszystko dzisiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Warka nr 25. Bezstylowiec belgijski. Zasyp - wynik sprzątania spiżarni Monachijski - 1,65 kg Pilzneński - 1,7 kg Pale Ale - 600 g Biscuit - 300 g Caramunich - 200 g Pszeniczny - 300 g Bursztyn jasny - 200 g Zacieranie 55 C - 10 min 65 C - 20 min 72 C - 40 min wygrzew Gotowanie Challanger - 25 g 60 min Challanger 5 g i Fuggles 5 g - 30 min Fuggles 25 g - 30 min Mech irlandzki 10 min IBU 27 Ostatecznie 22 litry bailing 13 Drożdże Mangove Jack Belgian Ale M27, uwodnione i wstępnie namnożone z brzeczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Warka nr 26 - Dubbel Zasyp: 4100 g pale ale 200 g Biscuit 300 g carabelge 900 g demerara (wrzucone do gotowania) Zacieranie 45 C - 15 min 63 - 40 min 72 - 30 min mash out Chmiel 30 g szyszki marynki, lekuchno przeterminowanej - 60 min 20 g granulat lubelski drożdże gęstwa z warki 25 Wyszło 25 litrów bailing 16. Wydajność ok. 80%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Warka nr 27 Full Aroma New Zealand Hops Zasyp 4100 g Pils Souflett Zacieranie Słód wrzucony do 45 C, - 15 min 65- 62 C - 15 min 73- 71 - 45 min mash out Chmielenie 60 min Pacific Gem 17 g 15 min Wakatu 16 g 1 min Wakatu 14 g Drożdże 150 g gęstwy S04, pozyskanej po witbierze od kolegi Sigman vel Piwny Hipster, dziękuję przy tej okazji serdecznie Wyszło 23 litry brzeczki 12 bailinga Wysoka wydajność dzięki - jak sądzę - baaardzo powolnemu układaniu złoża przy wysładzaniu. Po raz pierwszy użyłem chłodnicy i dzięki temu mocno napowietrzyłem piwo ( do tej pory transferowałem wrzącą brzeczkę do fermentora i tam chłodziłem...). Dzięki temu i wysokiej jakości, bardzo jasnym i pięknie pachnącym drożdżakom, po godzinie mam bujającą się fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sigman Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Mam nadzieję, że moje drożdże dobrze się spiszą i wymienimy się zrobionymi za ich pomocą piwkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Warka nr 28 - American Wheat acc. to Scooby Zasyp Pilzneński 2400 g Pszeniczny 1800 g Monachijski 500 g Karmelowy jasny 100g Zacieranie Wsypane do 45 C, podniesione do 65 C, 60 min, mash out Filtracja Koszmar. Ledwie się vorlauf skończył, trzeba było od nowa rozbijać złoże. Fatalnie pszenica zatykała. Chociaż w efekcie uzyskałem 23 litry brzeczki 14,5 Bailinga. Chmielenie Wilamette - 15 g 60 min Cascade - 15 g 60 mn Wilamette - 15 g 10 min Cascade - 15 g 10 min Fermentacja Uwodnione i pobujane kilka godzin z brzeczką US o5, do roboty wzięły się baaardzo raźno. Ponieważ będę za tydzień potrzebował gęstwy, planuję przelanie na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Warki nr 29 i 30 - Nie dość że czarny, to jeszcze ruski (RIS) i American Stout Przy okazji warzenia RISa z wysłodków powstał też skromniutki stoucik. Cały zabieg dokonał się z nieocenioną pomocą kolegów Jakuba Jakubowskiego (Koffi&Ti) i Jakuba Kardasa (Tercet). Jest to przykład kooperacji i dobrze wróży rozwojowi sprawy gotowania na gazie w Radzyniu Podlaskim. Zasyp: 5 kg pilzneński 2,5 kg monachijski 1 kg wędzony steinbach 1 kg pszeniczny 400 g karmelowy jasny 200 g caramunich 500 g bursztynowy 200 carafa I 500 g biscuit 400 g płatki owsiane błyskawiczne na ostatnie 15 minut zacierania 200 g carawheat 600 g czekoladowy jasny 200 g prażona pszenica 600 g prażony jęczmień Jasne słody wsypane do 55C, podniesione powoli do 65C 65C - 60 min, w 45 minucie doszły ciemne mash out Filtracja - do 24 litrów - RIS Następne 37 litrów - Stout Można było pociągnąć dalej, wysładzane było do 6-7 blg Gotowanie RIS - 70 min, na 60 min 90 g Marynki wymieszanej z Magnum, 15 - 10 i 5 minut przed końcem porcjami dodałem 70 g Cascade z odrobiną Willamette (czyszczenie szafy) American Stout - 70 min, na 60 min 30 g Chinook, 10 minut - 25 g Amarillo, 1 min - 15 g Cascade z Nowej Zelandii Drożdże 1. Fermentor - 20 litrów 25 bailingowego RISa zadałem 200 gramami gęstwy US o5 z warki nr 28 2. Fermentor - 15 litrów 12 bailingowego American Stouta zadałem 100 gramami gęstwy US o5 z warki nr 28 3. Fermentor - 15 litrów 12 bailingowego American Stouta zadałem uwodnionymi So4. Po 13 godzinach wszystko fermentuje wesoło w 17 stopniach temperatury w fermentowni. Gdzie jest fermentownia nie powiem, bo jak się dowiedzą to przyjdą i mordą w wiadro wypiją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Warka nr 31 - Koło Grodziska 2.0 Zasyp 1,5 kg pszeniczny Weyermann wędzony grodziski 1,5 kg pilzneński Soufflet 1 kg pszeniczny Strzegom Zacieranie Wrzucone do 45 stopni, 40 min 65-63C - 60 min 73-72 C - 30 min mash out Wysładzanie partiami, bardzo sprawnie Gotowanie - 60 min Chmiel - Tradition 25 g - 60 min 10 g - 30 min 15g - 15 min 10 g - 3 min Musiałem rozcieńczać wodą niegazowaną żeby uzyskać zakładany ekstrakt (lekko powyżej 8blg) - 26 litrów Drożdże S33 uwodnione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Wygląda na jedną z krótszych fermentacji. S 33 uwodnione po dwóch godzinach hasały aż miło, po ośmiu gdzieś się wybierały razem z fermentorem więc uchyliłem dekiel i przestawiłem w chłodniejsze miejsce. Po 36 godzinach wygląda na końcówkę, drożdże idą na dno, zaczyna się klarować.BLG nie mierzę żeby nie grzebać, ale za dwa dni to zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się