Skocz do zawartości

Naturalne dobro Podlasia


Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 17 - Witbier premiera - 18 maja 2013

 

Zasyp:

2 kg pilzneński

1 kg pszeniczny

1 kg płatki pszeniczne błyskawiczne

0,4 płatki owsiane

 

Dodatki:

Kolendra 15 g

Curacao - 10 g

Świeża skórka cytrynowa - 10 g

 

Chmiel:

Tradition 30 g

 

Zacieranie

Słody do 9 litrów 55C wody i zostawienie na 30 min.

Dolanie 5 litrów wody, dosypanie płatków, ustalenie temperatury na 68 stopniach C - 60 min.

Podniesienie temperatury do 72 C - 20 min

Mash out

 

 

Wysładzanie ciągłe do 27 litrów

 

Gotowanie:

70 min

60 min - Hallertau Tradition 15 g

25 - HT 5 g

10 - HT 5 g, kolendra - 10 g, curacao 10 g

3 min - HT 5 g, kolendra 10 g, curacao 10 g

 

Drożdże:

Wyeast Forbidden Fruit bez startera, pierwszy pasaż

 

Po perypetiach opisanych w wątku http://www.piwo.org/...scia-ki-diabel/ i dodaniu 300 g ekstraktu słodowego jasnego i 100 g cukru demerara wyszło 19 litrów 12 bailinga.

Edycja 18 czerwca: 6 czerwca zabutelkowano 40 butelek ze 180 gramami sacharozy

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 18 - Koło Grodziska - 24 maja 2013

 

Zasyp:

1 kg pilzneńskiego

1 kg pszenicznego

1 kg pszenicznego wędzonego Grodziskiego Weyermanna

 

Zacieranie:

10 litrów wody 40 C - wrzucenie słodów - przerwa 30 min

Szybkie podgrzanie do 68 C - przerwa 60 min - zejście do 63

Szybkie podgrzanie do 73 C - przerwa 30 min

Mash out

 

Wysładzanie do 25 litrów

 

Gotowanie:

Lubelski 30g - 70 min

Lubelski 20 g - 25 min

Lubelski 25 g - 10 min

Lubelski 20 g - 3 min

Irish Moss - 8 min

 

Wyszło 21 litrów 8 Bailiniga

 

Drożdże

Zadane uwodnionymi S33

Edycja 13 czerwca: Poszło do butelek 20 litrów z 160 gramami cukru. Niezłe...

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 19 - Harcerskie wtóre - 1 czerwca 2013

 

Zasyp:

1 kg pilzneński Strzegom

1 kg karmelowy jasny 30 Strzegom

100 g caramunich Weyermann

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 65 stopni, temperatura podniesiona do 73 - 60 min.

Mash out

 

Wysładzanie do 25 litrów

 

Gotowanie i chmielenie

wysładzanie - El Dorado 20 g

60 min - Chinook 20 g

20 min - Amarilo 20 g

10 min - Amarillo 20 g

10 min - Mech Irlandzki 4 g

1 min - Amarillo 20 g

 

Drożdże - Danstar Nottingham

Edycja 14 czerwca: poszło do 37 butelek ze 180 gramami cukru. Fajne, gorzkie.

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 20 - Pszeniczne - 14 czerwca 2013

 

Zasyp:

3 kg pszeniczny Litovel

2,5 kg pilzneński Strzegom

 

Zacieranie:

80 min. 43 stopnie

15 min 53 stopnie

30 min 64 stopnie

30 min 73 stopnie

mash out

 

Wysładzanie do 26 litrów

 

Gotowanie i chmielenie:

70 min

60 min Cascade 20 g

10 min Cascade 5 g

 

Wyszło 22 litry 12 bailinga

 

Drożdże zadane WB 06 zrehydratyzowanymi

Edycja 6 lipca; poszło do butelek z 200 g cukru

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 21 - Cider znad Piwonii 2 - 18 czerwca 2013

 

Skład:

2 litry soku 100% z Biedronki

10 litrów świeżego wyciśniętego soku niepasteryzowanego

Gęstość początkowa 11 Blg

 

Drożdże:

Zadane 4 gramami uwodnionych Safale Safcider

 

Fermentacja:

W szklanym gąsiorze w temperaturze 21 C

 

Poprzednia warka - praktycznie bliźniacza, tylko część soku była z dodatkiem świeżego soku limonkowego - została przez Żonę wychłeptana raźno. W miarę dojrzewania był coraz lepszy, Z dnia na dzień. Problem tylko w małym nagazowaniu: niby bąbelki było, ale o pianie niespecjalnie można było mówić. Zobaczymy.

Edycja 6 lipca; poszło do butelek z 800 ml soku jabłkowego

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam po wakacyjnej przerwie. Nareszcie udało się znaleźć czas.

Warka nr 22 - Jesienne ale

 

Zasyp:

4,5 kg pilzneński Strzegom

300 g pilzneński karmelowy Strzegom

 

Zacieranie

60 minut 67-63 C

15 minut 72 C

Mash out

 

Wysładzanie partiami

 

Chmielenie

Challenger 30 g - 60 min

EKG - 15 g - 25 min

EKG - 20 g - 5 min

 

Drożdże - S05, uwodnione

 

Bailing 12%

 

8 listopada przelałem na cichą, 11 listopada dam 1/2 tabletki FAH.

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 23 Black AIPA wg scoobego

 

Zasyp:

5 kg pils Strzegom

250 g Abbey Malt

200 g Carafa I

500 g karmelowy jasny

500 g monachijski

300 g cukier

100 g ekstrakt jasny

 

Zacieranie

60' 68 - 65

Mash out

 

Wysładzanie partiami

 

Chmiel

Marynka 35 g - 60'

Cascade 20 g - 45'

Willamete 25 g - 15'

Citra 25 g - 1'

Na zimno dam 25 g Citry.

 

Citrę dałem zamiast Cascade bo miałem,

 

Wyszło 20 litrów Bailing 18'

 

Drożdże

Świeżutka gęstwa z warki nr 22

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 24 - Ciemniak Stout

 

Na podstawie Back in Black Scoobego

 

Zasyp:

Pale Ale - 1800 g

Pilzner - 2800 g

karmel 30 - 250 g

karmel 150 - 250 g

Płatki owsiane błyskawiczne- 250 g

Płatki jęczmienne blyskawiczne - 400 g

Czekoladowy Strzegom - 400 g

Palony jęczmień - 120 g

 

Zacieranie

68- 64C - 60 min

dodanie ostatnich 300 g słodu czekoladowego i jęczmienia

powolne podniesienie do 75 C

10 min

 

Wysładzanie dwoma partiami

 

Chmielenie

Chinook - 25 g - 60 min

Amarillo - 20 g - 30 min

Amarillo - 15 g - 15 min

Amarillo - 15 g - 5 min

Amarillo - 15 g - 1 min

 

 

 

Drożdże US 05 uwodnione świeże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 23 bez dodatku cukru wylana do wychodka. W ten sposób chcę oddać hołd pomysłodawcom wichury Ksawery oraz zbadać wpływa bakterii tlenowych, mlekowych i innego barachła na porcelanę. Pierwszy w karierze kwas. A miało być ta pięknie!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 25. Bezstylowiec belgijski.

 

Zasyp - wynik sprzątania spiżarni

Monachijski - 1,65 kg

Pilzneński - 1,7 kg

Pale Ale - 600 g

Biscuit - 300 g

Caramunich - 200 g

Pszeniczny - 300 g

Bursztyn jasny - 200 g

 

Zacieranie

55 C - 10 min

65 C - 20 min

72 C - 40 min

wygrzew

 

Gotowanie

Challanger - 25 g 60 min

Challanger 5 g i Fuggles 5 g - 30 min

Fuggles 25 g - 30 min

Mech irlandzki 10 min

 

IBU 27

Ostatecznie 22 litry bailing 13

 

Drożdże Mangove Jack Belgian Ale M27, uwodnione i wstępnie namnożone z brzeczką

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 26 - Dubbel

Zasyp:

4100 g pale ale

200 g Biscuit

300 g carabelge

900 g demerara (wrzucone do gotowania)

Zacieranie

45 C - 15 min

63 - 40 min

72 - 30 min

mash out

 

 

Chmiel

30 g szyszki marynki, lekuchno przeterminowanej - 60 min

20 g granulat lubelski

drożdże

gęstwa z warki 25

 

Wyszło 25 litrów bailing 16. Wydajność ok. 80%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 27 Full Aroma New Zealand Hops

 

Zasyp

4100 g Pils Souflett

 

Zacieranie

Słód wrzucony do 45 C, - 15 min

65- 62 C - 15 min

73- 71 - 45 min

mash out

 

Chmielenie

60 min Pacific Gem 17 g

15 min Wakatu 16 g

1 min Wakatu 14 g

 

Drożdże

150 g gęstwy S04, pozyskanej po witbierze od kolegi Sigman vel Piwny Hipster, dziękuję przy tej okazji serdecznie

 

Wyszło 23 litry brzeczki 12 bailinga

 

Wysoka wydajność dzięki - jak sądzę - baaardzo powolnemu układaniu złoża przy wysładzaniu.

 

Po raz pierwszy użyłem chłodnicy i dzięki temu mocno napowietrzyłem piwo ( do tej pory transferowałem wrzącą brzeczkę do fermentora i tam chłodziłem...). Dzięki temu i wysokiej jakości, bardzo jasnym i pięknie pachnącym drożdżakom, po godzinie mam bujającą się fermentację.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 28 - American Wheat acc. to Scooby

 

Zasyp

Pilzneński 2400 g

Pszeniczny 1800 g

Monachijski 500 g

Karmelowy jasny 100g

 

Zacieranie

Wsypane do 45 C, podniesione do 65 C, 60 min, mash out

 

Filtracja

Koszmar. Ledwie się vorlauf skończył, trzeba było od nowa rozbijać złoże. Fatalnie pszenica zatykała.

Chociaż w efekcie uzyskałem 23 litry brzeczki 14,5 Bailinga.

 

Chmielenie

Wilamette - 15 g 60 min

Cascade - 15 g 60 mn

Wilamette - 15 g 10 min

Cascade - 15 g 10 min

 

Fermentacja

Uwodnione i pobujane kilka godzin z brzeczką US o5, do roboty wzięły się baaardzo raźno. Ponieważ będę za tydzień potrzebował gęstwy, planuję przelanie na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warki nr 29 i 30 - Nie dość że czarny, to jeszcze ruski (RIS) i American Stout

 

Przy okazji warzenia RISa z wysłodków powstał też skromniutki stoucik. Cały zabieg dokonał się z nieocenioną pomocą kolegów Jakuba Jakubowskiego (Koffi&Ti) i Jakuba Kardasa (Tercet). Jest to przykład kooperacji i dobrze wróży rozwojowi sprawy gotowania na gazie w Radzyniu Podlaskim.

 

Zasyp:

5 kg pilzneński

2,5 kg monachijski

1 kg wędzony steinbach

1 kg pszeniczny

400 g karmelowy jasny

200 g caramunich

500 g bursztynowy

200 carafa I

500 g biscuit

400 g płatki owsiane błyskawiczne

 

na ostatnie 15 minut zacierania

200 g carawheat

600 g czekoladowy jasny

200 g prażona pszenica

600 g prażony jęczmień

 

Jasne słody wsypane do 55C, podniesione powoli do 65C

65C - 60 min, w 45 minucie doszły ciemne

mash out

 

Filtracja - do 24 litrów - RIS

Następne 37 litrów - Stout

 

Można było pociągnąć dalej, wysładzane było do 6-7 blg

 

Gotowanie

RIS - 70 min, na 60 min 90 g Marynki wymieszanej z Magnum, 15 - 10 i 5 minut przed końcem porcjami dodałem 70 g Cascade z odrobiną Willamette (czyszczenie szafy)

American Stout - 70 min, na 60 min 30 g Chinook, 10 minut - 25 g Amarillo, 1 min - 15 g Cascade z Nowej Zelandii

 

Drożdże

1. Fermentor - 20 litrów 25 bailingowego RISa zadałem 200 gramami gęstwy US o5 z warki nr 28

2. Fermentor - 15 litrów 12 bailingowego American Stouta zadałem 100 gramami gęstwy US o5 z warki nr 28

3. Fermentor - 15 litrów 12 bailingowego American Stouta zadałem uwodnionymi So4.

 

Po 13 godzinach wszystko fermentuje wesoło w 17 stopniach temperatury w fermentowni. Gdzie jest fermentownia nie powiem, bo jak się dowiedzą to przyjdą i mordą w wiadro wypiją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 31 - Koło Grodziska 2.0

 

Zasyp

1,5 kg pszeniczny Weyermann wędzony grodziski

1,5 kg pilzneński Soufflet

1 kg pszeniczny Strzegom

 

Zacieranie

Wrzucone do 45 stopni, 40 min

65-63C - 60 min

73-72 C - 30 min

mash out

 

Wysładzanie partiami, bardzo sprawnie

 

Gotowanie - 60 min

Chmiel - Tradition

25 g - 60 min

10 g - 30 min

15g - 15 min

10 g - 3 min

 

Musiałem rozcieńczać wodą niegazowaną żeby uzyskać zakładany ekstrakt (lekko powyżej 8blg) - 26 litrów

 

Drożdże S33 uwodnione

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na jedną z krótszych fermentacji. S 33 uwodnione po dwóch godzinach hasały aż miło, po ośmiu gdzieś się wybierały razem z fermentorem więc uchyliłem dekiel i przestawiłem w chłodniejsze miejsce. Po 36 godzinach wygląda na końcówkę, drożdże idą na dno, zaczyna się klarować.BLG nie mierzę żeby nie grzebać, ale za dwa dni to zrobię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.