Slonx Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 W zeszłym tygodniu uwarzyłem Hefe-Weizena, pomiar BLG przed zadaniem drożdży teoretycznie pokazywał 13. Po tygodniu test odfermentowania skończył pracę, a cukromierz pokazał mi 5 BLG. Dużo, zważywszy na to, iż ponoć WB-06 to niezłe żarłoki. Liczyłem na nieco głębsze odfermentowanie, a tu dostaje mocno treściwe. Być może świruje mi cukromierz, ale prawdopodobnie to ja pomyliłem się w obliczeniach, gdy mierzyłem dość ciepłą brzeczkę. Byłem wtedy bardzo zmęczony i na pewno nie byłem zbyt dokładny. Schemat zacierania również pewnie jest nie bez znaczenia, wyglądał tak: Dekokt odebrany z temp 44 (dekokt) 15 min - 63C 45 min - 72C Doprowadzony do wrzenia na 20 min i dodany do całości. Całość: 63C - 30 min 72C - 60 min (musiałem przedłużyć tę przerwę, gdyż próba jodowa po 30 minutach była wciąż pozytywna). Tylko czy mogło się wytworzyć aż tak dużo cukrów niepodlegających fermentacji, że zeszło tylko do 5BLG? Skłaniam się ku temu, że pomyliłem się w obliczeniach podczas pomiaru, bo gdy spróbowałem testu (oczywiście zaczął się już psuć) to mogłem wyczuć nieco wyraźniejszy smak alkoholu, niż w sklepowych Hefe-Weizenach, a to mi już nie do końca odpowiada. Teraz się zastanawiam, czy zostawić to tak jak jest (w fermentorze drożdże po tygodniu jeszcze pracują, więc zostawię jeszcze to piwo w spokoju) czy może przy butelkowaniu dolać trochę wody i mieć nieco więcej piwa, o słabszej mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Moim zdaniem lepiej zostawić to piwo do odfermentowania jeszcze przez kilka dni (w jakiej temp. fermentujesz?), jeden tydz. może być im po prostu za mało. Rozcieńczona pszenica może być b. słabo smaczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Teraz się zastanawiam, czy zostawić to tak jak jest (w fermentorze drożdże po tygodniu jeszcze pracują, więc zostawię jeszcze to piwo w spokoju) Sam sobie odpowiedziałeś. Czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 trzymaj dłużej - ja trzymam około 10-12 dni i schodzi do 2-3 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Teraz się zastanawiam, czy zostawić to tak jak jest (w fermentorze drożdże po tygodniu jeszcze pracują, więc zostawię jeszcze to piwo w spokoju) Sam sobie odpowiedziałeś. Czekać. Nie o to chodzi. Piwo fermentuje, dobrze o tym wiem, na razie nie myślę o butelkowaniu. Zastanawiam się nad tym co zrobić, jak skończy pracę. Jak napisałem, zmierzyłem BLG testu odfermentowania. Drożdże w nim na pewno skończyły pracę, nie wydzielał się już dwutlenek węgla, w smaku całkowicie odgazowany. Pomiar wskazał 5 BLG a to chyba sporo, jak na pszenicę. Zdziwię się, jeżeli po fermentacji BLG będzie inne. Wiem, że drożdże jeszcze pracują i na razie nie zamierzam im przeszkadzać, jednakże jak skończą pracę, a BLG będzie takie samo jak w teście, to właśnie nie wiem, czy dolać trochę wody, czy zostawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 jak skończą to skończą i nic nie możesz na to poradzić, a rozcieńczanie wodą przypomina mi słynne instytucje z czasów PRL tzw "PRWI - Państwowe Rozcieńczalnie Win Importowanych" - złe wspomnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 nie rozcieńczaj tylko butelkuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) Nie o to chodzi. Piwo fermentuje, dobrze o tym wiem, na razie nie myślę o butelkowaniu. Zdziwię się, jeżeli po fermentacji BLG będzie inne. Wiem, że drożdże jeszcze pracują i na razie nie zamierzam im przeszkadzać, jednakże jak skończą pracę, a BLG będzie takie samo jak w teście, to właśnie nie wiem, czy dolać trochę wody, czy zostawić. Taa.. ciekawy sposób myślenia. Wiesz, że wciąż fermentuje, a jednocześnie jesteś pewny, że nic nie odfermentuje. Oczywiście nie lać wody, HGB to nie jest sposób na dobre piwo, to sposób na większe zyski koncernów. Wyższe odfermentowanie daje więcej alkoholu, ale mniej ekstraktu, nie rzadko piwa słabiej odfermentowane są lepsze w smaku. Edytowane 12 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Taa.. ciekawy sposób myślenia. Wiesz, że wciąż fermentuje, a jednocześnie jesteś pewny, że nic nie odfermentuje. Oczywiście nie lać wody, HGB to nie jest sposób na dobre piwo, to sposób na większe zyski koncernów. Wyższe odfermentowanie daje więcej alkoholu, ale mniej ekstraktu, nie rzadko piwa słabiej odfermentowane są lepsze w smaku. Po prostu myślałem, że wynik testu odfermentowania powinien się pokrywać z pomiarem BLG piwa z fermentora. Dzięki za rady, już wiem, że tego nie rozcieńczę. Powąchałem sobie z ciekawości rurkę przy fermentorze i aromat bananów niemalże zwalił mnie z nóg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Powinno jeszcze spaść. U mnie na żytnim zjechało do 2 Blg. Na cichej jednak było 3 tygodnie, bo zapomniałem o nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 bo gdy spróbowałem testu (oczywiście zaczął się już psuć) Psuć w sensie infekcji? W jakich warunkach trzymałeś? U mnie jak na razie się nie zdarzyło mimo otwierania słoiczka, wąchania, mieszania, przelewania wte i wewte do niezdezynfekowanej menzurki na pomiary i ogólnie obchodzenia się z testami niezbyt profesjonalnie. Gdybym wyczuł jakieś podejrzane smaki w teście to trochę bym się bał o fermentujące piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 bo gdy spróbowałem testu (oczywiście zaczął się już psuć) Psuć w sensie infekcji? W jakich warunkach trzymałeś? U mnie jak na razie się nie zdarzyło mimo otwierania słoiczka, wąchania, mieszania, przelewania wte i wewte do niezdezynfekowanej menzurki na pomiary i ogólnie obchodzenia się z testami niezbyt profesjonalnie. Gdybym wyczuł jakieś podejrzane smaki w teście to trochę bym się bał o fermentujące piwo. Tak, zakaził się. Temperatura pokojowa, bez przykrycia. Następnym razem może faktycznie będę robił test w słoiczku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Temperatura pokojowa, bez przykrycia Chciałeś sprawdzić co Ci lata po chałupie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Temperatura pokojowa, bez przykrycia Chciałeś sprawdzić co Ci lata po chałupie? jak się okazuje lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 chcesz mieć porównywalne wyniki i testu i faktycznego odfermentowania??? Rób test w podobnych warunkach w jakich stoi fermentator właściwy z zachowaniem czystości i sterylności dla testu. A tak... co chcesz porównywać? Zepsute piwo z testu i pracujące w fermentatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 chcesz mieć porównywalne wyniki i testu i faktycznego odfermentowania??? Rób test w podobnych warunkach w jakich stoi fermentator właściwy z zachowaniem czystości i sterylności dla testu. A tak... co chcesz porównywać? Zepsute piwo z testu i pracujące w fermentatorze. Zwyczajny błąd nowicjusza. Przy poprzednich dwóch warkach robiłem test w szklance, nakrywałem folią, ściągałem to gumką recepturką (nie miałem akurat wolnych słoiczków, buteleczek itp) i po tygodniu mierzyłem, w smaku i zapachu było ok. Teraz o tym zapomniałem, zwyczajne zagapienie, do samej fermentacji nie podchodzę tak nonszalancko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Sudoł Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Nie chcę rozpoczynać nowego wątku, ale skoro Panowie przy pszenicy ... robiłem ostatnio i mi się sklarowała jak żadne inne piwo. Kryształ normalnie. w smaku mocno wytrawne, następnym razem użyję 100 gram słodu karmelowego, albo zrobię dekokt 1 x. 50 procent pszenica 50 procent pilzneński drożdże - 06 po fermentacji burzliwej ok. 10 dni butelkowałem. BLG zeszło do 2. Będę wdzięczny za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) Jakiej pomocy oczekujesz? W temacie klarowności? To nie problem, odpowiednio nalewając, uzyskać można mętność z każdego piwa. Dekokcja nie ma wpływu na klarowność. Ma na celu nieznaczne podniesienie smaku piwa, zwiększa tez wydajność, ale przy 20 litrowej warce to zysk nie zauważalny. Karmelowy nie zaszkodzi, ale też wiele nie zmieni, odpowiednio przeprowadzane zacieranie i tak stworzy warunki dla pięknej piany w szklance. Moje najlepsze pszenice wychodzą tylko na dwóch słodach, za to przy ok 60% udziale pszenicznego. Edytowane 19 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Nie chcę rozpoczynać nowego wątku, ale skoro Panowie przy pszenicy ... robiłem ostatnio i mi się sklarowała jak żadne inne piwo. Kryształ normalnie. w smaku mocno wytrawne, ... Będę wdzięczny za pomoc Ale że co? Przyjść i Ci to wypić? Już biegnę, tylko czapeczkę założę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 WB-06 są żarłoczne i w dłuższym czasie piwa na nich się klarują - przynajmniej moje dwa tak miały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 U mnie dunkel weizen na tych drożdżach już jest klarowny, po 3 miesiącach do rozlania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Sudoł Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 dzięki, ale jak widzę pszeniczniaki na półkach sklepowych. to raczej są mętne. Mój klarowny, no trudno wypiję i takie. Co do słodu palonego, to chcę go doddać ponieważ piwo jest zbyt wytrawne, dlatego myślałem też o dekokcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palus122 Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Mój hefe weizen był klarowny po miesącu w butelkach dłuzej nie trzymałem po już brakło Poczatkowe blg 11 końcowe 1 drżdże WB06 fermentacja dwa tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Co do słodu palonego, to chcę go doddać ponieważ piwo jest zbyt wytrawne, dlatego myślałem też o dekokcie. Słodu palonego do hefe-weizena? Ja przyznam szczerze, że przy tej pszenicy to pokombinowałem jak cholera, wrzucając do gara chyba wszystko, co miałem pod ręką, ale o słodzie palonym nie pomyślałem Może miałeś na myśli karmelowy? Ja dodałem, nie wiem, jaki będzie efekt, jutro dopiero planuję zrobić rozlew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 (edytowane) nikt nie wpadł na pomysł że Blg zawyża wyższa zawartość dekstryn spowodowana wydłużonym czasem zacierania powyżej 70 stopni? Edytowane 25 Marca 2013 przez Rysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się