Skocz do zawartości

Wyeast 1214 Belgian Ale


Rekomendowane odpowiedzi

Abbey-style top-fermenting yeast, suitable for high-gravity beers. Estery, great complexity with very good alcohol tolerance. This strain can be slow to start.

 

Origin:

Flocculation: medium-low

Attenuation: 73-77%

Temperature Range: 68-78° F (20-24° C)

Alcohol Tolerance: approximately 9% ABV

 

Styles:

Belgian Dark Strong Ale

Belgian Dubbel

Belgian Specialty Ale

Belgian Tripel

Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

Witbier

 

Żródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=127

 

SZCZEP DROŻDŻY: 1214 Belgian Ale

 

Drożdże do fermentacji górnej piw typu klasztornego. Odpowiednie do piw o wysokiej ekstraktywności, bardzo dobrze tolerujące alkohol. Estrowe, bardzo złożone. Ten szczep może wolno startować.

 

Podstawowe informacje:

Flokulacja: średnia

Odfermentowanie: 73%-77%

Zakres temperatur: 68-78° F (20-24° C)

Tolerancja na alkohol: średnio 9%

 

Style piw:

Belgian Dark Strong Ale

Belgian Dubbel

Belgian Specialty Ale

Belgian Tripel

Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

Witbier

Edytowane przez Marusia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Pojawił się nowy opis tych drożdży:

A widely used and alcohol tolerant Abbey yeast that is suitable for a variety of Belgian style ales. This strain produces a nice ester profile as well as slightly spicy alcohol notes. It can be slow to start; however, it attenuates well.

Nowa, istotna (wg. mnie) informacja:

 

Ten szczep daje przyjemny estrowy profil oraz nieco ostre alkoholowe nuty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
ja tam poza jakąś odmienną dziwnością nie za bardzo wyczuwam coś fajnego w tych drożdżach,a już na pewno nie bogactwo smaków i aromatów.

muszę to odwołać,ta dziwność po 6 miesiącach zanikła i piwo jest bardzo dobre, szaleństwa nie ma (wariacje na temat belgijskiego pal ale),a wity zdecydowanie lepsze od tych dedykowanych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Te drożdże pod koniec fermentacji mogą dac wyczuwalny siarkowodór - szczególnie w dolnym zakresie sugerowanej temperatury pracy drożdży. Potwierdzone zarówno empirycznie jak i korespondencyjnie z Wyeast - zatem bez paniki jeśli poczujecie z pojemnika zgniłe jajo. Siarka szybko usuwa sie z piwa i nie ma potem po niej śladu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.