Marusia Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 (edytowane) Abbey-style top-fermenting yeast, suitable for high-gravity beers. Estery, great complexity with very good alcohol tolerance. This strain can be slow to start. Origin: Flocculation: medium-low Attenuation: 73-77% Temperature Range: 68-78° F (20-24° C) Alcohol Tolerance: approximately 9% ABV Styles: Belgian Dark Strong Ale Belgian Dubbel Belgian Specialty Ale Belgian Tripel Christmas/Winter Specialty Spiced Beer Witbier Żródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=127 SZCZEP DROŻDŻY: 1214 Belgian Ale Drożdże do fermentacji górnej piw typu klasztornego. Odpowiednie do piw o wysokiej ekstraktywności, bardzo dobrze tolerujące alkohol. Estrowe, bardzo złożone. Ten szczep może wolno startować. Podstawowe informacje: Flokulacja: średnia Odfermentowanie: 73%-77% Zakres temperatur: 68-78° F (20-24° C) Tolerancja na alkohol: średnio 9% Style piw: Belgian Dark Strong Ale Belgian Dubbel Belgian Specialty Ale Belgian Tripel Christmas/Winter Specialty Spiced Beer Witbier Edytowane 3 Marca 2009 przez Marusia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Pojawił się nowy opis tych drożdży: A widely used and alcohol tolerant Abbey yeast that is suitable for a variety of Belgian style ales. This strain produces a nice ester profile as well as slightly spicy alcohol notes. It can be slow to start; however, it attenuates well. Nowa, istotna (wg. mnie) informacja: Ten szczep daje przyjemny estrowy profil oraz nieco ostre alkoholowe nuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 ja tam poza jakąś odmienną dziwnością nie za bardzo wyczuwam coś fajnego w tych drożdżach,a już na pewno nie bogactwo smaków i aromatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 U mnie dawały super posmaki bananowe, normalnie jak w pszeniczniakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Nie mam dużego doświadczenia z "belgami", ale ten szczep dawał piwa, ktróre najbardziej mi smakowały z robionych klasyków belgijskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 ja tam poza jakąś odmienną dziwnością nie za bardzo wyczuwam coś fajnego w tych drożdżach,a już na pewno nie bogactwo smaków i aromatów. muszę to odwołać,ta dziwność po 6 miesiącach zanikła i piwo jest bardzo dobre, szaleństwa nie ma (wariacje na temat belgijskiego pal ale),a wity zdecydowanie lepsze od tych dedykowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Ja robiłem na nich drugą swoją warkę belgian strong ale -po roku wspaniała harmonia smaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Te drożdże pod koniec fermentacji mogą dac wyczuwalny siarkowodór - szczególnie w dolnym zakresie sugerowanej temperatury pracy drożdży. Potwierdzone zarówno empirycznie jak i korespondencyjnie z Wyeast - zatem bez paniki jeśli poczujecie z pojemnika zgniłe jajo. Siarka szybko usuwa sie z piwa i nie ma potem po niej śladu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Siarka szybko usuwa sie z piwa i nie ma potem po niej śladu. Siarka ustępuje po zabutelkowaniu, czy już w wiadrze? Szybko, czyli....? Przymierzam się do wita na tych drożdżach i troszkę mam napięte terminy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) Do usuniecia siarki wystarczy zlanie piwa na cicha - po tej operacji siarki juz nie czuc. Edytowane 2 Lipca 2014 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się