Pastor Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Chciałem się po prostu przywitać, dobrym obyczajem. Po 1,5 miesiąca czytania forum, zazdroszcząc Wam specjałów domowej roboty, postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce. Zestaw piwowarski z Allegro "all included" już w drodze, na pierwszy ogień wybrałem Coopersa Bitter - nie wiem czy dobry wybór, ale zobaczymy. Zamierzam robić na glukozie. Jak wyjdzie to dam znać. Pozdrawam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Witam serdecznie. Co do koncentratu z cukrem (glukoza) zerknij tutaj http://www.piwo.org/forum/t973-Extrakt-%2B-cukier-%3D-fuuuuj-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Cześć ! Powodzenia i zachęcam do zacierania ale od czegos trzeba zacząć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Witam serdecznie Następnym razem gdy będziesz chciał warzyć w oparciu o brewkity kup jednak ekstrakt słodowy - piwo wyjdzie lepsze niż z użyciem glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastor Opublikowano 3 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 no zacieranie to potem, najpierw chcę się trochę "otrzaskać", poznać proces produkcji, itd. myślę, ze po 5-6 kitach wezmę się za zaciery ps. mówisz, ze słód lepszy - a który konkretnie byłby dobry do bittera? paczka ponoć jutro dotrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Witam. Jak uwarzysz jedno, może dwa z puszki to proponuję zająć się zacieraniem. Jeżeli masz takie możliwości w kuchni to szkoda czekać i marnować pieniądze na brewkity. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Cześć ! Miło nam powitać nowego forumowicza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 (edytowane) no zacieranie to potem, najpierw chcę się trochę "otrzaskać", poznać proces produkcji, itd. myślę, ze po 5-6 kitach wezmę się za zacieryps. mówisz, ze słód lepszy - a który konkretnie byłby dobry do bittera? paczka ponoć jutro dotrze Na temat bittera możesz poczytać tutaj (tłumaczenie na samym dole ) http://www.piwo.org/forum/t689-08A-Standard-Ordinary-Bitter.html http://www.piwo.org/forum/t692-08B-Special-Best-Premium-Bitter.html http://www.piwo.org/forum/t693-08C-Extra-Special-Strong-Bitter-English-Pale-Ale-.html Są również wersje tzw summer bitter czyli piwa warzone jak wyżej, ale bez słodu karmelowego (i bardziej odfermentowane) Oraz styl bardzo podobny do Pale Ale, nasz rodowy Polish Ale (Polskie Ale) http://www.piwo.org/forum/t512-Polish-Ale.html. Co do twojego browaru, jest kilka opisanych zestawów, ja podam zestaw idealny do piw w stylu brytyjskim. Jakbyś nie mógł używać garnka emaliowanego (brak gazu itd) to ten pomysł wyjdzie najtaniej http://www.piwo.org/forum/t898-Konstrukcja-plastikowego-elektrycznego-bojlera-HLT-kotla-warzelnego-.html Jakbyś chciał skróconą instrukcje budowy mini kadzi do zacierania i filtracji to tutaj http://www.piwo.org/forum/t1016-Kadz-zacierno-filtracyjna--Zrob-to-sam-.html Oczywiście możesz wybrać drogę pośrednią, czyli chmielić samemu koncentraty słodowe, ale przy polskich cenach koncentratów słodowych to moim zdaniem nie ma sensu. Sprzęt wróci się bardzo szybko, a efekty są 100 razy lepsze od piw z puszek i cukru buraczanego. Edytowane 3 Marca 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 ps. mówisz, ze słód lepszy - a który konkretnie byłby dobry do bittera? Jeśli to pytanie do mnie to polecałam Ci ekstrakty słodowe zamiast glukozy. Tutaj masz duży wybór http://www.homebrewing.pl/ekstrakty-slodowe-c-11.html Jeśli jednak chodzi Ci o zacieranie to chyba Makaron wyczerpał temat Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się