Afro Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Witam. Dotąd zdarzyło mi się warzyć tylko dwa razy piwo (i to dość dawno bo ponad 1,5 r. temu) Pierwsze podejście: Coopers European Lager + cukier (bez fermantacji cichej) - Nie zasmakowało mi za bardzo Drugie podejście Coopers Lager + ekstrakt słodowy (do tego fermentacja cicha) - Było mniej mętne ale to nadal "nie było to" za dużo "tego" smaku, mam wrażenie za bardzo gorczykowe. Teraz postanowiłem zrobić trzecie podejście. Tym razem również z wykorzystaniem nachmielonego ekstraktu z racji nie możliwości aktualnie gotowania a tym bardziej niestety zacierania... W związku z tym zwracam sięz pytaniem jakiego brew kita wybrać? Miłoby było gdyby piwo miało "moc" w sensie pow. 5,5 % a najlepiej podchodziło po 6% Co do mojego "smaku" preferuję piwa jasne, namiętnie piję "Ciechana Wybornego"lubię też (za co zostanę zapewne zlinczowany) Heinekena i Grolscha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Może zatem coś z zestawów rodzimej firmy WES? Np. taki: http://www.homebrewi...wcow-p-308.html . Jak chcesz mieć "więcej mocy", to możesz zrobić tak, jak ja, tzn. zamienić ekstrakt niechmielony z 1,2 kg na 1,7 kg. W sklepie zrobią to za dopłatą. Edytowane 26 Marca 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 przejrzyj poniższy temat: http://www.piwo.org/topic/4632-brew-kit-nachmielony-ekstrakt-gatunki-i-smak-porownanie/ ja również jestem dopiero po zrobieniu 1 brewkita - coopers lager + ekstrakt słodowy. bez fermentacji cichej. po tygodniu leżakowania w temp ok. 15 stopni piwo wydało mi się rozwodnione, robiłem na 23 litry, oraz czułem nieprzyjemny posmak, coś jak pomyje czy coś podobnego. po kolejnym tygodniu leżakowania w temperaturze 8 - 10 stopni, różnica w smaku jest diametralna. nieprzyjemny posmak oraz rozwodnienie są już niewyczuwalne. gusta smakowe są są różne, ale jeśli o mnie chodzi to wyraźny i pozostający w ustach posak goryczki, jest tym co odróżnia - na plus oczywiście - piwa domowe od koncerniaków. może powinieneś spróbować z jakimś innym piwem niż lagery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimp Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Jeżeli w Coopers Lager było za dużo goryczki, wtedy z pewnością nie kupuj już więcej lagerów ani bitterów ani IPA. Jeżeli preferujesz piwa bardzo łagodne, kup sobie w sklepie butelkę jakiegoś pszenicznego (te zazwyczaj są mętne), jak Ci posmakuje to masz już odpowiedź na Twoje pytanie. A jeżeli nie, to wszystko jest kwestią kwoty jaką chcesz przeznaczyć. Jak masz niewiele kasy, to może to: http://twojbrowar.pl...mowe-jasne.html . Te jest jasne, z niewielką goryczką no i tanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Witam. Dotąd zdarzyło mi się warzyć tylko dwa razy piwo (i to dość dawno bo ponad 1,5 r. temu) Pierwsze podejście: Coopers European Lager + cukier (bez fermantacji cichej) - Nie zasmakowało mi za bardzo Drugie podejście Coopers Lager + ekstrakt słodowy (do tego fermentacja cicha) - Było mniej mętne ale to nadal "nie było to" za dużo "tego" smaku, mam wrażenie za bardzo gorczykowe. Teraz postanowiłem zrobić trzecie podejście. Tym razem również z wykorzystaniem nachmielonego ekstraktu z racji nie możliwości aktualnie gotowania a tym bardziej niestety zacierania... W związku z tym zwracam sięz pytaniem jakiego brew kita wybrać? Miłoby było gdyby piwo miało "moc" w sensie pow. 5,5 % a najlepiej podchodziło po 6% Co do mojego "smaku" preferuję piwa jasne, namiętnie piję "Ciechana Wybornego"lubię też (za co zostanę zapewne zlinczowany) Heinekena i Grolscha Jak musisz z puchy , spróbuj puchę firmy Muntons w BA mają wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afro Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Pszeniczniaki bardzo lubię ale one chyba są słabe, a mówię zależy mi na conajmniej 5,5% jako, że będzie to piwko na imprezy Co do goryczki to w sumie to nawet nie była goryczka, bardziej takie nuty bimbrowe. Bo na dobrą sprawę taki Ciechan Wyborny czy koncerniak Grolsch są dość goryczkowate a mi podchodzą bardzo. Czyli kupić nachmielony ekstrakt WEA 1,7 l + niechmielony 1,7? I na ile ok. wody to rozrobić by uzyskać "słuszną" moc, na 20 l? Edytowane 26 Marca 2013 przez Afro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Pszeniczniaki bardzo lubię ale one chyba są słabe, a mówię zależy mi na conajmniej 5,5% jako, że będzie to piwko na imprezy Co do goryczki to w sumie to nawet nie była goryczka, bardziej takie nuty bimbrowe. Bo na dobrą sprawę taki Ciechan Wyborny czy koncerniak Grolsch są dość goryczkowate a mi podchodzą bardzo. Czyli kupić nachmielony ekstrakt WEA 1,7 l + niechmielony 1,7? I na ile ok. wody to rozrobić by uzyskać "słuszną" moc, na 20 l? To jest dobry moment na wklejenie linka do nieśmiertelnej tabelki (na dole): http://wes.pl/index....m=pk&&m=3&&md=3 . Ja za pierwszym razem zrobiłem 20 litrów brzeczki z 3,4 ekstraktu, wg. mnie wyszło za mocne. Dałbym 22 litry. Edytowane 26 Marca 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Lager jak sama nazwa wskazuje to piwo które leżakuje. Od jakiegoś czasu widzę boom na warzenie z puszek i nie mogę zrozumieć dlaczego, większość zaczynających zabawę z piwem atakuje lagery a to jedne z najtrudniejszych do fermentowania w warunkach domowych piw. Prawidłowa fermentacja burzliwa przebiega ok 7 dni w temp 8-12 st C po to by po dekantacji w tej samej temp pójść na cichą na ok 2 tygodnie, potem przerwa diacetylowa czyli 1-2 dni w temp 12-16 st C a następnie po kolejnej dekantacji, schłodzeniu w tempie 1,5-2 st C/dobę do temp 0-1 st C leżakowanie tyle tygodni ile BLG czyli dla przeciętnego pilsenera to 11-13 tygodni. Jeśli więc w brewkicie są drożdże górnej fermentacji a tak często bywa gdyż zalecają fermentację w temperaturze pokojowej efekt NIGDY NIE BĘDZIE LAGEROWY. @ Afro jeśli więc Szukasz dobrego efektu i małej goryczki w warunkach domowych polecam styl MILD ALE, lub PALE ALE np taki: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Muntons_---_Midas_Touch_Golden_Ale_36_kg_---_Klasa_Premium_Gold&przedm=8574523&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183095&sortuj=kod lub taki: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?BREWMAKER_---_Mild_---_Eseential_15_kg&przedm=7500060&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183095&sortuj=kod - żeby uniknąć posmaku bimbru nie Używaj cukru tylko ekstrakt słodowy, najlepiej w syropie a nie w proszku - żeby zwiększyć moc można użyć mniej wody ( to spowoduje również zwiększenie goryczki), lub dodać glukozy/miodu jednak odradzam dodawanie więcej niż 10% ogółu nastawy czyli dla 3,6 kg brewkita dodałbym max 360g miodu lub glukozy ( różnica pomiędzy glukozą a miodem będzie pomijalna jeśli Użyjesz zwykłego jasnego miodu wielokwiatowego ) - żeby otrzymać odpowiednie nachmielenie, albo "Znajdziesz swój brewkit" albo konieczne będzie wejście na poziom - "chmielenie samemu" Przy czym to co Uzyskasz będzie fajnym czystym w smaku piwem, średnio mocnym ( 5-5,5 % alk) i niezbyt nachmielonym. Nie będzie to na pewno ani Ciechan Wyborne ani Grolsch ani Heineken... niestety ( lub na szczęście ), bo tak jak z kurczaka nie da się zrobić schabowego tak z piwa górnej fermentacji nie wyjdzie lager. czymam kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spokojny Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Ja zrobiłem łącznie 6 puch a 7 warke sam nachmieliłem. Ale, Dark Ale, IPA oceniam jako średnie. Prawdopodobnie z powodów o jakich pisze kolega Gacek lager nie wyszedł i Pilsnera oceniam słabo. Moi faworyci z puchy to Irish Stout i Canadian Blonde. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Piwo z puchy zrobiłem tylko raz, to była moja pierwsza warka. Była to właśnie Canadian Blonde od Coopers'a. Z początku myślałem, że piwo zostało zakażone, jednak dokładne mycie sprzętu, brak zapachu, kożucha itd to wykluczyło. 3 tygodnie po butelkowaniu, piwo ma dalej specyficzny smak. No właśnie, podejrzewam, że tak smakuje piwo australijskie? Kiedyś pytałem na czacie o to, czy to piwko może być zainfekowane, ktoś powiedział, że robił je i taki sam smak otrzymał. Jeżeli zrobisz zgodnie z instrukcją to otrzymasz gorzkie i dosyć wodniste piwo. Oczywiście da się wypić, bo ja spijam je w tempie ekspresowym, ale polecałbym jednak coś innego. Następnym piwem był juz pilsner z browamatora, ale zacierany. Mówisz, że nie masz warunków.. Możesz to przecież rozłożyć i nie robić wszystkiego w jednym garze. Smak jest bez porównania lepszy, ja już do puszek nie wrócę, tobie też polecam. Jeżeli jednak upierasz sie przy brewkitach, to chyba najlepiej będzie zrezygnować z coopers'a (mi smakuje bo nawarzyłem, inni tak samo do tego podchodzą) i zainwestować w droższe puszki, dokładnie to zestawy 2puszkowe po około 90zł(nie pamiętam dokładnie). Pozdrawiam i zachęcam do zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spokojny Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Piwo z puchy zrobiłem tylko raz, to była moja pierwsza warka. Była to właśnie Canadian Blonde od Coopers'a. Jeżeli zrobisz zgodnie z instrukcją to otrzymasz gorzkie i dosyć wodniste piwo. Oczywiście da się wypić, bo ja spijam je w tempie ekspresowym, ale polecałbym jednak coś innego. Faktycznie też czytalem słabe opinie o tym piwie i dlatego mówiłem, że akurat mnie pozytywnie zaskoczyło. Może nie trzymają receptury bo mi zdawało się mieć mniej goryczki niż pozostałe z wymienionych... A jeśli chodzi o wodnistość to zapomniałem dodać ze zredukowałem objętośc wody o 15%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Polecam to piwo przy 9 litrach 8% mocy http://www.piwopiweczko.pl/-Diabolo,86.html zamiast cukru polecam ekstrakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Prawidłowa fermentacja burzliwa przebiega ok 7 dni w temp 8-12 st C po to by po dekantacji w tej samej temp pójść na cichą na ok 2 tygodnie, potem przerwa diacetylowa czyli 1-2 dni w temp 12-16 st C Wydaje mi się, że przerwę diacetylową powinno się robić po fermentacji burzliwej, przed zlaniem na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Przerwa diacetylowa to osobny temat na doktorat - Masz rację jedna ze wskazówek mówi żeby robić ją po fermentacji burzliwej. To nie zmienia jednak faktu że aby dobrze odfermentować lagera trzeba mieć możliwość porządnego sterowania temperaturą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Polecam to piwo przy 9 litrach 8% mocy Przeciez tu nie chodzi o moc tylko o smak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javiki Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Czy istnieje jakis sposób zeby zrobić AIPA (American IPA) w wersji z puchy. Czy jest jakiś sensowny zestaw dający aromat i smak IPA. Moc nie jest wazna-wystaczy 3-4%alko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Samodzielne chmielenie ekstraktów słodowych amerykańskimi odmianami - to chyba najlepszy sposób, żeby zrobić AIPE z puszki. Tylko ekstrakt początkowy raczej staraj się utrzymać na odpowiednim poziomie - 3% alkoholu to nie AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javiki Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Dlatego pisałem o niekoniecznej zawartości alko-bo z puchy to różnie bywa. I to co do tej pory wyczytałem-to chyba najlepiej kupic niechmielone extrakty i samemu chmielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się