Kerni Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Znalazłem taką recepturę w jednym ze sklepów internetowych: Słód pilzneński 5kg Słód monachijski 0,20kg Słód karmelowy Carared® 0,20kg Chmiel goryczkowy Marynka 40g Chmiel aromatyczny Lubelski 25g Chmiel aromatyczny Lubelski 25g Drożdże piwowarskie Mauribrew Ale 514 lub US-05 Mam wszystko oprócz słodu Carared®. Czy mogę zastąpić go Carahell? Jeżeli tak to czy w tej samej ilości co Carrared? Czy mogę dodać więcej monachijskiego II (Strzegom)? To moja 4ta warka - chciałbym uwarzyć coś stylowego. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) Bez problemu możesz zastąpić. Jeżeli dasz więcej monachijskiego, to Carahella możesz dać tyle samo co dałbyś Carareda. Do tego wydłuż gotowanie o jakieś pół godziny i kolor Ci się wzmocni. Edytowane 28 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Nie chcę Cię zniechęcać ale jeżeli chcesz "uwarzyć coś stylowego" to robiąc IPA zmieniłbym chmiele na amerykańskie / angielskie Ja robiłem IPA z CP na marynce i lubelskim i powiem, że piwo smaczne ale nie można go nazwać moim zdaniem stylowym... Ale może się nie znam.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) Możesz zamienić ale pasowałby jeszcze jakiś ciemny karmelowy bo będzie za jasne. W zasadzie to ja karmelowego dał bym więcej, tak z 400 gramów. Monachijskiego tak z 0,5kg będzie ok, możesz nawet więcej bo podstawowym słodem jest u Ciebie pilzneński a nie pale ale. A z chmieli wyrzuciłbym bym Lubelski i chmielił tylko Marynką. Edytowane 28 Marca 2013 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Niestety nie dysponuję innymi słodami (no może poza pale ale) Z chmieli także mam tylko te 2. @Kantor - myślisz że 400 g Carahell to nie będzie za dużo? Jak miałoby ew. wyglądać chmielenie samą Marynką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 @Kantor - myślisz że 400 g Carahell to nie będzie za dużo? Jak miałoby ew. wyglądać chmielenie samą Marynką? 400 gramów karmelowego to nie jest dużo na english IPA, pasowało by ciemniejszych dać ale jak nie masz to dałbym Carahella. Chmielenie Marynką np: 30g - 60 min 20g - 15 min 20g - 5 min 30g - na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (Wpis skopiowany z innego działu). A oto mój pomysł na połączenie niemieckich chmieli goryczkowych i amerykańskich aromatycznych: #24 Niemieckie Pale Ale Słody Strzegom: pale ale 2,5kg pilzneński 2,0kg karmelowy jasny "30" 0,33kg bursztynowy 0,2kg Drożdże Danstar Nottingham (u mnie to była 300ml gęstwa, III pokolenie) Chmielenie: Northertn Brewer 20g - 70min Perle 20g - 30 min Willamette 20g - 20 min Cascade 10g - 5 min Cascade 15g- 7 dni Fermentacja w temp. 13-15°C, 12 dni burzliwej, 18 dni cichej. Jeśli komuś nie chce się robić chmielenia na zimno proponuję dać 25g Cascade na 0min. przed samym chłodzeniem. Wyszło BLG 12,5° , końcowe 3° , 23 litry wliczając 1,5l rezerwy którą dałem do refermentacji, już bez cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Witam. Mam pewne pytanie w temacie IPA. Wyczytałem, że dodatek cukru do tego piwa podczas zacierania daje efekt głębszego odfermentowania, bardziej wytrawne piwo i jest to tradycyjna metoda wykorzystywana na wyspach. Chciałbym więc spróbować z tym cukrem, tylko nie wiem czy takie proporcje będą ok? Pale Ale - 4.5kg Pszeniczny - 0.5kg Wiedeński - 0.25kg Karmelowy czerwony - 0.25kg Cukier trzcinowy - 0.25kg Celuję w jakieś 15-16Blg 20-22L Czy taki zasyp będzie dobry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Cukier trzcinowy nie będzie dawał lekkiego posmaku rumu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Cukier trzcinowy nie będzie dawał lekkiego posmaku rumu? Ja do swojego CDA (Cascadian Dark Ale) dodawałem 250 gramów cukru brązowego i posmaków rumu nie wyczuwam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 No właśnie nie wiem jaki to powinien być cukier i jak dużo powinno go być. Nie wiem co mnie w ogóle podkusiło na ten cukier. Wertowałem jakieś recepty na zagranicznych stronach i często trafiał się w zasypie brown sugar, czyli chyba zwykły cukier brązowy. No nic, jeśli nikt mi nie doradzi inaczej to dodam max 300g cukru brązowego. Może przy okazji dopytam o chmielenie. Mile widziane wszelkie opinie i sugestie bardziej doświadczonych piwowarów. Chmielenie: (60min) Challenger - 60g na 60min Fuggles - 25g na 30min Fuggles - 25g na 10min Mech irlandzki 8g na 10min Fuggles - 25g na 0min Fuggles - 25g na ostatnie 4 dni cichej fermentacji. East Kent Goldings - 25g na ostatnie 4 dni cichej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Żeby było "tradycyjnie", to powinien być syrop inwertowany z demerary. Ostatnio robiłem, fotorelacja u mnie w zapiskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 (edytowane) Żeby było "tradycyjnie", to powinien być syrop inwertowany z demerary. Ostatnio robiłem, fotorelacja u mnie w zapiskach.Dzięki, może się skuszę. Ile tak przygotowanego syropu użyć na ok.20L bo chyba nie całość? Edytowane 16 Maja 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 300-400g. Kiedyś to było nawet do 15%, obecnie mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Czy taki kwas mlekowy będzie dobry? Można go dostać w jakiś ogólnie dostępnych sklepach stacjonarnych? Zgoda@ może mógłbyś jeszcze doradzić coś z tym chmieleniem (schemat wyżej)? Mam Challenger'a, Fuggles'a i EKG. Lubię aromat Fugglesa i nie wiem czy jest sens wplatać tam gdzieś EKG czy i tak zginie w tle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Cukier trzcinowy nie będzie dawał lekkiego posmaku rumu? Rumowe posmaki wnosi bardziej melasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Każdy spożywczy się nada, bywa 80% albo 88%. Ten bedzie dobry. 250 ml to dużo, ale przyda Ci się też do korekty pH w razie czego. Za taką cenę to nie ma co wydziwiać, tylko brać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 A chmielenie wygląda normalnie, czyli dobrze. To na 40 litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Żeby było "tradycyjnie", to powinien być syrop inwertowany z demerary. Ostatnio robiłem, fotorelacja u mnie w zapiskach. Mam "na stanie" Lyle`s Golden Syrup, kupiony jakiś czas temu jako melasa jasna. Wg opisu na etykiecie jest to "partially inverted refined syrup". Może to być ten syrop inwertowany? Zauważyłem na nie-polskich forach ten golden syrup jako składnik receptur niektórych pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 A chmielenie wygląda normalnie, czyli dobrze. To na 40 litrów? Na 22l ok. 55 IBU. Tak wyliczył Brew Target. Za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 A chmielenie wygląda normalnie, czyli dobrze. To na 40 litrów? Na 22l ok. 55 IBU. Tak wyliczył Brew Target. Za dużo? Co kto lubi, ja tam wolę mniej, IPA tak do 45. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Żeby było "tradycyjnie", to powinien być syrop inwertowany z demerary. Ostatnio robiłem, fotorelacja u mnie w zapiskach. Mam "na stanie" Lyle`s Golden Syrup, kupiony jakiś czas temu jako melasa jasna. Wg opisu na etykiecie jest to "partially inverted refined syrup". Może to być ten syrop inwertowany? Zauważyłem na nie-polskich forach ten golden syrup jako składnik receptur niektórych pale ale. Może być. Jakbyś dodał do tego ciutkę melasy, to by bardziej przypominało "brewer's invert", bo sam golden syrup wiele do piwa nie wnosi poza cukrem. Przepis na robienie inwerta z golden syrup znajdziesz googlem: "making brewers invert". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi