Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

no ok ale kiedy ty to spijasz ? przeciez ty pewnie miesiecznie ze 150 butelek wyrabiasz - a raczej masz i tak wylezakowane buteleczki na chodzie caly czas wiec na nic nie czekasz :)

No, czekać nie czekam i to mnie cieszy. A sypiam kiedy mam tylko ochotę :)

Właśnie próbowałem tegorocznego portera i nabiera dopiero charakteru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXV - Żytnie (05-IV-2009r.)

 

No i poszło po czasie. Wysładzałem dwa razy po 10l, tz pierwsze dolałem do zacieru, drugie później.

Wydajność niska, ledwo powyżej 50%, ale już nie chciało mi się wachować :)

Jutro opiszę, bo laptop ostał przy browarze, bo na kole się kulałem by się trochę przewietrzyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXV - Żytnie (05-IV-2009r.)

 

z dnia 5 kwiecień 2009

Skład:

- pale ale 2,30 kg;

- żytni 2,70 kg;

- żytni karmelowy 0,35 kg;

- karmelowy jasny 0,25 kg;

- caraaroma 0,23 kg;

- chmiel Marynka granulat 25g;

- chmiel Lubelski granulat 30g;

- mech irl.5g;

- US-05.

 

Zacieranie:

- 20l wody słód do 54°C

- 52°C i 10'

- 67°C i 60'

- 72°C i 15'

- podgrzanie do 76°C filtracja

 

Wysładzanie/Filtracja:

Po 10' przerwy.

 

Wysładzanie - po 10l

 

Chmielenie:

- 0' - Marynka;

- 45' - Lubelski + mech

- 60' - chłodzenie.

 

Drożdze zadane dzś w temp: 16°C

 

Ilość brzeczki 23,0 L 11,9°Blg

Ilość rezerwy 1,9 L 13,0°Blg

 

Wydajność 54% :rolleyes:

 

Fermentacja burzliwa: 6 kwiecień - ...

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXV - Żytnie (05-IV-2009r.)

 

 

- mech irl.5g;

- US-05.

Ten mech a już w szczególności drożdże to nie bardzo pasują do stylu.

Nie mam przy sobie książki, by sprawdzić, ale skądś mi się to wzieło. :lol:

Mam nadzieję, że jest ok, bo już drugi raz nie będę tego chyba warzył. :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXV - Żytnie (05-IV-2009r.)

 

 

- mech irl.5g;

- US-05.

Ten mech a już w szczególności drożdże to nie bardzo pasują do stylu.

Nie mam przy sobie książki' date=' by sprawdzić, ale skądś mi się to wzieło. :lol:

Mam nadzieję, że jest ok, bo już drugi raz nie będę tego chyba warzył. :lol:[/quote']

Coś dobrego na pewno Ci wyjdzie a na pewno nie Roggen :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXVI - Miejskie 12,5°Blg

 

z dnia 5 kwiecień 2009

Składniki:

- pilzeński Litovel 4,7 kg;

- monachijski Litovel 0,5 kg;

- chmiel Marynka szyszki 35 g;

- chmiel Lubelski szyszki 60 g;

- S-23.

 

Zacieranie:

- 20l wody słód do 64°C

- 64-62°C i 20'

- 72°C i 20'

- podgrzanie do 76°C filtracja

 

Wysładzanie/Filtracja:

Po 10' przerwy.

Wysładzanie - po 5l

 

Chmielenie:

- 0' - Marynka;

- 45' - Lubelski

- 60' - chłodzenie.

 

Drożdze zadane w temp: ??

 

Ilość brzeczki 25,0 L 12,5°Blg

Ilość rezerwy 0,7 L 14,0°Blg

 

Wydajność 68%

 

Fermentacja burzliwa: 6 kwiecień

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten mech a już w szczególności drożdże to nie bardzo pasują do stylu.

Nie mam przy sobie książki' date=' by sprawdzić, ale skądś mi się to wzieło. :lol:

Mam nadzieję, że jest ok, bo już drugi raz nie będę tego chyba warzył. :D[/quote']

Coś dobrego na pewno Ci wyjdzie a na pewno nie Roggen :lol:

No, wziołem z ks. "Znakomite piwa-..." Pisze o US-56.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś po robocie przelewam do kega i paru flaszek jedne piwko, w tym czasie będzie zacierał sie sasion, późinej miejskie (może wiejskie, bo już ciepło się zrobiło- tu różnica tylko w drożdzach), a na dworze wędzenie świątecznych specjałów: szynek, boczku i polędwicy. Cóż, ale fajny dzień się szykuje :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jesienią będziemy się cieszyć, że nareszcie czas na lagery :lol:

I tym sposobem wiemy, że czas upływa, i że czas jeszcze coś uwarzyć, bo za pół roku może nas nie być (taki niedawno sen miałem, że tylko do stycznia :smilies:).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXI - Miejski Pieron 11,5°Blg (3-III-2009r.)

 

Wczoraj rozlałem do kega bez rezerwy oraz do 8 butelek 0,5l z dodatkiem 0,3l rezerwy-będą granaty.

Zeszłó na 1,8°Blg tu chyba błędny pomiar więc dałem max. 2,5°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXVII - Wiejskie 12,1°Blg

 

z dnia 7 kwiecień 2009

 

Składniki:

- pilzeński Litovel 4,7 kg;

- monachijski Litovel 0,5 kg;

- chmiel Marynka szyszki 35 g;

- chmiel Lubelski szyszki 50 g;

- S-04.

 

Zacieranie:

- 20l wody słód do 64°C

- 64-62°C i 25'

- 72°C i 25'

- podgrzanie do 76°C filtracja

 

Wysładzanie/Filtracja:

Po 10' przerwy.

Wysładzanie - po 5l

 

Chmielenie:

- 0' - Marynka;

- 45' - Lubelski

- 60' - chłodzenie.

 

Drożdze zadane w temp: zadam po robocie

 

Wydajność 59%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXVIII - Sasion 13,6°Blg (7-IV-2009r.)

 

Składniki:

- pilzeński Litovel 3,00 kg

- monachijski Litovel 2,30 kg

- pszeniczny Litovel 0,70 kg

- chmiel Marynka granulat 40 g;

- chmiel Lubelski granulat 25 g;

- kolendra 3 łyżki;

- curacao 3 łyżki;

- mech irl. 5g;

- drożdze T-58

 

Zacieranie:

- 20l wody i

- 64-62°C - 25', tu po 10' wziołem 4 litry i dekokcja;

- 72°C - 25', podobnie jak wyżej;

- 76°C - filtracja

 

Wysładzanie/Filtracja:

Po 10' przerwy.

 

Wysładzanie - po 5l

 

Chmielenie:

0' - Marynka;

45' - Lubelski i mech irlandzki;

60' - dodatki ichłodzenie.

 

Wydajność 64%.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdze rozsypane po powierzchni. Temp. zadania: 16°C .

Wiem' date=' że to działa, ale naprawdę drożdże lepiej będą pracować po rehydratacji.[/quote']

Masz rację Coder, ale czasami mi się nie chce, szczególnie że tak naprawdę nie zauważyłem różnicy (szybciej startują to jedynie). Czy jest coś więcej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdze rozsypane po powierzchni. Temp. zadania: 16°C .

Wiem' date=' że to działa, ale naprawdę drożdże lepiej będą pracować po rehydratacji.[/quote']

Masz rację Coder, ale czasami mi się nie chce, szczególnie że tak naprawdę nie zauważyłem różnicy (szybciej startują to jedynie). Czy jest coś więcej?

No z zgubsza połowa drozdży Ci ginie; nie ma to wielkich następstw, bo druga połowa zwykle da radę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.