Pieron Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 no ok ale kiedy ty to spijasz ? przeciez ty pewnie miesiecznie ze 150 butelek wyrabiasz - a raczej masz i tak wylezakowane buteleczki na chodzie caly czas wiec na nic nie czekasz No, czekać nie czekam i to mnie cieszy. A sypiam kiedy mam tylko ochotę Właśnie próbowałem tegorocznego portera i nabiera dopiero charakteru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Warka CXXV - Żytnie (05-IV-2009r.) No i poszło po czasie. Wysładzałem dwa razy po 10l, tz pierwsze dolałem do zacieru, drugie później. Wydajność niska, ledwo powyżej 50%, ale już nie chciało mi się wachować Jutro opiszę, bo laptop ostał przy browarze, bo na kole się kulałem by się trochę przewietrzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 (edytowane) Warka CXXV - Żytnie (05-IV-2009r.) z dnia 5 kwiecień 2009 Skład: - pale ale 2,30 kg; - żytni 2,70 kg; - żytni karmelowy 0,35 kg; - karmelowy jasny 0,25 kg; - caraaroma 0,23 kg; - chmiel Marynka granulat 25g; - chmiel Lubelski granulat 30g; - mech irl.5g; - US-05. Zacieranie: - 20l wody słód do 54°C - 52°C i 10' - 67°C i 60' - 72°C i 15' - podgrzanie do 76°C filtracja Wysładzanie/Filtracja: Po 10' przerwy. Wysładzanie - po 10l Chmielenie: - 0' - Marynka; - 45' - Lubelski + mech - 60' - chłodzenie. Drożdze zadane dzś w temp: 16°C Ilość brzeczki 23,0 L 11,9°Blg Ilość rezerwy 1,9 L 13,0°Blg Wydajność 54% :rolleyes: Fermentacja burzliwa: 6 kwiecień - ... Edytowane 6 Kwietnia 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Warka CXXV - Żytnie (05-IV-2009r.) - mech irl.5g; - US-05. Ten mech a już w szczególności drożdże to nie bardzo pasują do stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Warka CXXV - Żytnie (05-IV-2009r.) - mech irl.5g; - US-05. Ten mech a już w szczególności drożdże to nie bardzo pasują do stylu. Nie mam przy sobie książki, by sprawdzić, ale skądś mi się to wzieło. Mam nadzieję, że jest ok, bo już drugi raz nie będę tego chyba warzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Warka CXXV - Żytnie (05-IV-2009r.) - mech irl.5g; - US-05. Ten mech a już w szczególności drożdże to nie bardzo pasują do stylu. Nie mam przy sobie książki' date=' by sprawdzić, ale skądś mi się to wzieło. Mam nadzieję, że jest ok, bo już drugi raz nie będę tego chyba warzył. [/quote'] Coś dobrego na pewno Ci wyjdzie a na pewno nie Roggen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Coś dobrego na pewno Ci wyjdzie a na pewno nie Roggen NO i tak ma być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 (edytowane) Warka CXXVI - Miejskie 12,5°Blg z dnia 5 kwiecień 2009 Składniki: - pilzeński Litovel 4,7 kg; - monachijski Litovel 0,5 kg; - chmiel Marynka szyszki 35 g; - chmiel Lubelski szyszki 60 g; - S-23. Zacieranie: - 20l wody słód do 64°C - 64-62°C i 20' - 72°C i 20' - podgrzanie do 76°C filtracja Wysładzanie/Filtracja: Po 10' przerwy. Wysładzanie - po 5l Chmielenie: - 0' - Marynka; - 45' - Lubelski - 60' - chłodzenie. Drożdze zadane w temp: ?? Ilość brzeczki 25,0 L 12,5°Blg Ilość rezerwy 0,7 L 14,0°Blg Wydajność 68% Fermentacja burzliwa: 6 kwiecień Edytowane 8 Kwietnia 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Ten mech a już w szczególności drożdże to nie bardzo pasują do stylu. Nie mam przy sobie książki' date=' by sprawdzić, ale skądś mi się to wzieło. Mam nadzieję, że jest ok, bo już drugi raz nie będę tego chyba warzył. [/quote'] Coś dobrego na pewno Ci wyjdzie a na pewno nie Roggen No, wziołem z ks. "Znakomite piwa-..." Pisze o US-56. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Warka CXXVI - Miejskie 12,5°Blg Dziś drożdze zadałem. 15°C w tanku. Szybko ruszą , narazie chłodzę w wodzie i jakoś ciańsko to widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Dziś po robocie przelewam do kega i paru flaszek jedne piwko, w tym czasie będzie zacierał sie sasion, późinej miejskie (może wiejskie, bo już ciepło się zrobiło- tu różnica tylko w drożdzach), a na dworze wędzenie świątecznych specjałów: szynek, boczku i polędwicy. Cóż, ale fajny dzień się szykuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Patrząc na prognozy pogody, czas dolniaków się skończył. Teraz górniaki, w końcu i nareście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 (edytowane) A jesienią będziemy się cieszyć, że nareszcie czas na lagery Edytowane 7 Kwietnia 2009 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 A jesienią będziemy się cieszyć, że nareszcie czas na lagery I tym sposobem wiemy, że czas upływa, i że czas jeszcze coś uwarzyć, bo za pół roku może nas nie być (taki niedawno sen miałem, że tylko do stycznia ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Warka CXXI - Miejski Pieron 11,5°Blg (3-III-2009r.) Wczoraj rozlałem do kega bez rezerwy oraz do 8 butelek 0,5l z dodatkiem 0,3l rezerwy-będą granaty. Zeszłó na 1,8°Blg tu chyba błędny pomiar więc dałem max. 2,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Warka CXXVII - Wiejskie 12,1°Blg z dnia 7 kwiecień 2009 Składniki: - pilzeński Litovel 4,7 kg; - monachijski Litovel 0,5 kg; - chmiel Marynka szyszki 35 g; - chmiel Lubelski szyszki 50 g; - S-04. Zacieranie: - 20l wody słód do 64°C - 64-62°C i 25' - 72°C i 25' - podgrzanie do 76°C filtracja Wysładzanie/Filtracja: Po 10' przerwy. Wysładzanie - po 5l Chmielenie: - 0' - Marynka; - 45' - Lubelski - 60' - chłodzenie. Drożdze zadane w temp: zadam po robocie Wydajność 59% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 (edytowane) Warka CXXVIII - Sasion 13,6°Blg (7-IV-2009r.) Składniki: - pilzeński Litovel 3,00 kg - monachijski Litovel 2,30 kg - pszeniczny Litovel 0,70 kg - chmiel Marynka granulat 40 g; - chmiel Lubelski granulat 25 g; - kolendra 3 łyżki; - curacao 3 łyżki; - mech irl. 5g; - drożdze T-58 Zacieranie: - 20l wody i - 64-62°C - 25', tu po 10' wziołem 4 litry i dekokcja; - 72°C - 25', podobnie jak wyżej; - 76°C - filtracja Wysładzanie/Filtracja: Po 10' przerwy. Wysładzanie - po 5l Chmielenie: 0' - Marynka; 45' - Lubelski i mech irlandzki; 60' - dodatki ichłodzenie. Wydajność 64%. Edytowane 9 Kwietnia 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Warka CXXVII - Wiejskie 12,1°Blg Drożdze rozsypane po powierzchni. Temp. zadania: 16°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Warka CXXVIII - Sasion 13,6°Blg (7-IV-2009r.) Drożdze rozsypane po powierzchni. Temp. zadania: 17°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Drożdze rozsypane po powierzchni. Temp. zadania: 16°C . Wiem, że to działa, ale naprawdę drożdże lepiej będą pracować po rehydratacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Drożdze rozsypane po powierzchni. Temp. zadania: 16°C . Wiem' date=' że to działa, ale naprawdę drożdże lepiej będą pracować po rehydratacji.[/quote'] Masz rację Coder, ale czasami mi się nie chce, szczególnie że tak naprawdę nie zauważyłem różnicy (szybciej startują to jedynie). Czy jest coś więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Drożdze rozsypane po powierzchni. Temp. zadania: 16°C . Wiem' date=' że to działa, ale naprawdę drożdże lepiej będą pracować po rehydratacji.[/quote'] Masz rację Coder, ale czasami mi się nie chce, szczególnie że tak naprawdę nie zauważyłem różnicy (szybciej startują to jedynie). Czy jest coś więcej? No z zgubsza połowa drozdży Ci ginie; nie ma to wielkich następstw, bo druga połowa zwykle da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Warka CXXVIII - Sasion 13,6°Blg (7-IV-2009r.)30' - brzoskwinie; W jakiej postaci i ilości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 W jakiej postaci i ilości? No, błąd naprawiony, w tej warce tego nie było. W poprzedniej było pokrojone i leżały parę dni co się zrobiły mięke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Warka CXXV - Żytnie (05-IV-2009r.) No, dziś to wymęczone piwo poszło na cichą. Spadło na 4,4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się