Pieron Opublikowano 11 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Dziś odebrałem zmechanizowany śrutownik. Napęd ze starej porządnej niszczarki. Jutro może będą fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 No mój odmłodzony śrutownik. Napęd z starej porządnj niszczarki. Przekładnia ostała (tylko parę wałki i nożyce wywalone. Konstrukcja napędu też ostała. Dalej zesprzęglone i obudowa. Działać działa, jeszcze po robocie sprawdzę jak pracuje z pełnym obciążeniem. Jeszcze się zastanowię czy zrobić dziurę na śrut czy jakoś obudować by leciało z boku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Cześć Pierońsko dobra robota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Cześć Pierońsko dobra robota http://www.man.pl/~bielok/icon_brawo.gif Robota dobra, tylko że zlecona. Dodam że silnik na 230V, a przekładnia tak pięknie kręci, że śrutownik chodzi jakby ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Śrutowanie poszło ładnie. Śrutuje na spokojnie 4kg w 15 minut. Dziś po robocie dwie wersje Brown Ale Mild. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 (edytowane) Warka CXXXI - Brown Ale Mild I 8,8°Blg (14-V-2009r.) - pale ale 3 kg; - monachijski 0,5 kg; - żytni czekoladowy 0,2 kg; - pszeniczny czekoladowy 0,2 kg; - chmiel Marynka granulat 20 g; - chmiel Lubelski granulat 15 g; - drożdże S-04 Zacieranie: - 20l wody słód - 52°C i 5' - 64-62°C - 20' - 72°C 30' - podgrzanie do 76°C filtracja. Filtrowanie: Po 10' przerwy. Wysładzanie: prawie 3 stopniowe Chmielenie: - 0' - Marynka; - 50' - Lubelski; - 60' - chłodzenie. Drożdze zadałem dziś dopiero 18°C. Dodałem również 200g cukru. Wydajność 57%. z brzeczki przedniej dużo poszło bokiem, jak w pierwszej tak i z drugiej warki. Może ktoś mi policzy Blg, gdzie pocżatkowe było 8,1°Blg i 24l, póxniej dodałem 200g cukru- jakie jest blg- może idzie policzyć w BeerSmith? Edytowane 18 Maja 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 (edytowane) °Blg Warka CXXXII - Brown Ale Mild II 8,8(14-V-2009r.) - pilzeński Litovel 2,1 kg; - karmelowy jasny 0,4 kg; - monachijski 0,3 kg; - pszeniczny 0,3 kg; - karmelowy jasny 0,4 kg; - żytni czekoladowy 0,2 kg; - pszeniczny czekoladowy 0,2 kg; - caramunich 0,15 kg; - melanoidynowy 0,15 kg; - chmiel Marynka granulat 20 g; - chmiel Lubelski granulat 15 g; - drożdże S-04 Zacieranie: - 20l wody słód - 52°C i 5' - 64-62°C - 20' - 72°C 30' - podgrzanie do 76°C filtracja. Filtrowanie: Po 10' przerwy. Wysładzanie: prawie 3 stopniowe Chmielenie: - 0' - Marynka; - 50' - Lubelski; - 60' - chłodzenie. Drożdze zadałem dziś dopiero 20°C. Dodałem również 200g cukru. Wydajność 57%. z brzeczki przedniej dużo poszło bokiem, jak w pierwszej tak i z drugiej warki. Tak samo , może ktoś pomoże to wyliczyć? Edytowane 18 Maja 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Oba piwa do dziś mocno bulkały, ale dziś przestało. Jutro z rana przelewam na cichą. Czy ktoś mi to pomoże porachować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Chopie!!! Warzysz tyla że rzodyn nie porachuje Lepij sie łyknij browara co byś nie mioł gupich problymów, a jak sie łykniesz to uwarz coś jeszcze na lato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 (edytowane) Może ktoś mi policzy Blg, gdzie pocżatkowe było 8,1°Blg i 24l, póxniej dodałem 200g cukru- jakie jest blg- może idzie policzyć w BeerSmith? Masa brzeczki przed dodaniem sacharozy: 24*1,032=24,77kg Masa cukrów w brzeczce: 24,77*0,081=2,0064kg Masa cukrów po dodaniu sacharozy: 2,0064+0,200=2,2064kg Masa brzeczki po dodaniu sacharozy: 24,77+0,2=24,97kg Zawartość cukrów po dodaniu sacharozy (w st. blg): 2,2064/24,97*100=8,84°Blg Edytowane 17 Maja 2009 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Dzięki Jacek. Kurde, nie wiedziałem że aż o tyle to dźwignie się te blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 (edytowane) Warka CXXXI - Brown Ale Mild I 8,8°Blg (14-V-2009r.) Znane na cichą. Zeszło na 2,9°Blg. Edytowane 18 Maja 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Warka CXXXII - Brown Ale Mild II 8,8°Blg (14-V-2009r.) Dziś przelałem na cichą. Zeszło na 3,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 He, Dziś? to w sumie fajny dzień? miałem. Rano przed 5tą wstałem i pojechałem rozlać 3 piwa. Między czasie jedno dzisiejsze się zatarło. Później szkoła. Tam mi się przypomniało o jednej saszetce drożdży więc pożyczyłem od Sławka (browar domowy w Świerklańcu). Po 15-tej znów do piwa. Zatarłem kolejne, uwarzyłem te dwa i do domu (moja z dziećmi pojechała do teściów więc otwarłem sobie z tej okazji Pieron Mocne 2litry ). Fajny dzień. :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Warka CXXX - Pszeniczne 13,3°Blg Rozlałem do 10 petów 1,5l oraz do 18 butelek półlitrowych z dodatkiem ( no i tu namieszane, bo dałem 200g zamiast 30g ekstraktu pszenicznego w proszku, przy gotowaniu nie dopilnowałem i uciekło połowa więc dodałem jeszcze 0,7l rezerwy). Zeszło na 3,3°Blg i będzie miało 5,6% alkh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Warka CXXXI - Browan Ale MILD I 8,8°Blg Rozlałem do kega 17l oraz do 16 butelek 0,5l z dodatkiem 1,6l rezerwy. Zeszło na 3°Blg i ma 3,2% alkh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Warka CXXXII - Browan Ale MILD II 8,8°Blg Rozlałem do kega 17l oraz do 13 butelek 0,5l z dodatkiem 1,6l rezerwy. Zeszło na 3,4°Blg i ma 3,1% alkh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Warka CXXXIII - Stout 3 ziarna 13,1°Blg Składniki: - pilzeński Optima 4,00 kg - caramunich 0,55 kg - żywiecki 0,40 kg - pszenica palona 0,15 kg - płatki błyskawiczne pszeniczne 0,20 kg - płatki błyskawiczne jęczmienne 0,20 kg - płatki błyskawiczne owsiane 0,40 kg - chmiel Marynka granulat 55 g - drożdże S-04 Zacieranie: - 20l wody słód do 54°C - 52°C - 10' - 67-64°C - 30' - 72°C - 40' - podgrzanie do 76°C?C filtracja. Wys?adzanie/Filtracja: Po 10' przerwy. Wysładzanie - 3 stopniowe Chmielenie: - 0' - całość; - 60' - chłodzenie. Drożdże zadam jutro. Wydajność: 62,5%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Warka CXXXIV - Stout 4 ziarna 14,4°Blg Składniki: - pilzeński Optima 3,60 kg - monachijski Litovel 0,40 kg - wiedeński 0,40 kg - pszeniczny jasny Litovel 0,30 kg - pszeniczny ciemny 0,30 kg - caramunich 0,30 kg - carapils 0,20 kg - czekoladowy żytni 0,15 kg - żyto palone 0,15 kg - carafara I dodane dopiero podczas wysładzania 0,15 kg - płatki błyskawiczne pszeniczne 0,20 kg - płatki błyskawiczne jęczmienne 0,20 kg - płatki błyskawiczne owsiane 0,40 kg - chmiel Marynka granulat 55 g - chmiel Lubelski granulat 45 g - drożdże S-04 Zacieranie: - 20l wody słód do 54°C - 52°C - 10' - 64-62°C - 20' - 72°C - 30' - podgrzanie do 76°C filtracja. Wysładzanie/Filtracja: Po 10' przerwy. Wysładzanie - 3 stopniowe Chmielenie: - 0' - Marynka; - 40' - Lubelski - 60' - chłodzenie. Drożdże zadam jutro. Wydajność: 60%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mapajak Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Pracowity masz dziś dzień. Ja sezon zakończyłem wczoraj, wracam do warzenia w październiku. Dziś wielkie sprzątanie w piwnicy. Gadamy na dwa fora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Wczoraj kosztowałem CIII - FLAPS. Dzisiaj jeszcze żyję więc piwo było dobre. Tak poważnie piwo bardzo dobre, ale troche przegazowane. Ale piana trzymała się dłuuuugo. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Wczoraj kosztowałem CIII - FLAPS. Dzisiaj jeszcze żyję więc piwo było dobre. Tak poważnie piwo bardzo dobre, ale troche przegazowane. Ale piana trzymała się dłuuuugo. JK Dzięki Janek, piwo richtich dobre i przegazowane, po prostu spożyte później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 Warka CXXXIII - Stout 3 ziarna 13,1°Blg Drożdże zadane w 20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 Warka CXXXIV - Stout 4 ziarna 14,4°Blg Również zadane w 20°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Oba piwka bulkają ile się da w wanie z wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się