dori Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Warka CXXIV - Kompot 13°Blg (27-III-2009r.) Kolor wyszedł dojść dziwny , ale smak normalny, czuć imbirem póki co. Wyszło piwo dość ciekawe Piana dość mocna, wysycenie umiarkowane, kolor ciemno brązowy, piwo dość mętne. I teraz do sedna sprawy Smak i zapach zdominowany przez imbir, reszta przypraw jest praktycznie nie wyczuwalna, choć zapewne buduje tło, dla imbiru. Mnie to piwo bardzo smakowało, mojemu mężowi również, piło się z przyjemnością. Mam tylko wątpliwości co do stylu, czy na pewno zakwalifikować to piwo jako Saison, ma bardzo mocno wyczuwalny aromat pochodzący z przypraw, a nie wiem, czy w tym stylu nie powinny one być bardziej stonowane. Może wypowiedzą się mądrzejsze głowy, czy w tym stylu dopuszczalny jest tak silny aromat, ja niestety muszę się przyznać, ze nie piłam żadnego komercyjnego Saisona Tak czy inaczej piwo smaczne i na pewno sięgnęłabym po nie ponownie Dzięki za możliwość skosztowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Cieszę się, że Ci smakowało. Rzeczywiście jest dojść ciekawe w smaku, ale jakoś kwaskowate jest. Wpierw było mocno imbirowe, obecnie jest bardzo stonowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Kurde blade, Coś mi się namieszało i przynam że nie wiem które piwo jest które. OTóż Brown Ale Mild warzyłem w tym samym czasie, tym samym czasie było przelewane na cichą i rozlewane. Oba różnią się bardziej smakiem, jedno jest bardziej palone. Myślałem że składem będę wiedział które jest które, ale padłem w te wątpliwości jeszcze bardziej teraz. Otóż I warzone tak a II warzone tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 No pomóżcie post do góry. Dziś dwie wareczki będą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 No pomóżcie post do góry. Cóż, to jest tylko gdybanie bo obydwa piwa zrobiłeś z takim samym udziałem słodów barwiących ale ponieważ w II dodałeś wiele słodów karmelowych, które powinny paloność złagodzić to stawiam, że nr I to te bardziej palone w smaku a nr II te mniej. Dziś dwie wareczki będą. Wkurzasz mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 stawiam, że nr I to te bardziej palone w smaku a nr II te mniej. Wkurzasz mnie Niby czemu się tak wkurzosz lub i jo Cię tak wkurzom? Codo odpowiedzi ktoe bardziej palone wychodziło by że szystko jest pod kontrolą tz wszystko się zgadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 stawiam' date=' że nr I to te bardziej palone w smaku a nr II te mniej. Wkurzasz mnie [/quote'] Niby czemu się tak wkurzosz lub i jo Cię tak wkurzom? Wkurzo mnie to, że tyla warzysz :-), bo też bym chciał częściej ale nie daje rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 (edytowane) Wkurzo mnie to, że tyla warzysz :-), bo też bym chciał częściej ale nie daje rady. Akturat warza ostatnio po robocie, ale zawsze można zastostosować unik i wziąść sobie urlop lub L-4 (tutaj jest wiele możliwości od zalania się i chorować na drugi dzień, czy też wypić szybko kufel piwa bardzo zimnego i mieć więcej dni na warzenie). Tutaj jak widać opcji jest wiele, a wybur należy co Ciebie Edytowane 28 Maja 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 No, dziś się narobiłem. Jutro opiszę zmagania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 No i tak siedzę w robocie a tu jakiś program szpegujący mam na kompie z przeglądarki. Mam nadzieję, że to nie z strony piwnej bo kurnka blokną mi stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 Warka CXXXIII - Stout 3 ziarna 13,1°Blg Wczoraj przelałem na cichą, zeszło na 5,2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 Warka CXXXIV - Stout 4 ziarna 14,4°Blg Wczoraj przelałem na cichą, zeszło na 5,0°Blg. Dziś lub jutro dodam jeszcze 2 laski wanili i płatki dębowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 Warka CXXXV - Pszeniczne 11,3°Blg Składniki: - pilzeński 1,90 kg - pszeniczny 3,60 kg - chmiel Lubelski granulat 50 g - drożdże 3333 Zacieranie: - 20l wody słód do 44°C i 15' - 64-62°C i 1/3l na 72 przez 15', później dekokcja 20' - 72°C i podobnie dekokcja 1/3l przez 20' - podgrzanie do 76°C filtracja. Wysładzanie/Filtracja: Po 10' przerwy. Wysładzanie - niby 3 stopniowe Chmielenie: - 0' - 30g; - 45' - 20g' - 60' - chłodzenie. Wydajność: 59%. Drożdże zadam dziś popołudniu dopiero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 (edytowane) Warka CXXXVI - EKSTRA Stout 13,3°Blg Składniki: - pilzeński Optima 4,20 kg - caraaroma 0,40 kg - jęczmień palony 0,40 kg - carafara I dodane dopiero podczas wysładzania 0,27 kg - płatki błyskawiczne pszeniczne 0,40 kg - płatki błyskawiczne jęczmienne 0,40 kg - płatki błyskawiczne owsiane 0,40 kg - chmiel Marynka granulat 40 g - drożdże S-04 Zacieranie: - 20l wody słód do 52°C - 52°C - 10' - 67°C - 45' - 72°C- 20' ( tu dopiero wsypałem płatki) - podgrzanie do 76°C filtracja. Wysładzanie/Filtracja: Po 10' przerwy. Wysładzanie - niby 3 stopniowe Chmielenie: - 0' - 25; - 40' - 15g; - 60' - chłodzenie. Drożdże zadam dziś popołudniu dopiero. Edytowane 15 Czerwca 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 - 72°C- 20' ( tu dopiero wsypałem płatki) Hmm... czy w tej temperaturze jest jeszcze wystarczająco dużo enzymów, żeby rozłożyć skrobię z płatków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 - 72°C- 20' ( tu dopiero wsypałem płatki) Hmm... czy w tej temperaturze jest jeszcze wystarczająco dużo enzymów' date=' żeby rozłożyć skrobię z płatków?[/quote'] No nie wiem, ale co było robić jak płatki leżały a miałby być Zobaczymy co z teg będzie. Najwyżej sam se to wypiję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 - 72°C- 20' ( tu dopiero wsypałem płatki) Hmm... czy w tej temperaturze jest jeszcze wystarczająco dużo enzymów' date=' żeby rozłożyć skrobię z płatków?[/quote'] No nie wiem, ale co było robić jak płatki leżały a miałby być Zobaczymy co z teg będzie. Najwyżej sam se to wypiję. Pieronie, próbę jodową chociaż zrobiłeś? Wczoraj faktycznie miałeś pracowity dzień, podziwiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 No nie robiłem, bo niawet ne mam już takiego narzędzia-powywalałem wszystko w pizdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 Cześć. No nie robiłem, bo niawet ne mam już takiego narzędzia-powywalałem wszystko w pizdu. Jodyny nie masz w domu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 Jodyny nie masz w domu? Nie, a muszę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 Cześć Nie, a muszę? no nie musisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 Używałem na początku, ale nie miało to większego sensu, gdyż zawsze jak się robiło wg. przepisu było ok. Teraz nie mam, bo miałbym przeterminowane i nie używam. Jeśli coś będzie z piwem będę miał nauczkę, ale raczej przez 20 min powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 Używałem na początku, ale nie miało to większego sensu, gdyż zawsze jak się robiło wg. przepisu było ok.Teraz nie mam, bo miałbym przeterminowane i nie używam. Jeśli coś będzie z piwem będę miał nauczkę, ale raczej przez 20 min powinno być ok. Ja próbę jodową robię tylko w przypadku użycia dużej ilości surowców niesłodowanych i wierz mi, że miałam przypadki, że próba jodowa po półtorej godziny zacierania witbiera wychodziła nadal pozytywnie. Próbę jodowa robię też czasami gdy mam nową partię słodów, wówczas sprawdzam w jakim czasie następuje scukrzenie i w kolejnych warkach już się tym nie przejmuję Mam nadzieję, że u Ciebie będzie wszystko w porządku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Jetem dobrej myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Z całego zamieszania zapomniałem opisać co dalej. Tak więc: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się