wena Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Super, juz się nie mogę doczekać na degustację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Super, juz się nie mogę doczekać na degustację. Jo tyż-zoboczymy co z tego bydzie. Póki co ładnie fermentuje a już myślę o kolejnych po świętach jak tylko sterownik wróci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2009 Ładnie fermentuje w 8°C. Już nie mogę się doczekać kiedy skończy. Ńa środę plajuję kolejną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) Warka CXL - "Przygodówka" Jak by koniec fermentacji-zobaczę jutro co i jak i może przeleję na cichą. Edytowane 30 Grudnia 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Sterownik wrócił, na jutro planuję warzenie. Zobaczymy co będzie i co się urodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Sterownik wrócił, na jutro planuję warzenie. Zobaczymy co będzie i co się urodzi. To Ci Bolek niespodziankę zrobił i podpisał mój sterownik "Witaj Pieronie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 (edytowane) Warka CXL- "Przygodówka" Dziś przelałem na cichą (krótką cichą). Spadło na 3,1°Blg. Edytowane 5 Stycznia 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Warka CXXXX - "Przygodówka"Dziś przelałem na cichą (krótką cichą). Spadło na 3,1°Blg. OOO!! Bardzo ładnie. Widać, że obawy były nieuzasadnione. Znowu teoria sobie a praktyka sobie. Chyba, że w smaku będzie czuć efekt zbyt małej ilości drożdży. Zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 (edytowane) Warka CXLI - "Pilsik" 13°Blg z dnia 30 grudzień 2009 Składniki: - pilzeński 8 kg; - carapils 0,6 kg; - caraaroma 0,5 kg; - karmelowy jasny 0,4kg; - chmiel Marynka szyszki 80 g; - chmiel Lubelski szyszki 50 g; - gęstwa 2278 Czcech Pils. Odpaliłem sterownik i miłe powitanie. Zacieranie:- słód wsypałem do 66°C; - 20' w 63°C; - 30' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja. Filtrator jednak ma za duże dziurki, ale póki nie znajdę nic lepszego musi działać. Chmielenie:- 0' - Marynka szyszki; - 50' - Lubelski szyszki; - 60' - chłodzenie ( tz. przelew z chłodzeniem). Tu Wesoły ma rację, że jedna chłodnica nie daje rady-schładza do 40°C i tyle jest w kegu. Drożdże zadam jutro. Wyszło coś ok. 42l + 2l rezerwy. Edytowane 31 Grudnia 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 NO PIERON, nareszcie się rozkręciłeś. Już nie mogę sie doczekać degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 (edytowane) Warka CXLII - "Munich Helles" z dnia 30 grudzień 2009 Składniki: - pilzeński 7 kg; - carapils 0,5 kg; - monachijski 1 kg; - wiedeński 1kg; - chmiel Lubelski szyszki 100 g; - drożdże 34/70. Zacieranie: - słód wsypałem do 66°C; - 20' w 63°C; - 35' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja. Chmielenie: - 0' - 80g; - 55' - 20g; - 60' - chłodzenie. Drożdże zadam jutro. Wyszło coś ok. 45l + 1,5l rezerwy. Edytowane 31 Grudnia 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Warka CXLI - "Pilsik" 13°Blg z dnia 30 grudzień 2009 Dziś drożdze zadałem w 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Warka CXLII - "Munich Helles" z dnia 30 grudzień 2009 Drożdze zadane w 20°C - wydaje się że lepiej do zimniejszego zadawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 34/70 bardzo leniwie startują w temp. 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 34/70 bardzo leniwie startują w temp. 10°C Leniwie to startują Danstar Munich w 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Na gęstwie to już pyka, a na 34/70 nic nie widać. Póki co mają 16°C - może się rozruszają do jutra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Cześć. Filtrator jednak ma za duże dziurki, ale póki nie znajdę nic lepszego musi działać. Pieron , mógłbyś napisać z czego masz zrobiony ten filtrator? Wydawało mi się że z dość gęstej siatki aż dziwne że że nie zdaje egzaminu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Filtrator jednak ma za duże dziurki' date=' ale póki nie znajdę nic lepszego musi działać.[/quote']Pieron , mógłbyś napisać z czego masz zrobiony ten filtrator? Wydawało mi się że z dość gęstej siatki aż dziwne że że nie zdaje egzaminu. Kupiłem kawałek przez forum BA( w tym wątku- foto też jest). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Cześć. Czyli jednak śrenica otworów większa niz oceniłem na "oko". Kiedyś korespondowałem na pw z Wogoszem potwierdził moje przypiszczenia że siatka 1x1 mm jest optymalna dla filtratora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 PIERON fajnie to wymyśliłeś, ale otwory są za duże. Ale z wiadrami z podwójnymi wiadrami szło nawet przy tak dużych otwarach. Może musisz zostawić na dłużej, aby młuto sie ułożyło i stworzyło naturalną warstwę filtracyjną. Spróbuj zostawić na 30-45 minut powinno sie udać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Spróbuj zostawić na 30-45 minut powinno sie udać. Tak jutro zamierzam zrobić i zobaczymy. jednak z tego co zauważyłem to cała mąka po zacieraniu jest na dole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 No a co z podbiciem. Czy jest miejsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 No a co z podbiciem. Czy jest miejsce? Leję wody, później zacieram-podbicie jest. Później w tym samym filtracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Warka CXLIII - "Czerwono Bana" 12,1°Blg z dnia 2 styczeń 2010 rok Składniki: - pilzeński 6 kg; - carapils 0,6 kg; - carared 2,5 kg; - melanoidynowy 0,95kg; - zakwaszający 0,1 kg; - chmiel Marynka szyszki 70 g; - chmiel Lubelski szyszki 60 g; - drożdze S-23. Zacieranie: - słód wsypałem do 57°C - tu temp. poszła na 61°C więc przerwy białkowej nie robiłem. - 40' w 63°C; - 30' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja po 30' przerwy. Jednak dalej to samo-tak mi się zdaje, ale może być póki znajdzie się coś lepszego. Chmielenie: - 0' - Marynka szyszki; - 45' - Lubelski szyszki + mech irl.; - 60' - chłodzenie. Drożdże zadam jutro. Wyszło coś ok. 45l + 1,5l rezerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Podsumowanie roku 2009. Uwarzyłem 29 warek i 0 kwasów. Zużyłem 181 kg słodu. Wysłałem piwa na konkurs do Żywca, Słowacji oraz na Pomorze, gdzie na Pomorzu zająłem drugie miejsce w Miodowym. Piwa leję nie tylko do flaszek ale i z kija, dzięki keg pepsi-super sprawa. Pod koniec roku w końcu rozpocząłem kolejny sezon już w nowym browarze. W tym roku myślę, że piwa uwarzę więcej, a jakie wyjdą to jestem dopiero ciekaw. Oby tak dalej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się