Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka CXXXX - "Przygodówka"

Dziś przelałem na cichą (krótką cichą). Spadło na 3,1°Blg.

OOO!! Bardzo ładnie. Widać, że obawy były nieuzasadnione. Znowu teoria sobie a praktyka sobie. Chyba, że w smaku będzie czuć efekt zbyt małej ilości drożdży. Zobaczymy :tort:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXLI - "Pilsik" 13°Blg

z dnia 30 grudzień 2009

 

Składniki:

- pilzeński 8 kg;

- carapils 0,6 kg;

- caraaroma 0,5 kg;

- karmelowy jasny 0,4kg;

- chmiel Marynka szyszki 80 g;

- chmiel Lubelski szyszki 50 g;

- gęstwa 2278 Czcech Pils.

 

Odpaliłem sterownik i miłe powitanie.

Zacieranie:- słód wsypałem do 66°C;

- 20' w 63°C;

- 30' w 72°C ;

- podgrzanie do 76°C i filtracja.

 

Filtrator jednak ma za duże dziurki, ale póki nie znajdę nic lepszego musi działać.

 

Chmielenie:- 0' - Marynka szyszki;

- 50' - Lubelski szyszki;

- 60' - chłodzenie ( tz. przelew z chłodzeniem).

 

Tu Wesoły ma rację, że jedna chłodnica nie daje rady-schładza do 40°C i tyle jest w kegu.

Drożdże zadam jutro.

Wyszło coś ok. 42l + 2l rezerwy.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXLII - "Munich Helles"

z dnia 30 grudzień 2009

 

Składniki:

- pilzeński 7 kg;

- carapils 0,5 kg;

- monachijski 1 kg;

- wiedeński 1kg;

- chmiel Lubelski szyszki 100 g;

- drożdże 34/70.

 

Zacieranie:

- słód wsypałem do 66°C;

- 20' w 63°C;

- 35' w 72°C ;

- podgrzanie do 76°C i filtracja.

Chmielenie:

- 0' - 80g;

- 55' - 20g;

- 60' - chłodzenie.

 

Drożdże zadam jutro.

Wyszło coś ok. 45l + 1,5l rezerwy.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Filtrator jednak ma za duże dziurki, ale póki nie znajdę nic lepszego musi działać.

Pieron , mógłbyś napisać z czego masz zrobiony ten filtrator? Wydawało mi się że z dość gęstej siatki aż dziwne że że nie zdaje egzaminu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Filtrator jednak ma za duże dziurki' date=' ale póki nie znajdę nic lepszego musi działać.[/quote']

Pieron , mógłbyś napisać z czego masz zrobiony ten filtrator? Wydawało mi się że z dość gęstej siatki aż dziwne że że nie zdaje egzaminu.

Kupiłem kawałek przez forum BA( w tym wątku- foto też jest).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Czyli jednak śrenica otworów większa niz oceniłem na "oko". Kiedyś korespondowałem na pw z Wogoszem potwierdził moje przypiszczenia że siatka 1x1 mm jest optymalna dla filtratora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PIERON fajnie to wymyśliłeś, ale otwory są za duże. Ale z wiadrami z podwójnymi wiadrami szło nawet przy tak dużych otwarach. Może musisz zostawić na dłużej, aby młuto sie ułożyło i stworzyło naturalną warstwę filtracyjną. Spróbuj zostawić na 30-45 minut powinno sie udać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXLIII - "Czerwono Bana" 12,1°Blg

z dnia 2 styczeń 2010 rok

 

Składniki:

- pilzeński 6 kg;

- carapils 0,6 kg;

- carared 2,5 kg;

- melanoidynowy 0,95kg;

- zakwaszający 0,1 kg;

- chmiel Marynka szyszki 70 g;

- chmiel Lubelski szyszki 60 g;

- drożdze S-23.

 

Zacieranie:

- słód wsypałem do 57°C - tu temp. poszła na 61°C więc przerwy białkowej nie robiłem.

- 40' w 63°C;

- 30' w 72°C ;

- podgrzanie do 76°C i filtracja po 30' przerwy.

Jednak dalej to samo-tak mi się zdaje, ale może być póki znajdzie się coś lepszego.

 

Chmielenie:

- 0' - Marynka szyszki;

- 45' - Lubelski szyszki + mech irl.;

- 60' - chłodzenie.

 

Drożdże zadam jutro.

Wyszło coś ok. 45l + 1,5l rezerwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podsumowanie roku 2009.

 

Uwarzyłem 29 warek i 0 kwasów. Zużyłem 181 kg słodu. Wysłałem piwa na konkurs do Żywca, Słowacji oraz na Pomorze, gdzie na Pomorzu zająłem drugie miejsce w Miodowym.

 

Piwa leję nie tylko do flaszek ale i z kija, dzięki keg pepsi-super sprawa.

Pod koniec roku w końcu rozpocząłem kolejny sezon już w nowym browarze.

 

W tym roku myślę, że piwa uwarzę więcej, a jakie wyjdą to jestem dopiero ciekaw.

Oby tak dalej ;);):beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.