Pieron Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 No i gizdy ruszyły. Jak by nie było spałem z nimi i to może dlatego. :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Czyli osobiście przyczyniłeś się do rozmnażania drożdży. Musiałeś się dobrze starać tyle komórek obskoczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Czyli osobiście przyczyniłeś się do rozmnażania drożdży. Musiałeś się dobrze starać tyle komórek obskoczyć. Oczywiście, że się starałem jak tylko mogłem. Dlatego dziś je zadałem w 9°C. Podwyższyłem do 12°C, dodałem 1l wody, co by ustaliło się na 13,6°Blg i napowietrzyłem. Powinno ruszyć - tylko czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Warka CXLIV - "Św. Patryk" 12,3°Blgz dnia 8 styczeń 2010 rok Dziś przelałem do tanka do rozlewu. Spadło na 3,5°Blg i będzie miało 4,8% alk. Rozlałem do trzech kegów bez rezerwy. Zeszło jednak na 4,1°Blg i ma 5,1% alkoh. (od teraz liczę wg wzoru Weny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Uwarzyłem dziś jeszcze Belgian Blond Ale oraz zatarłem Portera (obecnie się filtruje) ale opiszę to jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) Warka CXLVIII - "Beglian Blond Ale" z dnia 9 luty 2010 rok Składniki: - pilzeński 5,5 kg; - carapils 0,6 kg; - pale ale 7 kg; - chmiel Lubelski szyszki 30 g; - chmiel Goldings, East Kent granulat 100g; - drożdże Belgian Ardennes 3522 XXL Zacieranie dekokcyjne: - słód do 53°C; i 1/3 odebrana ( 5' w 72°C i 10' warzenia) i do główngo; - 62°C i odebranie ponownie 1/3 (5' w 72°C i 10' warzenia) i do główngo; - 72°C i odebranie ponownie 1/3 (5' w 72°C i 10' warzenia) - próba jodowa pozytywna więc pomału dodawałem zacier i przetymałem jeszcze 15' - podgrzanie do 76°C i filtracja po 10' przerwy. Tu na początu leciało z 25l i koniec. Trochę się pobawiłem ale doszedłem do wniosku lepiej powoli to też będzie dobrze. Chmielenie: - 10' - 40 g East Kent i 30g Lubelskiego; - 55' - 30 g East Kent ; - 65' - 30 g East Kent ; - 70' - chłodzenie. Dziś po powrocie z pracy zadam drożdże. Edytowane 10 Lutego 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) Warka 149 - "Porter Pępkowy" z dnia 9-11 luty 2010 rok Składniki: - pilzeński 11 kg; - barwiązy żywiecki 1,5 kg; - monachijski 1,3 kg; - caraaroma 1,3 kg; - wiedeński 1 kg; - melanoidynowy 0,8 kg; - carafa I 0,1 kg; - chmiel Lubelski szyszki 160 g; - chmiel Marynka szyszki 40g; - gęstwa Czech Lagier oraz S-23 Zacieranie dekokcyjne: - słód do 53°C i zrobiła się bryja ; 1/3 odebrana ( 10' w 62°C, 10' w 72°C i 15' warzenia) i do główngo; - 62°C i odebranie ponownie 1/3 (10' w 72°C i 15' warzenia) i do główngo; - 72°C i odebranie ponownie 1/3 (20' w 72°C i 10' warzenia); - próba jodowa negatywna i do zacieru; - podgrzanie do 76°C i filtracja po 10' przerwy. Obecnie się filtruje nadal. Chmielenie: - 10' - 40 g Marynka i 100g Lubelskiego; - 55' - 60g Lubelskiego - 70' - chłodzenie. A resztę się zobaczy. Brzeczka przednia miała 27°Blg - wydaje się mi że tylko. Edytowane 11 Lutego 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 - drożdże Belgian Ardennes 3522 XXL Dziś po powrocie z pracy zadam drożdże. Pisze się na gęstwę!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 - drożdże Belgian Ardennes 3522 XXL Dziś po powrocie z pracy zadam drożdże. Pisze się na gęstwę!! Zostawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Warka CXLVIII - "Beglian Blond Ale" z dnia 9 luty 2010 rok Drożdże zadałem w 22°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Warka 149 - "Porter Pępkowy °Blg " z dnia 9-11 luty 2010 rok Chcąc nie tracić zbytnio czasu postanowiłem dziś wstać nie co wcześniej i uwarzyć już filtrat. I tak się stało. Zmieniłem nie co nazwę, bo siostra wczoraj synka urodziła. Jej zdrowie Uwarzyłem wg planu. Wyszło 48l o 21,6°Blg ( z tego 2l w butelkach) i 2l rezerwy 24°Blg. Obecnie się studzi i jutro zadam drożdże. Wydajność 67% (myślałem by zrobić jeszcze jakiegoś cianiasa, ale wyszło 15l o 5°Blg więc wylałem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Warka 149 - "Porter Pępkowy °Blg " z dnia 9-11 luty 2010 rok Dziś zadałem obie gęstwy w 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Munich Dunkiel i Beglian Blond Ale fermentują aż miło. Foto z Beglian Blond Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Munich Dunkiel i Beglian Blond Ale fermentują aż miło.Foto z Beglian Blond Ale Nie wiem, czy to kwestia fotki, ale wydaje się jakby zaraz piana miała opuścić fermentor... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Munich Dunkiel i Beglian Blond Ale fermentują aż miło.Foto z Beglian Blond Ale Nie wiem' date=' czy to kwestia fotki, ale wydaje się jakby zaraz piana miała opuścić fermentor...[/quote'] Miejsca jest sporo, więc nie powinny uciec ( wydaje się że z 10l). Fotka zrobiona telefonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Warka CXLV - "Świąteczne 13,8°Blg " z dnia 28 styczeń 2010 rok Dziś przelałem na cichą. Zeszło na 5°Blg tylko. Zobaczymy co będzie dalej. Smak inny niż zawsze ale obiecujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Warka CXLVI - "Ciemne 10,5°Blg " z dnia 4 luty 2010 rok Również dziś przelałem na cichą. Zeszło na 3,8°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 (edytowane) Kto rano wstaje temu... Warka 150 - "Miodne" z dnia 21 luty 2010 rok Składniki: - pilzeński 8,5 kg; - monachijski 1,5 kg; - caraaroma 0,7 kg; - wiedeński 0,7kg; - carapils 0,6 kg; - chmiel Lubelski szyszki 95 g; - chmiel Marynka szyszki 40g; - drożdze Budvar Lagier 2000; - miód gryczany. Zacieranie : - słód do 52°C i 10'; - 62°C i 40' ; - 72°C i30' ; - podgrzanie do 77°C i filtracja po 10' przerwy. Dziś filtrowało się dobrze. Chmielenie: - 10' - 40 g Marynka i 50g Lubelskiego; - 55' - 45g Lubelskiego - 70' - chłodzenie. Wydajność 64%. Drożdze zadam jutro jak tylko ochłodnie. Jak tu fotki zamieścić? Edytowane 21 Lutego 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Warka CXLVIII - "Beglian Blond Ale" z dnia 9 luty 2010 rok Jeszcze fermentuje. Zeszło na 6,7°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Warka CXLVII - "Munich Dunkiel" 13,6°Blg z dnia 6 styczeń 2010 rok Wczoraj przelałem na cichą. Zeszło tylko na 5,2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Warka CXLVI - "Ciemne 10,5°Blg " z dnia 4 luty 2010 rok Wczoraj rozlałem do butelek i jednego kega. Zeszło na 3,1°Blg i ma 4,6% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Warka CXLVIII - "Beglian Blond Ale 16,4°Blg " z dnia 9 luty 2010 rok Dziś przelałem na cichą. Zeszło na 6,7 i ostało. Drożdże zebrane więc JKocurek możesz podjechać póki świeże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Warka CXLV - "Świąteczne 13,8°Blg " z dnia 28 styczeń 2010 rok Dziś rozlałem do butelek z dodatkiem 2,5l rezerwy. Zeszło na 3,9°Blg i ma 6,2% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 (edytowane) Warka 151 - "Monachijskie jasne 12,5°Blg " z dnia 28 luty 2010 Składniki: - pilzeński 8 kg; - monachijski 1 kg; - wiedeński 1,5kg; - chmiel Lubelski szyszki 45 g; - chmiel Marynka szyszki 30 g; - chmiel Hallertauer Hersbrucker granulal 30 g; - gęstwa Munich Lagier 2308. Zacieranie: - słód wsypałem do 54°C; - 10' w 52°C; - 20' w 63°C; - 35' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja. Chmielenie: - 10' - Lubelski i Marynka; - 60' - Hallertauer Hersbrucker; - 70' - chłodzenie. Drożdże zadam jutro. Edytowane 28 Lutego 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Widzę, że podobne warki warzymy w tym samy czasie. Wczoraj robiłem Monachijskie Jasne a 2 tygodnie temu Dunkela. Jak możesz podawaj objętość wybicia poszczególnych warek. Chciałem przeliczyć IBU, ale bez objętości ciężko Wczorajszego Hella nachmieliłem na 20IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się