Pieron Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Ja zaraziłem się na maxa od początku warzenia. Skrzynek po roku miałem ogrom, ale i spożycie roczne również miałem ogromne. A jeśli jest zapał to można i pokombinować by wszystko zgrać: czy to w nocy, czy nad ranem zacieranie i warzenie po szychcie, można i korzystać z urlopu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Mam za sobą dopiero kilka warek i za każdym razem kończę warzenie w nocy W domu ludzie się dziwią co w tym jest takiego fajnego, ze warto zarywać noc, a to przecież sama przyjemność Cały czas się rozwijam, jedyna przeszkoda na dzień dzisiejszy to kasa No ale powolutku idę do przodu i mam nadzieję, że za kilka lat będę warzył piwo na bardzo dobrym poziomie Aktualnie kupuję chłodnicę od Wesołego Ta zmiana w moim browarze pozwoli mi zaoszczędzić trochę czasu, a i piwko podobno jest smaczniejsze jak się je szybko schłodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Jutro rozlew i kolejne warzenie. Wszak święta idą i trza zrobić porządki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Warka 153 - "Munich Helles" z dnia 11 styczeń 2010 Dziś przelałem na cichą. Zeszło na 4,1°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Warka 149 - "Porter Pępkowy" z dnia 9-11 luty 2010 rok Rozlano do butelek 42l. z dodatkiem 1,3l rezerwy o 24°Blg - trochę będzie przegazowane). Zeszło na z 21,5°Blg na 4,5°Blg (pomiar kilkakrotnie) i ma 9,7% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Warka 149 - "Porter Pępkowy" z dnia 9-11 luty 2010 rok Rozlano do butelek 42l. z dodatkiem 1,3l rezerwy o 24°Blg - trochę będzie przegazowane). Zeszło na z 21,5°Blg na 4,5°Blg (pomiar kilkakrotnie) i ma 9,7% alk. Oj będzie walił w beret aż miło myślę że w Cieszynie będzie można podegustować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Warka 149 - "Porter Pępkowy" z dnia 9-11 luty 2010 rok Rozlano do butelek 42l. z dodatkiem 1' date='3l rezerwy o 24°Blg - trochę będzie przegazowane). Zeszło na z 21,5°Blg na 4,5°Blg (pomiar kilkakrotnie) i ma 9,7% alk.[/quote'] Oj będzie walił w beret aż miło myślę że w Cieszynie będzie można podegustować ? Jak do Cieszyna się utrzyma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 (edytowane) Warka 156 - "Szkockie Stong 19,9°Blg " z dnia 23 marzec 2010 Składniki: - pale ale 10 kg; - biscuit malt 1 kg; - monachijski 1,6 kg; - castle crystal 0,7 kg; - cara 0,5 kg; - carared 0,5 kg; - pszeniczny 0,5 kg; - caramunich 0,3 kg; - wędzony 0,2 kg; - specjal B 0,3 kg; - pszenica palona 0,15 kg - chmiel hallertauer hersbrucker granulat 30g; - willamette 100g; - mech irlandzki 10g; - scottih ale 1728. Zacieranie: - słód wsypałem do 54°C; - 10' w 52°C; - 20' w 62°C;- trochę mi się przeciągło - 90' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja. Filtracja przebiegała powoli, ale się dziś zrobiło. Chmielenie: - 10' - wallamette; - 55' - mech i hallertauer hersbrucker; (chmiel miał być też od początku). - 70' - chłodzenie. Jutro zadam drożdże. Edytowane 29 Marca 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Warka 156 - "Szkockie Stong"z dnia 23 marzec 2010 Składniki: - pale ale 10 kg; - biscuit malt 1 kg; - monachijski 1,6 kg; - castle crystal 0,7 kg; - cara 0,5 kg; - carared 0,5 kg; - pszeniczny 0,5 kg; - caramunich 0,3 kg; - wędzony 0,2 kg; - specjal B 0,3 kg; - pszenica palona 0,15 kg . Ło pieronie, ale zasyp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 McPieron. Jak dla mnie dużo chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 McPieron. Jak dla mnie dużo chmielu. Wg mnie to dużo wody (trzeba dodać) Mocny zasyp. Będzie oryginalnie wyraziste piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Ło pieronie, ale zasyp... Masz rację- 11 słodowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 McPieron. Jak dla mnie dużo chmielu. Wg mnie to dużo wody (trzeba dodać) Mocny zasyp. Będzie oryginalnie wyraziste piwo. Wyszło 19,9°Blg a celowane było w 26 IBU (a można do 35) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 No to będzie kandydat na GC 2010. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 No to będzie kandydat na GC 2010. Kandydatów może być wiele a GC tylko jeden i na pewno nie ten. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Zeszło na z 21,5°Blg na 4,5°Blg (pomiar kilkakrotnie) i ma 9,7% alk. Czegoś nie rozumiem... 21,5-4,5=17, 17/1,938=8,77% skąd więc 9,7? Czy też może coś popi...łem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Zeszło na z 21' date='5°Blg na 4,5°Blg (pomiar kilkakrotnie) i ma 9,7% alk.[/quote'] Czegoś nie rozumiem... 21,5-4,5=17, 17/1,938=8,77% skąd więc 9,7? Czy też może coś popi...łem? Ten wzór jest dobry tylko dla piw o gęstości brzeczki nastawnej w okolicy 12°Blg. Dla tak gęstej brzeczki jak Pierona trzeba zastosować znacznie bardziej skomplikowane obliczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Zeszło na z 21' date='5°Blg na 4,5°Blg (pomiar kilkakrotnie) i ma 9,7% alk.[/quote'] Czegoś nie rozumiem... 21,5-4,5=17, 17/1,938=8,77% skąd więc 9,7? Czy też może coś popi...łem? Ten wzór jest dobry tylko dla piw o gęstości brzeczki nastawnej w okolicy 12°Blg. Dla tak gęstej brzeczki jak Pierona trzeba zastosować znacznie bardziej skomplikowane obliczenia. czyli jaki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 czyli jaki ? Np: (OG-FG)/0,75. Przeliczenie blg na OG/FG np wzorem: (260/(260-blg) Tym wzorem z w/w danych wyszło 9,67% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Warka 156 - "Szkockie Stong 19,9°Blg " z dnia 23 marzec 2010 Zadałem drożdże w 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Warka 156 - "Szkockie Stong 19,9°Blg "z dnia 23 marzec 2010 Zadałem drożdże w 18°C. I jest już piana. Super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Jutro będzie trochę pracy (dwa rozlewy i dwie wareczki), ale co tam przed świętami trza się napracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Warka 150 - "Miodne 18,6°Blg " z dnia 21 luty 2010 rok Rozlano do butelek z dodatkiem 270g miodu sztucznego do refermentacji. Z 18,6°Blg zeszło na 3,5°Blg i ma 8,6% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Warka 151 - "Monachijskie jasne 12,5°Blg " z dnia 28 luty 2010 Rozlno do dwóch kegów a resztę do butelek (z dodatkiem rezerwy tylko butelki). Z 12,5°Blg zeszło na 2,4°Blg i ma 5,6% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Warka 155 - "Pils" z dnia 13 styczeń 2010 Tu warka była podzielona na dwie części. To samo piwo i te same drożdże a inaczej odfermentowało. Oba przelane na cichą. A zeszło na 4°Blg a B na 4,4°Blg. Do B dodano pół tabletki Hop Aroma Tabs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się