Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Ja zaraziłem się na maxa od początku warzenia.

Skrzynek po roku miałem ogrom, ale i spożycie roczne również miałem ogromne.

A jeśli jest zapał to można i pokombinować by wszystko zgrać: czy to w nocy, czy nad ranem zacieranie i warzenie po szychcie, można i korzystać z urlopu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam za sobą dopiero kilka warek i za każdym razem kończę warzenie w nocy :smilies: W domu ludzie się dziwią co w tym jest takiego fajnego, ze warto zarywać noc, a to przecież sama przyjemność :/ Cały czas się rozwijam, jedyna przeszkoda na dzień dzisiejszy to kasa :beer: No ale powolutku idę do przodu i mam nadzieję, że za kilka lat będę warzył piwo na bardzo dobrym poziomie :beer: Aktualnie kupuję chłodnicę od Wesołego :lol: Ta zmiana w moim browarze pozwoli mi zaoszczędzić trochę czasu, a i piwko podobno jest smaczniejsze jak się je szybko schłodzi :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 149 - "Porter Pępkowy"

z dnia 9-11 luty 2010 rok

 

Rozlano do butelek 42l. z dodatkiem 1,3l rezerwy o 24°Blg - trochę będzie przegazowane).

Zeszło na z 21,5°Blg na 4,5°Blg (pomiar kilkakrotnie) i ma 9,7% alk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 149 - "Porter Pępkowy"

z dnia 9-11 luty 2010 rok

 

Rozlano do butelek 42l. z dodatkiem 1,3l rezerwy o 24°Blg - trochę będzie przegazowane).

Zeszło na z 21,5°Blg na 4,5°Blg (pomiar kilkakrotnie) i ma 9,7% alk.

Oj będzie walił w beret aż miło :D myślę że w Cieszynie będzie można podegustować ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 149 - "Porter Pępkowy"

z dnia 9-11 luty 2010 rok

 

Rozlano do butelek 42l. z dodatkiem 1' date='3l rezerwy o 24°Blg - trochę będzie przegazowane).

Zeszło na z 21,5°Blg na 4,5°Blg (pomiar kilkakrotnie) i ma 9,7% alk.[/quote']

Oj będzie walił w beret aż miło :D myślę że w Cieszynie będzie można podegustować ? :D

Jak do Cieszyna się utrzyma :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 156 - "Szkockie Stong 19,9°Blg "

z dnia 23 marzec 2010

 

Składniki:

- pale ale 10 kg;

- biscuit malt 1 kg;

- monachijski 1,6 kg;

- castle crystal 0,7 kg;

- cara 0,5 kg;

- carared 0,5 kg;

- pszeniczny 0,5 kg;

- caramunich 0,3 kg;

- wędzony 0,2 kg;

- specjal B 0,3 kg;

- pszenica palona 0,15 kg

- chmiel hallertauer hersbrucker granulat 30g;

- willamette 100g;

- mech irlandzki 10g;

- scottih ale 1728.

 

Zacieranie:

- słód wsypałem do 54°C;

- 10' w 52°C;

- 20' w 62°C;- trochę mi się przeciągło

- 90' w 72°C ;

- podgrzanie do 76°C i filtracja.

 

Filtracja przebiegała powoli, ale się dziś zrobiło.

 

Chmielenie:

- 10' - wallamette;

- 55' - mech i hallertauer hersbrucker; (chmiel miał być też od początku).

- 70' - chłodzenie.

 

Jutro zadam drożdże.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 156 - "Szkockie Stong"

z dnia 23 marzec 2010

 

Składniki:

- pale ale 10 kg;

- biscuit malt 1 kg;

- monachijski 1,6 kg;

- castle crystal 0,7 kg;

- cara 0,5 kg;

- carared 0,5 kg;

- pszeniczny 0,5 kg;

- caramunich 0,3 kg;

- wędzony 0,2 kg;

- specjal B 0,3 kg;

- pszenica palona 0,15 kg

 

 

.

Ło pieronie, ale zasyp...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zeszło na z 21' date='5°Blg na 4,5°Blg (pomiar kilkakrotnie) i ma 9,7% alk.[/quote']

Czegoś nie rozumiem... 21,5-4,5=17, 17/1,938=8,77% skąd więc 9,7? Czy też może coś popi...łem? :smilies:

Ten wzór jest dobry tylko dla piw o gęstości brzeczki nastawnej w okolicy 12°Blg. Dla tak gęstej brzeczki jak Pierona trzeba zastosować znacznie bardziej skomplikowane obliczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zeszło na z 21' date='5°Blg na 4,5°Blg (pomiar kilkakrotnie) i ma 9,7% alk.[/quote']

Czegoś nie rozumiem... 21,5-4,5=17, 17/1,938=8,77% skąd więc 9,7? Czy też może coś popi...łem? :smilies:

Ten wzór jest dobry tylko dla piw o gęstości brzeczki nastawnej w okolicy 12°Blg. Dla tak gęstej brzeczki jak Pierona trzeba zastosować znacznie bardziej skomplikowane obliczenia.

czyli jaki ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 151 - "Monachijskie jasne 12,5°Blg "

z dnia 28 luty 2010

 

 

Rozlno do dwóch kegów a resztę do butelek (z dodatkiem rezerwy tylko butelki).

 

Z 12,5°Blg zeszło na 2,4°Blg i ma 5,6% alk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 155 - "Pils"

z dnia 13 styczeń 2010

 

Tu warka była podzielona na dwie części. To samo piwo i te same drożdże a inaczej odfermentowało.

 

Oba przelane na cichą. A zeszło na 4°Blg a B na 4,4°Blg. Do B dodano pół tabletki Hop Aroma Tabs.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.