Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

...... A zeszło na 4°Blg a B na 4,4°Blg. .....

Powiedz mi proszę, jak Ty odczytujesz te cztery dziesiąte, masz jakiś specjalny balingometr, albo inny patent? Na moim przyrządzie kreska za kreską, odczytuje na czuja z dokładnością do 0,5 °Blg. Na dziesiąte części, nawet się nie porywam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Browar:

 

No w końcu udało mi się dogadać ze sprzętem i w końcu wszystko współgra jak należy. Myślę jeszcze o zmianie filtratora na rurkę miedzianą ponacinaną.

 

No i marzy mi się wciągarka co by nie dźwigać tyle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 157 - "Belgijskie Ale 12,7°Blg "

z dnia 26 marzec 2010

 

Składniki:

- pale ale 6kg;

- pilzeński 4kg;

- caramunich 1kg;

- lubelski 100g;

- marynka 30g;

- gęstwa Belgian Ardennes 3522

 

Zacieranie:

- słód do 54°C

- 52°C - 10'

- 66°C - 35'

- 72°C - 50'

- 77°C - 20' przerwy i filtracja.

 

Chmielenie 70'

- 10' - Marynka i 60 g Lubelskiego;

- 55' - reszta Lubelskiego;

- 70' - chłodzenie.

 

Wyszło 12,4°Blg. Drożdże zadam jutro.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 158 - "Dry Stout "

z dnia 26 marzec 2010

 

Składniki:

- pale ale 9kg;

- płatki jęczmienne 0,8kg;

- carapils 0,5kg;

- coffee light 0,5kg;

- barwiący żywiecki 0,4kg;

- żytni czekoladowy 0,25kg;

- pszenica palona 0,25kg;

- lubelski szyszka 30g;

- challenge 100g;

- gęstwa Irish Ale 1084.

 

Zacieranie:

- słód do 54°C

- 52°C - 10'

- 63°C - 35'

- 72°C - 35'

- 77°C - 20' przerwy i filtracja.

 

Chmielenie 70'

- 10' - lubelski i challenger 60g;

- 55' - reszta challenger;

- 70' - chłodzenie.

 

Wyszło 14,6°Blg - trochę dużo (dodam wody). Drożdże zadam jutro.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostało mi przelać na cichą tego Witka i uwarzyć jakieś piwo, tylko....

No właśnie. Piana jest wysoka, ale nie gęsta. Chyba już przeleję, nie ma co czasu marnować.

A potem już Święta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 159 - "Belgian Dark Strong Ae "

z dnia 28 marzec 2010

 

Składniki:

- pale ale 6kg;

- monachijski 2kg;

- caramunich 1,5kg;

- specjal B 0,07kg;

- hallertauer hersbrucker 27g;

- marynka 20g;

- cukier kandyzowany 1kg;

- drożdże Belgian Strong Ale WLP 545.

 

Zacieranie:

- słód do 54°C

- 52°C - 10'

- 66°C - 60'

- 72°C - 90'

- 77°C - 20' przerwy i filtracja.

 

Chmielenie 70'

- 10' - Marynka i 18 g hallertauer hersbrucker;

- 68' - 9g hallertauer hersbrucker;

- 70' - chłodzenie.

 

Ile wyszło sprawdzę jutro.

Jutro chcę też zadać drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 158 - "Dry Stout 15°Blg"

z dnia 26 marzec 2010

 

Wyszło coś ok 47l o 15°Blg. Miałem dodać wody, ale drożdże na pewno dały by dyla więc wodę dodam albo po burzliwej albo przed rozlewem.

Drożdże zadałem w 14°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 152 - "Witbier 12,2°Blg"

z dnia 2-4 marzec 2010 rok

 

Dziś drugi raz przelałem na cichą. Tym razem drożdże znów się uspokoiły, drobna piana była jeszcze na powierzchni, ale już przelałem i zeszło na 4,6°Blg.

 

111t1ms.jpg

2l8f7ms.jpg

ncl27k.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomoc.

Wąż jest do spożywki zakupiony na Winiarzu wraz z pompką, ale niestery zgina się i do pompowania się nie nadaje, dlatego muszę zmienić.

Zaraz zamawiam i dzięki za namiary.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :beer:

Możesz w miejscu zagięcia owinąć go jakimś w miarę sprężystym drutem, albo dopasować jakaś sprężynę na niego. Wtedy nie będzie się łamał.

Wolę kupić i mieć św. spokój niż kombinować za dużo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 159 - "Belgian Dark Strong Ale 20,8°Blg"

z dnia 28 marzec 2010

 

Drożdże zadałem do 18°C. Wyszło 23l + litr rezerwy. Poniżej fotki (z telefonu) z przelewania i napowietrzania - ciekaw jestem czy się dobry ten sposób.

vrxyk3.jpg

71nzwz.jpg

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.