Pieron Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Ja też, piwo jest dojść mocno alkoholowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Warka 185 - Złote z dnia 30 października 2010 Rozlałem do butelek z dodatkiem 1,4l rezerwy. Zeszło na 2,3°Blg i ma 9,4% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Warka 189 - Jakla robola 23,4°Blg z dnia 15 listopad 2010 Dziś zlałem na cichą. Zeszło na 6,7°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Warka 188 - Wypadek 13°Blg z dnia 10 listopad 2010 Przelałem na cichą. Pieron wie na ile zlazło, bo się nie zapisało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Warka 187 - Jasne 10,8°Blg z dnia 10 listopad 2010 Przelane też na cichą. Zeszło na 3,2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Mam coraz większą ochotę zrobić koźlaka lodowego. Pytanie czy warzy się jakiegoś koźlaka i część (może 1/10) się wymraża czy robi się może 12-tkę i wymraża się do koźlaka? No i jak zamarza- od dołu czy od góry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Dopiero przymierzam się do pierwszego eisbocka, ale z tego co wyczytałem robi się koźlaka ok 20Blg i wymraża ze 20% wody, dostajesz ok. 25 Blg Tu jest przykładowy przepis: http://beerdujour.com/Recipes/Jamil/Steve's_50_Eisbock_grain.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Piłem eisbocka chyba 18blg i stąd te myślenie. Myślę że jak wymrożę o ile woda w postaci lodu powiększa objętość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Warka 191 - Marcowe z dnia 6 grudzień 2010 Składniki: - pilzeński 8,5 kg; - monachijski 1,05 kg; - caramunich 0,63 kg; - carapils melonaidynowy 0,5 kg; - chmiel Perle granulat 120g; - drożdże Danish Lagier 2042 Zacieranie: - słody do 53°C; - 52°C - i 10'; - 66°C - i 20; - 72°C - i 40'; - podgrzanie do 77°C filtracja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Mam coraz większą ochotę zrobić koźlaka lodowego. uuups... czyżby to była moja wina?? Pamiętam, jak na Brackiej Jesieni namawiałem Ciebie na kupno EisBocka. widzę, że zasmakował.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Mam coraz większą ochotę zrobić koźlaka lodowego. uuups... czyżby to była moja wina?? Pamiętam' date=' jak na Brackiej Jesieni namawiałem Ciebie na kupno EisBocka. widzę, że zasmakował....[/quote'] Bardziej to ciekawość i sprzyjające warunki pogodowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Warka 191 - Marcowe z dnia 6 grudzień 2010 Chmielenie: - 15' - 80g; - 60' - 40g; - 75' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Bardziej to ciekawość i sprzyjające warunki pogodowe. Tyle, że chyba właśnie przestały sprzyjać :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Bardziej to ciekawość i sprzyjające warunki pogodowe. Tyle' date=' że chyba właśnie przestały sprzyjać :rolleyes:[/quote'] Ale będą, bo jeszcze nie ma kalendarzowej zimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Warka 192 - Dortmunder z dnia 6 grudzień 2010 Składniki: - pilzeński 8,5 kg; - monachijski 1,0 kg; - caramunich 0,5 kg; - melonaidynowy 0,5 kg; - carapils 0,2 kg; - chmiel Tradition granulat 140g; - drożdże Danish Lagier 2042 Zacieranie: - słody do 53°C; - 52°C - i 10'; - 66°C - i 20; - 72°C - i 40'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Warka 192 - Dortmunder z dnia 6 grudzień 2010 Chmielenie: - 15' - 100g; - 60' - 40g, - 75' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 (edytowane) Warka 191 - Marcowe 12,7°Blg z dnia 6 grudzień 2010 Wyszło 12,7°Blg. Drożdże zadałem w 13 °C bo tak mi schłodziły wymienniki. Edytowane 13 Grudnia 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Warka 192 - Dortmunder 13,8°Blg z dnia 6 grudzień 2010 Drożdże zadałem w 14°C. Wyszło 13,8°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Warka 191 - Marcowe 12,7°Blg z dnia 6 grudzień 2010 Zlane na cichą. W smaku smaczne, a zaszło na 5,3°Blg czyli słabiutko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Warka 192 - Dortmunder 13,8°Blg z dnia 6 grudzień 2010 Również przelane na cichą, zeszło na 6,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Chyba ciut za szybko przelałeś na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 No Adam pośpiech jest złym doradcą. Chyba conajmniej 7 dni za wcześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Też się zdziwiłem, ale jak drożdżaki nie pracowały, bo nie widziałem to przelałem. Po przelaniu dopiero zmierzyłem °Blg. Następnym razem zmierzę wpierw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Ja nie wiem co w tym sezonie się dzieje, ale moje drożdże (różne) też jakoś wolno pracują. Też nigdy nie mierzyłem przed dekantacją. W tym roku zmierzyłem i się zdziwiłem wszystko o 1 lub 2 tygodnie dłużej fermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Wygląda że drożdże nierobole. Śmiem zauważyć że w poprzedniej warce też Ci tak zrobiły. U mnie londyńskie ejle zachowywały się identycznie. Takie życie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się