Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Mam coraz większą ochotę zrobić koźlaka lodowego. Pytanie czy warzy się jakiegoś koźlaka i część (może 1/10) się wymraża czy robi się może 12-tkę i wymraża się do koźlaka?

No i jak zamarza- od dołu czy od góry?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 191 - Marcowe

z dnia 6 grudzień 2010

 

Składniki:

- pilzeński 8,5 kg;

- monachijski 1,05 kg;

- caramunich 0,63 kg;

- carapils melonaidynowy 0,5 kg;

- chmiel Perle granulat 120g;

- drożdże Danish Lagier 2042

 

Zacieranie:

- słody do 53°C;

- 52°C - i 10';

- 66°C - i 20;

- 72°C - i 40';

- podgrzanie do 77°C filtracja

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam coraz większą ochotę zrobić koźlaka lodowego.

uuups... czyżby to była moja wina?? Pamiętam' date=' jak na Brackiej Jesieni namawiałem Ciebie na kupno EisBocka.

:D widzę, że zasmakował....[/quote']

Bardziej to ciekawość i sprzyjające warunki pogodowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 192 - Dortmunder

z dnia 6 grudzień 2010

 

Składniki:

- pilzeński 8,5 kg;

- monachijski 1,0 kg;

- caramunich 0,5 kg;

- melonaidynowy 0,5 kg;

- carapils 0,2 kg;

- chmiel Tradition granulat 140g;

- drożdże Danish Lagier 2042

 

Zacieranie:

- słody do 53°C;

- 52°C - i 10';

- 66°C - i 20;

- 72°C - i 40';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 191 - Marcowe 12,7°Blg

z dnia 6 grudzień 2010

 

Wyszło 12,7°Blg. Drożdże zadałem w 13 °C bo tak mi schłodziły wymienniki.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie wiem co w tym sezonie się dzieje, ale moje drożdże (różne) też jakoś wolno pracują. Też nigdy nie mierzyłem przed dekantacją. W tym roku zmierzyłem i się zdziwiłem wszystko o 1 lub 2 tygodnie dłużej fermentuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.