19Mateusz87 Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 tak z ciekawości Pieronie: ile masz kegów? Pomyślałem dokładnie o tym samym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Chcialbym odpalic swoj browar domowy na max'a, ale brakuje mi z 10 kegow do fermentacji i ok. 30 pepsi. No i oczywiscie mieszkanie z browarem to podstawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Chcialbym odpalic swoj browar domowy na max'a, ale brakuje mi z 10 kegow do fermentacji i ok. 30 pepsi. No i oczywiscie mieszkanie z browarem to podstawa. To chyba będzie niebawem. Może jesienią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Chcialbym odpalic swoj browar domowy na max'a' date=' ale brakuje mi z 10 kegow do fermentacji i ok. 30 pepsi. No i oczywiscie mieszkanie z browarem to podstawa.[/quote']To chyba będzie niebawem. Może jesienią. Moze, tylko moja druga polowa woli na ciasnym ale wlasnym mieszkaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 wlasnie zacieram 7 zborz wg Josefika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 To też będzie własne. Do lepszego się łatwiej przyzwyczaić. Patrz z optymizmem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Warka 203 - Wiedeńskie 13,4°Blg z dnia 18 luty 2011 Też powędrowało do kega bez rezerwy, zaś do flaszek z rezerwą. Zeszło na 2,7°Blg i ma 5,8% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 (edytowane) Warka 208 - 7 zbórz 13°Blg z dnia 15 marca 2011 Składniki: - pilzneński - 7,4kg - płatki pszeniczne - 0,5kg - płatki żytnie - 0,4kg - płatki ryżowe - 0,25kg - płatki owsiane - 0,4kg - płatki orkiszowe 0,6kg - płatki jęczmienne 0,4kg - płatki gryczane 0,4kg - kaszka kukurydziana 0,35kg - chmiel Perle 20 g; - chmiel Lubelski 80 g; - 2124 Bohemian Lagier Zacieranie: - 52°C - 15' - 62°C - i 40'; - 72°C - i 30'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - całość - 75' - chłodzenie. Edytowane 15 Marca 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 (edytowane) Warka 209 - KOZIOŁ Ofiarny 17,4 z dnia 15 marca 2011r. Składniki: - pilzeński 9 kg; - monachijki 2 kg; - karmelowy jasny 2 kg; - barwiący żywiecki - caffe 0,2 kg; - chmiel Sybilia granulat 65 g; - chmiel Lubelski granulat 40 g; - 2124 Bohemian Lagier. Zacieranie: - 52°C - 10' - 62°C - i 20'; - 72°C - i 60'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - Sybilia - 60' - Lubelski; - 70' - chłodzenie. Edytowane 15 Marca 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Warka 2090 - KOZIOŁ Ofiarny 17,4z dnia 15 marca 2011r. [/b] WOW! Niezły numer warki. :/ Ciekawe czy ktoś z nas kiedykolwiek dobije do takiej ilości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Warka 2090 - KOZIOŁ Ofiarny 17' date='4z dnia 15 marca 2011r. [/b'] WOW! Niezły numer warki. :/ Ciekawe czy ktoś z nas kiedykolwiek dobije do takiej ilości? Juz poprawilem. Swoja droga bardzo strasznie to wyglada, ale jesli warzyc z troche wieksza czestotliwoscia to mysle ze za 10 lat jest to bardzo prawdopodobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Dziś w planach mam żytnie. Mam wątpliwości czy to dziś jest czas na żytnie, bo ostatnio filtrowałem dwa dni a obecnie nie mam czasu na takie zabawy. Ach kozie śmierć. - jeszcze się zastanowię. A jaki chmiel do tego dodać? Myślałem o Challenger na początek i później east kent na 20 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Dziś w planach mam żytnie. Mam wątpliwości czy to dziś jest czas na żytnie, bo ostatnio filtrowałem dwa dni a obecnie nie mam czasu na takie zabawy. Ach kozie śmierć. - jeszcze się zastanowię.A jaki chmiel do tego dodać? Myślałem o Challenger na początek i później east kent na 20 min. Ja bym dał jednak kontynentalne chmiele, nie angielskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Mam jeszcze Fuggle i Willamette oraz nasze. W końcu chmieli się na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Mam jeszcze Fuggle i Willamette oraz nasze. W końcu chmieli się na smak. A Hallertauer Tradition już nie masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Mam jeszcze Fuggle i Willamette oraz nasze. W końcu chmieli się na smak. A Hallertauer Tradition już nie masz? No mam i to nawet było w mojej pierwszej wersji. Ok, to podam do warzenia i tylko na 60min. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 (edytowane) Warka 205 - Amerykańskie IPA 14,6°Blg z dnia 26 luty 2011 Przelano na cicha- zeszlo na 2,9°Blg. Edytowane 16 Marca 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 wlasnie sie chmieli Czerwono Bana i zaciero Zytnie. Drugo nocka zarwano, ale co robic na l-4:smilies: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 (edytowane) Warka 210 - Sylwestrowo Czerwono Bana 11,5°Blg z dnia 15 marzec 2011 Składniki: - pilzeński 7 kg; - carared 2 kg; - monachijski 0,5 kg; - karmel ciemny 0,6 kg; - caramunich 0,5 kg; - zakwaszający 0,1 k; - chmiel Sebilia granulat 70 g; - chmiel Lubelski granulat 40 g; - 2124 Bohemian Lagier Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 40'; - 72°C - i 30; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - Sebilia; - 60' - Lubelski; - 75' - chłodzenie. Edytowane 16 Marca 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Warka 211 - Żytnie 13°Blg z dnia 16 marzec 2011 w stylu 15D Roggenbier Składniki: - żytni 6 kg; - pale ale 2,5 kg; - monachijski 2,5 kg; - castle crystal 0,15 kg; - zakwaszający 0,1 kg; - chmiel Tradition granulat 70 g; - 1056 American Ale Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 70'; - 72°C - i 30; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - całość; - 50' - mech irl. - 75' - chłodzenie. Tu filtracja przebiegła idealnie. Problem miałem, gdy odpaliłem chłodzenie poprzedniej warki a do kotła zaciernego leciała woda . Skończyło się że słód uciekł z kotła wraz z ekstraktem, wszystko obklejone a sam kocioł zacierny wywaliło na różnicowym, stąd problem z odpaleniem i podgrzaniem do 72°C. Ale to normalnie pikuś dobrze że się fajnie filtrowało i przed 3 byłem w łóżku. W sumie to o 17-tej podgrzałem wodę i wrzuciłem słody, a później byłem od 20/30 do 2/30 czyli bardzo fajna spędzona nocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Warka 205 - Amerykańskie IPA 14,6°Blg z dnia 26 luty 2011 Wczoraj rozlałem do flaszek. Zeszło na 2,9°Blg i ma 6,5% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Warka 206 - Kölsch 12°Blg z dnia 26 luty 2011 Również wczoraj rozlałem falszek i dwóch kegów. Zeszło na 2,7°Blg i ma 5,2% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Warka 207 - Kölsch 12°Blg z dnia 1 marzec 2011 Przelane na cichą. Zeszło na 4,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Warka 211 - Żytnie 13°Blg z dnia 16 marzec 2011 w stylu 15D Roggenbier Przelano na cichą. Zeszło na 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Dziś jeszcze zrobię ostatniego lagiera i kończę sezon dolniaków. Zastanowię się co to ma być, ale może jakiś koźlaczek :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się