Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

a skąd masz te drożdże ?,kiedyś ich szukałem i ni cholery.

kupolem kiedys na Tb, kiedy to byly po terminie.

 

Przyznam, ze dla mnie sa lepsze od konkurencji i mimo ze po terminie pracuja nie zle. Szkodam tylko, ze nie mozna ich dostac.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie juz widac golym okiem koniec sezonu. Raz ze brakuje mi surowcow w postaci slodow, procz podstawowych. Po drugie brakuje mi kegow i butelek.

Chcialbym cos jeszcze powalczyc o pare warek, ale nie wiem jaki to ma sens.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie juz widac golym okiem koniec sezonu. Raz ze brakuje mi surowcow w postaci slodow, procz podstawowych. Po drugie brakuje mi kegow i butelek.

To tak jak u mnie , w sobotę z rana machnę witbiera i jasnego słodu zostanie na 1 warkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie juz widac golym okiem koniec sezonu. Raz ze brakuje mi surowcow w postaci slodow' date=' procz podstawowych. Po drugie brakuje mi kegow i butelek.[/quote']

To tak jak u mnie , w sobotę z rana machnę witbiera i jasnego słodu zostanie na 1 warkę.

Moze to i dobrze :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś świąteczna wariacja czyli Szkocki Hazok (hazok to zając) Strong Scotch Ale - Wee-Heavy.

Właśnie się zaciera a my idziemy teraz z koszyczkiem. :okey:

Jejku ! nie tylko ja dzisiaj w browarze :D Udanej Świątecznej Warki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś świąteczna wariacja czyli Szkocki Hazok (hazok to zając) Strong Scotch Ale - Wee-Heavy.

Właśnie się zaciera a my idziemy teraz z koszyczkiem. :okey:

Jejku ! nie tylko ja dzisiaj w browarze :D Udanej Świątecznej Warki

No i nawzajem. Cieszę się, że nie tylko ja się pomęczyłem w to popołudnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj, po świętach majowych czeka mnie wielka wyprawa w kegi i butelki. Będzie się działo. A później jeszcze jeden witbier, dwa jakieś stouty, może raczej mocne i wiśniowe na spontanicznej fermentacji (to już będzie pracować przez całe lato).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 224 - Szkocki Hazok Wielkanocny 21,7°Blg

z dnia 23 kwiecień 2011

 

Składniki:

- pilzeński 13 kg;

- żyto palone 0,2 kg;

- pszenica palona 0,05 kg;

- carawheat 0,4 kg;

- cara crystal 0,4 kg;

- chmiel challenger 15 g;

- chmiel tradition 80g;

- WLP 028 Edinburg Ale.

 

Zacieranie:

- 52°C - i 10';

- 66°C - i 60'; tu podeszło prawie na 72°C :)

- 72°C - i 20';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - tradition 70g;

- 60' - challenger i traditon 10g;

- 75 - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 221 - Pszeniczne 11°Blg

z dnia 15 kwiecień 2011

 

Dziś poszło do dwóch kegów i paru butelek. Zeszło na 3,7°Blg i ma 4,1% alk. Wydaje się kwaśne, a jak mi się wydaje to będzie nie zły kwas. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 222 - Dry Stout 12,4°Blg

z dnia 15 kwiecień 2011

 

Też przelałem do kega i parę butelek. Zeszło na 1,4 i ma 6,1% alk. Parę razy sprawdzałem pomiar, w smaku mocno czekoladowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 225 - Lekko wędzone 7,5°Blg

z dnia 4 maja 2011

 

Składniki:

- pszeniczny 2,3 kg;

- wędzony 1,25 kg;

- płatki orkiszowe 0,7 kg;

- chmiel sybilia 30g;

- chmiel east kend golding 30 g;

- chmiel lubelski 30g;

- WLP 011.

 

Zacieranie:

- 38°C - i 45';

- 52°C - i 10';

- 66°C - i 20';

- 72°C - i 20';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 60' - sybilia i lubelski 10g;

- 110' - lubelski 20g;

- 120' - brewers gold

- 130' - chłodzenie.

 

Wyszło mi za dużo wody. Dodałem jeszcze podczas gotowania rezerwę różnych piw i 400g glukozy. Ale była jazda ;)

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.