Pieron Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 No to czekam na błone zobaczymy. Powoli uświadamiam sobie, że fermentor będzie zajęty troche dlużej niż przewidywałem. No ale takie jest nasze piwowarstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Jako, że mój lodowy koźlak stał się wielkim granatem, a w piwnicy co chwilę coś strzela postanowiłem zrobić małą segregację. Koźlak już odgazowany (wszystkich tych co otrzymali moją 200 warkę a jeszcze mają to pochowane uprasza się czym prędzej o odgazowanie). Ja odgazowałem poprzez powolne upuszczenie gazu przez popuszczenie kapsla. Niestety po ponad 10 takich próbach dopiero się odgazowało. W piwnicy więc zrobiłem małą selekcję i granaty zostały odizolowane. Ostało mi tylko ponad 200 butelek do odgazowania. Damy rady, zanim mnie coś zabije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Jubileuszowe to musi strzelać, na 3-setną proponuje szampanówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Jubileuszowe to musi strzelać, na 3-setną proponuje szampanówki Jeśli tak by miało być to nie widzę problemu, za pół roku Sylwester, więc i flaszki się znajdą. Tylko co to by miało być za piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Przegazowane żeby korek strzelał jak u szarmanckiego łosia pederasty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Jak by trzeba było szybko wypić to się polecamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 To strach się bać. Prawie codziennie schodzę do piwnicy i mam tą buteleczkę na wysokości oczu. Jutro akcja gaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Adaś nie strasz ! Muszę w takim razie zrobić przegląd skrzynki z piwkiem które mi ostatnio podarowałeś bo nie pamiętam czy tam jest to niebezpieczne piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Piw "niebezpiecznych" jest znacznie więcej. Jak wrócę to może zrobię jakąś listę warek. Nie wiem co nie tak, może były niedofermentowane czy co:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Piw "niebezpiecznych" jest znacznie więcej. Jak wrócę to może zrobię jakąś listę warek. Nie wiem co nie tak, może były niedofermentowane czy co:rolleyes: Obserwując Twoje zapiski śmiem twierdzić, że raczej masz dofermentowane piwa. Bardzo często Twoje warki bardzo głęboko odfermentowują. Przynajmniej tak mnie się wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 No nic, jadę do browaru odgazowywać i zobaczę co to za warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Piw "niebezpiecznych" jest znacznie więcej. Jak wrócę to może zrobię jakąś listę warek. Nie wiem co nie tak, może były niedofermentowane czy co:rolleyes: Wiem, że jest więcej. Udało mi się przeżyć. Dobrze, że były mocno schłodzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Oto lista piw przegazowanych: 176, 179, 180, 186, 199, 200, 201 ,202, 203, 205, 212, nieliczne 222 i żytnie. Dużo tego, nie które tylko część jest przegazowana co za tym idzie źle rozprowadzony został cukier/rezerwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Melduję, że częściowo udało mi się rozbroić zapasy w piwnicy. Podejrzane egzemplarze trafiły do lodówki ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Melduję, że częściowo udało mi się rozbroić zapasy w piwnicy. Podejrzane egzemplarze trafiły do lodówki ;-) No to się cieszę, jeszcze tylko odgazujesz i zostaniesz rozbrojony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Sezon już w pełni, a u mnie browar wciąż w rozbiórce. Chyba se kupię mały garnek i tak coś zadziałam, bo już nie mam cierpliwości do tego. Jak narazie zakopałem zbiornik 1000l i w końcu uporałem się z obiegiem wody chłodzącej do wymienników. Przyznam że serce mi się kroiło jak tak czysta woda w kanał sobie płynęła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Sezon już w pełni, a u mnie browar wciąż w rozbiórce.Chyba se kupię mały garnek i tak coś zadziałam, bo już nie mam cierpliwości do tego. Jak narazie zakopałem zbiornik 1000l i w końcu uporałem się z obiegiem wody chłodzącej do wymienników. Przyznam że serce mi się kroiło jak tak czysta woda w kanał sobie płynęła. Myślisz, że 1000L wody ok 10°C schłodzi w obiegu warkę? Myślałem też o takim rozwiązaniu z beczką 200L lub właśnie zbiornikiem mauserem. Druga sprawa, to czy ta stojąca woda nie będzie się zakażać albo zielenić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Ja używam dwóch wymienników i do tej pory wody z kranu. Działało bez problemów, myślę więc że w tym przypadku będzie podobnie. A co z wodą to nie mam zielonego pojęcia-najwyżej będzie zielone piwo , ale tak na serio będzie to obieg zamknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Sezon już w pełni' date=' a u mnie browar wciąż w rozbiórce.Chyba se kupię mały garnek i tak coś zadziałam, bo już nie mam cierpliwości do tego. Jak narazie zakopałem zbiornik 1000l i w końcu uporałem się z obiegiem wody chłodzącej do wymienników. Przyznam że serce mi się kroiło jak tak czysta woda w kanał sobie płynęła.[/quote'] Myślisz, że 1000L wody ok 10°C schłodzi w obiegu warkę? Prosty rachunek. Jeżeli 100l brzeczki schłodzić o 70°C za pomocą 1000l wody to temperatura tej drugiej wzrośnie o 7°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 ja bym zrobił tak że najpierw puścić przez wymiennik brzeczkę i wodę z kranu, ciepłą wodę zebrać i wykorzystać (do zacierania/wysładzania następnego piwa, mycia zbiorników/butelek/kegów/żony) a potem wstępnie wychłodzoną puściłbym w cyrkulacji przez wymiennik z wodą ze zbiornika podziemnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 ja bym zrobił tak że najpierw puścić przez wymiennik brzeczkę i wodę z kranu, ciepłą wodę zebrać i wykorzystać (do zacierania/wysładzania następnego piwa, mycia zbiorników/butelek/kegów/żony) a potem wstępnie wychłodzoną puściłbym w cyrkulacji przez wymiennik z wodą ze zbiornika podziemnego. Problem w tym, że jeśli robie kolejne piwo to podczas chłodzenia drugie piwo kończy już zacieranie. Wody więc nie będzie potrzeba, chyba że będę robił kolejną już trzecią warkę, ale to przecież jeszcze nie będę latał z wiadrami i męczył się laniem wody. Woda do zacierania wpierw jest filtrowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Jak juz czynisz takie inwestycje w zbiornik wody chłodzącej 1000 litrow, to moze warto sie zastanowić nad schładzarką i cyrkulujęcym płynem chłodzącym wymiennik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 ja myślę żeby przerobić lodówkę na agregat wody lodowej. Myślę też nad przeróbką klimatyzatora na agregat ale muszę pogadać z magikiem od klimatyzacji - zrobił sobie pompę ciepła z klimatyzatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 ja myślę żeby przerobić lodówkę na agregat wody lodowej. Myślę też nad przeróbką klimatyzatora na agregat ale muszę pogadać z magikiem od klimatyzacji - zrobił sobie pompę ciepła z klimatyzatora Z woda lodową to chyba trochę skomplikowane, łatwiej zastosować glikol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 A wiesz że glikol gorzej chłodzi niż woda, jest toksyczny a na dodatek trzeba ko kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się