Hasintus Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 A wiesz że glikol gorzej chłodzi niż woda, jest toksyczny a na dodatek trzeba ko kupić? No co ty przecież borygo jest dodatkiem do wielu drinków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Sezon już w pełni' date=' a u mnie browar wciąż w rozbiórce.Chyba se kupię mały garnek i tak coś zadziałam, bo już nie mam cierpliwości do tego. Jak narazie zakopałem zbiornik 1000l i w końcu uporałem się z obiegiem wody chłodzącej do wymienników. Przyznam że serce mi się kroiło jak tak czysta woda w kanał sobie płynęła.[/quote'] Myślisz, że 1000L wody ok 10°C schłodzi w obiegu warkę? Prosty rachunek. Jeżeli 100l brzeczki schłodzić o 70°C za pomocą 1000l wody to temperatura tej drugiej wzrośnie o 7°C No fakt, czyli temperatura zbiornika wzrośnie przy 2 warkach do maksymalnie 19°C. Gdyby podbór wody robić rurką z dna zbiornika a ciepłą oddawać u góry wynik byłby jeszcze lepszy, tak szybko temperatura w zbiorniku się nie wyrówna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Gdyby podbór wody robić rurką z dna zbiornika a ciepłą oddawać u góry wynik byłby jeszcze lepszy, tak szybko temperatura w zbiorniku się nie wyrówna. Tak właśnie będzie. Prace nadal trwają i koniec przewidywany jest na koniec roku. Więc od Nowego Roku browar rusza pełną parą, a tym czasem warzę w małym garnku elektrycznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Warka 230 - Pale Ale 13°Blg z dnia 17 listopada 2011r. Składniki: - pale ale 2,6 kg; - monachijski 1,2 kg; - amber malt 0,4 kg; - carabelge 0,25 kg; - Lubelski 100 g; - 1388 Belgian Strong Al. Zacieranie: - 52°C przez 10'; - 62°C - i 20'; - 72°C - i 40'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - Lubelski 70g; - 55' - 30g - 70' - chłodzenie. Obecnie już spadło do 3°Blg. Jutro przeleję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 (edytowane) Warka 231 - Barczykowe 12°Blg z dnia 18 listopada 2011r. Dziś przelane na cichą. Zeszło na 5,1°Blg Edytowane 1 Grudnia 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 (edytowane) Warka 232 - Witbier 12°Blg z dnia 24 listopada 2011r. Składniki: - pilzeński 2,5 kg; - płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg; - płatki pszeniczne błyskawiczne 2 kg; - tradition 45 g; - kolendra 35g; - skórka pomarańczy (4szt.) - Belgian Witbier 3944 Zacieranie: - 52°C przez 10'; - 66°C - i 60'; - 72°C - i 30'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - chmiel; - 55' - kolendra, skórki pomarańczy; - 70' - chłodzenie. Edytowane 27 Listopada 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Więc od Nowego Roku browar rusza pełną parą, a tym czasem warzę w małym garnku elektrycznym. Faktycznie, dziwnie się czyta jak Pieronie warzysz warki p 4-5kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Więc od Nowego Roku browar rusza pełną parą' date=' a tym czasem warzę w małym garnku elektrycznym.[/quote']Faktycznie, dziwnie się czyta jak Pieronie warzysz warki p 4-5kg Spokojnie- to tylko kwestia przyzwyczajenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Warka 230 - Pale Ale 13°Blg z dnia 17 listopada 2011r. Dziś przelane na cichą. Zeszło na 2,8°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) Warka 233 - Świąteczne 13°Blg z dnia 27 listopada 2011r. Składniki: - pilzeński 2 kg; - pszeniczny 3,5 kg; - barwiący żywiecki 0,5 kg; - tradition 45g; - kardamon 3 ziarenka; - ziele angielskie 1g; - cynamon 4 g; - imbir 2 g; - gałka m. 3g - jeszcze nie wiem ale może trochę 1388 oraz wb-06 Zacieranie: - 44°C - 15'; - 52°C - 10'; - 62°C - 20'; - 72°C - 25'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - chmiel; - 55' - przyprawy; - 70' - chłodzenie. Edytowane 14 Marca 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Czyżbyś już w drodze powrotnej z Poznania zaczął zacierać? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Czyżbyś już w drodze powrotnej z Poznania zaczął zacierać? :) Spokojnie wczoraj wróciłem i dziś po dłuższym odpoczynku zabrałem się do roboty po 15-tej. Za godzinę będzie posprzątane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Kurde, pod koniec chmielenia była akcja jak mi kurek wyleciał, dobrze, że ktoś był w chacie i pomógł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Oj!!! Dobrze, że się takie coś nie stało w Spiżu. Rozpadł się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Coś mi się zdaje że sprzątać będziesz dłużej niż warzyć :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 A miało być godzinę temu posprzątane. Niezły sajgon widzę. Ale tak to już jest gdy się człowiek spieszy. Współczuję szorowania, też tak miałem gdy kiedyś ekstrakt suchy chciałem sobie szybko wsypać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Pocieszam się, że nie tylko ja brudzę kuchenkę brzeczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 No nie było tak źle, poparzyłem się trochę, żonka posprzątała. A kran się tylko odkręcił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Widzę Adaś, że się rozkręcasz. Chciałam Cię powiadomić, że dzisiaj ruszam z "produkcją" sera pleśniowego. Konsumpcja przy najbliższym spotkaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Widzę Adaś, że się rozkręcasz. Chciałam Cię powiadomić, że dzisiaj ruszam z "produkcją" sera pleśniowego. Konsumpcja przy najbliższym spotkaniu No to już nie mogę się doczekać degustacji. A swoją drogą to kiedy się widzimy, bo chyba dopiero na zimowym zlocie (nie jadę na odszpuntowanie z powodu imprezy rodzinnej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 No Adaś niestety dopiero styczeń. no chyba, że wpadniecie na Święta zrobimy imprezkę imieninową dla dwóch Adamów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 A to ciekawa propozycja.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 234 - Wędzone 13°Blg z dnia 1 grudzień 2011r. Składniki: - pilzeński 1,5 - wędzony 3,5 kg; -tradition 40 g; - Bavarian Lagier 2206. Zacieranie: - 52°C przez 10'; - 66°C - i 30'; - 72°C - i 30'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - chmiel; - 70' - chłodzenie. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 jaki wędzony?? też szykuję się do jakiegoś jasnego wędzonego lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się